Pare simplu la prima vedere, dar nu și pentru mămici, ar spune unii. De ce? Pentru că în perioada de maternitate focusul este, în cea mai mare parte, pe copil, și nu pe nevoile personale. Perfect adevărat, dar ce se întâmplă atunci când mămicile își reamintesc că sunt, în primul rând, femei? Recurg la diverse tehnici de înfrumusețare acasă, care le ajută să se simtă din nou bine în pielea lor, dar fără să depună foarte mari eforturi. Și așa ajungem la exfoliere.
Ei bine, dat fiind faptul că exfolierea poate necesita totuși ceva cunoștințe despre mecanică, fizică sau chimie, misiunea noastră devine și un pic periculoasă. Renunță la temeri, însă, căci îți spunem azi tot ce trebuie să știi despre principalele tipuri de exfoliere, cea naturală (fizică-mecanică sau enzimatică) și cea pe bază de amestecuri chimice. Află când și cum trebuie să le folosești pe fiecare!
Exfoliere naturală fizică, chimică sau enzimatică: care sunt diferențele?
Înainte de a trece la treabă și de a-ți explica diferența dintre tipurile de exfoliere, ia în calcul că niciuna dintre acestea nu este „interzisă” sau „rea”. Cu toate acestea, sunt produse mai potrivite pentru stilul tău de viață sau pentru pielea ta, așa cum există și posibilitatea de a le asocia.
Principala distincție care există între tipurile de exfoliere e legată de formulă. Așadar, exfolianții fizici sau mecanici folosesc practic un element fizic pentru a realiza îndepărtarea celulelor moarte. Fie că e vorba despre particule din semințe sau despre o mănușă sau o perie, aceste produse acționează mai ales în stratul superior, revelând o piele catifelată și atât de frumoasă.
De partea cealaltă, exfolianții chimici recurg la acizi pentru a realiza eliminarea celulelor moarte, a sebumului sau a build-up-ului. Practic, există două tipuri de acizi: cei AHA(alfa-hidroxi) ce produc o acțiune de peeling ideală mai ales pentru tenul uscat sau matur, dintre care se remarcă acidul glicolic sau cel lactic, mai lejer, și acizii BHA (beta-hidroxi), mult mai potriviți pentru tenul gras sau acneic pentru că pătrund în profunzimea porilor, curățându-i. Principalul reprezentant al acizilor BHA este acidul salicilic.
Nu în ultimul rând, exfolianții enzimatici sunt considerați o categorie aparte sau incluși de unii specialiști la cei chimici. Aceștia folosesc componente din fructe precum papaya sau ananasul, numite enzime, care au rolul de a curăța tenul în profunzime.
Ce exfolianți să folosești în funcție de tipul tău de ten: top recomandări
Cum am mai spus, nu sunt exfolianți „buni” sau „răi” din punct de vedere universal, dar vei vedea că pielea ta se va înțelege de minune cu unele produse și le poate respinge pe altele. Deși există și exfolianți care se bucură de o toleranță generală (vezi mănușile exfoliante), pot fi și cazuri în care să ai parte de neînțelegeri.
Să descoperim ce sugerează însă specialiștii să folosești în funcție de tipul de ten!
Piele mixtă sau normală. Cel mai nepretențios tip de piele pune și cele mai puține probleme cu privire la exfoliere. În general, poți opta pentru orice tip de produs îți dorești, dar dacă preferi exfolierea chimică îți e recomandat un acid precum cel glicolic, în timp ce femeile ce adoră accesoriile de exfoliere vor regăsi îmbucurătoare compania unei mănuși sau a unui alt tip de material ușor abraziv, cu aceste proprietăți.
Piele uscată. Pielea uscată are la rândul său nevoie de exfoliere, mai ales atunci când capătă o textură aspră sau chiar descuamată. Sfatul nostru este să favorizezi exfolianții fizici, fie că alegi universal iubita mănușă sau o perie. Poți opta și pentru un exfoliant AHA, dar ai mare grijă să hidratezi bine pielea ulterior.
