- Mitul 1. Aparatul dentar se pune dupa ce se schimba toti dintii de lapte
- Mitul 2. La adult, tratamentul ortodontic nu mai da rezultate
- Mitul 3. Dupa ce scoatem bracketurile, raman urme pe dinti
- Mitul 4. Dupa ce scoatem aparatul, dintii se stramba la loc
- Mitul 5. Aparatul dentar este inestetic
- Mitul 6. Daca dintii de lapte sunt frumos aliniati si dintii permanenti vor fi la fel
Mitul 1. Aparatul dentar se pune dupa ce se schimba toti dintii de lapte
Prima consultatie ortodontica trebuie facuta in jurul varstei de 7 ani, pentru a descoperi si incepe sa tratam din timp orice problema ortodontica. Cel mai frecvent, dintii ies inghesuiti, deoarece maxilarele sunt prea mici si trebuie largite cat mai devreme, cand oasele sunt maleabile. Daca asteptam ca dintii sa se schimbe, oasele raman mici, anomalia se agraveaza si uneori este nevoie sa extragem dinti pentru a le face loc celorlalti, iar durata si costul tratamentului cresc.Mitul 2. La adult, tratamentul ortodontic nu mai da rezultate
30% din pacienti sunt adulti, procentul lor crescand de la an la an. Aparatul dentar la adult functioneaza atat pentru obtinerea unei alinieri dentare estetice, cat si a unei muscaturi sanatoase, insa tratamentul dureaza putin mai mult decat la copii si adolescenti. La adult este frecventa situatia in care in urma parodontozei sau a unor extractii dentare vechi dintii migreaza, se inclina, iar pentru a realiza o lucrare protetica sau un implant este necesar sa aducem dintii in pozitia corecta. Daca sunt inghesuiri dentare, aparatul dentar are avantajul ca foloseste spatiul extractiei vechi pentru alinierea dentara, pentru a evita realizarea lucrarii sau a implantului.
Mitul 3. Dupa ce scoatem bracketurile, raman urme pe dinti
Aparatul dentar nu pateaza dintii. Dupa fiecare masa in jurul bracketurilor se aduna multe resturi alimentare, iar pacientul trebuie sa se spele pe dinti pentru a le indeparta. Lasate pe dinti vreme indelungata, ele fermenteaza si scot calciul din dinti putand forma pete sau carii. Acelasi lucru este valabil insa si daca nu purtam aparat ortodontic. "In peste 12 ani de experienta, doar 5 dintre pacientii mei au ramas cu pete pe dinti, deoarece neglijau sistematic igiena dentara. Aceste pete s-au atenuat sau chiar au disparut dupa aplicarea unor paste speciale cu calciu", ne-a spus doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Orto-Implant Expert.
Mitul 4. Dupa ce scoatem aparatul, dintii se stramba la loc
Rezultatele obtinute in urma tratamentului ortodontic se pastreaza daca purtam un dispozitiv de contentie (gutiera, retainer colat) pentru o perioada (diferita pentru fiecare pacient), deoarece dintii au nevoie de timp pentru a se fixa in os in noua pozitie. Gutiera este transparenta, comoda si usor de purtat, iar pacientul se obisnuieste foarte usor cu ea.
Mitul 5. Aparatul dentar este inestetic
Exista aparate dentare foarte putin vizibile, precum cele cu bracketuri ceramice sau de safir si aparate invizibile, precum cele linguale. Insa aparatul dentar a devenit o moda printre adulti si copii, fiind un semn al respectului si preocuparii de sine. Foarte frecvent cerute de copii sunt elasticele colorate care se schimba la fiecare control. Au aparut chiar si bracketuri in forma de inimioara, Hello Kitty, stea, care le fac foarte atractive pentru copii.
Mitul 6. Daca dintii de lapte sunt frumos aliniati si dintii permanenti vor fi la fel
Dintii permanenti pot iesi inghesuiti, deoarece alimentatia din ce in ce mai mult procesata impiedica dezvoltarea oaselor maxilare. Nu mai consumam suficient de multe legume si fructe proaspete, care sa stimuleze dezvoltarea oaselor. Intre 4 si 6 ani, dintii de lapte perfect aliniati ai unui copil care probabil nu va avea nevoie de aparat dentar se vor spatia (se raresc), semn ca oasele cresc pentru a pregati locul pentru eruptia dintilor permanenti. Daca acest fenomen (diastemizare) nu apare, dintii micuti de lapte vor fi inlocuiti de dinti mari, inghesuiti.
Nu uitati ca o consultatie la medicul specialist ortodont va clarifica multe dintre nelamuririle legate de aparat, dar mai ales va descoperi si trata orice problema ortodontica din timp.