Piele grasă sau acneică. Bine ai venit în „raiul” exfolierii. Pielea uleioasă sau care suferă de pe urma supraproducției de sebum are nevoie de exfoliere ca de aer și nicio decizie pe care o iei nu poate fi greșită. În cazul exfolierii chimice, acizii BHA sunt „campioni absoluți”. Dacă preferi exfolierea fizică, poți lua în calcul atât un scrub, dar și mănușile, periile sau alte device-uri de gen.
Piele sensibilă. Aici ai mare nevoie de precauție, te atenționează specialiștii. Dacă în cazul celorlalte tipuri de piele poți îndepărta celulele moarte cu o frecvență de 2-3 pe săptămână, tenul sensibil necesită grijă, de aceea experții sunt de părere că o singură exfoliere pe săptămână e suficientă. În ceea ce privește produsele folosite, fii atentă la scruburile cu particule mult prea mari, care pot cauza micro-leziuni greu de vindecat. Mănușa exfoliantă e din nou opțiunea ideală, dar fii neapărat blândă cu pielea ta și nu depune presiune atunci când folosești accesoriul. Nu în ultimul rând, produsele pe bază de acid lactic se pot dovedi gentile cu pielea ta.
E clar: mănușa exfoliantă e accesoriul de exfoliere care nu cunoaște restricții în ceea ce privește tolerabilitatea tipurilor de piele. Favorita noastră este mănușa exfoliantă Nude, un răsfăț pentru trup și suflet!
Concepute 100% din mătase naturală, mănușile Nude sunt prelucrate respectând cele mai înalte standarde de către ingineri textili de top din Turcia, un motiv în plus să le preferi. Inspirate de ritualurile străvechi ale minunatelor băi turcești de tip Hammam, aceste accesorii wow îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii și îți dăruiesc cel mai strălucitor derm cu putință.
Este cunoscut faptul că femeile însărcinate sau care alăptează nu au voie să folosească acizi exfolianți iar Nude, pentru că este un produs natural, vine în ajutorul oricărei mămici. Să nu uităm că întretinerea și grija pentru corp nu trebuie pusă pe pauză în această perioadă, mai ales că pielea trece prin multe schimbări, ceea ce face ca mănușa de exfoliere să devină solutia ideală, simplă, naturală si sigură pentru proaspetele mamici.
Asta nu este tot. Nude mai are un beneficiu pe care îl poate aduce oricărei mame aflate la început de drum, care se mai confruntă și cu micile schimbări inestetice de după sarcină: poate reduce aspectul vergeturilor. Cum? Simplu! Stimulează producția de colagen în zonele afectate din timpul sarcinii și reușește astfel să îmbunătățească aspecul pielii.
Cum folosești aceste mănuși? Nu e numai simplu, e și magic de reconfortant! Tot ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni și de celulele moarte (dar și de tensiunea mentală sau de stres) este să umpli cada cu apă caldă, să te scufunzi în ea timp de 10-15 minute și apoi să masezi cu dragoste și cu blândețe pielea de pe față și de pe corp. Nu doar vei intui, vei vedea cum depozitele de celule moarte dispar, scoțând la iveală straturi de piele tinere, netede și atât de luminoase. Terapie pentru trup și suflet, considerăm noi!
Așa cum ai ghicit, Nude îți pune la dispoziție mănuși exfoliante pentru corp și pentru ten. Poți achiziționa și pachete, așa cum îi șade bine unui brand care se respectă: fie că optezi pentru combinații mixte de mănușă sau mănuși pentru corp și pentru față, pentru ofertele „single” sau pentru magicul „SPA la tine acasă”, găsești tot ce îți poftește inima pe site-ul Nude.
Nude is a Mood: credem cu tărie că aceste mănuși nu sunt menite să reprezinte pentru tine doar un accesoriu de exfoliere, ci și o stare! Testează-le potențialul și află tot ce trebuie să știi de pe paginile de Facebook și Instagram ale brandului.