10 obiceiuri zilnice care îți vor accelera metabolismul

10 obiceiuri zilnice care îți vor accelera metabolismul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a-ți menține silueta sau pentru a pierde kilogramele în plus este necesar ca metabolismul tău să funcționeze la parametrii ridicați. Din fericire, ai la îndemână numeroase modalități prin care se poate realiza accelerarea metabolismului și care vor fi benefice pentru sănătatea ta. În articolul de mai jos vei găsi câteva dintre ele, pe care le potți pune în aplicare cu fiecare zi. Nu uita: de voința și de perseverența ta depinde să adopți obiceiuri sănătoase, care să-ți asigure un metabolism optim.

Trezește-te dimineața cât mai devreme

Desigur, probabil că nu prea te încântă ideea de a te trezi devreme, dar trebuie să știi faptul că acest demers îți va fi util în vederea accelerării metabolismului. Astfel, se spune că trezitul de dimineață te va ajuta să-ți eliberezi mai ușor și mai repede corpul de toxine, întrucât corpul se străduiește-te să intre în ritmul circadian. În mod natural, odată cu intrarea în acest ritm, corpul tău va „dori" să se elibereze de toxine prin urinatul din zori. Practic, cu cât te vei trezi mai devreme, vei reuși să te eliberezi mai repede de toxinele acumulate în organism.
De cealaltă parte, trezitul târziu nu va face altceva decât să amâne eliminarea toxinelor, ce vor tinde să se elibereze în corp.
Încearcă deci să te trezești mai devreme în fiecare zi. Îți va fi mai ușor să faci acest lucru dacă te vei culca seara devreme.

Trezitul devreme este un obicei care poate duce la accelerarea metabolismului

Citește și: Ce să faci dimineața ca să slăbești

Programează-ți mesele

Experții ne dau următorul sfat: cu cât vom mânca mai des, cu atât metabolismul nostru se va accelera mai mult. Desigur, esențial este să mâncăm puțin și des, evitând alimentele bogate în calorii.
Pentru a ne fi mai ușor, ar trebui să ne planificăm mesele cam la 3-4 ore. De asemenea, este recomandabil să începem să mâncăm în cel mult o oră de când ne-am trezit, astfel încât să evităm să intrăm în ceea ce se numește „stare de înfometare". Când corpul nostru ajunge în această stare, are tendința de a „depozita" ulterior ceea ce vom mânca.
Să vedem cum ar trebui să arate mesele noastre dintr-o zi:
• între orele 6 și 8 a.m ar trebui să luăm micul-dejun
• la ora 10.00 ar trebui să luăm o gustare
• între 12-2 pm. ar fi bine să servim prânzul
• între orele 3 și 5 ar trebui să luăm o gustare
• între orele 5 și 7 ar trebui să iei cina
O altă regulă de care trebuie neapărat să ții cont este să nu mai mănânci după ora 8 seara.

Mesele regulate pot contribui la accelerarea metabolismului

Consumă cât mai multe lichide

Un alt obicei potrivit pentru a-ți accelera metabolismul este să consumi multe lichide, în special apă.
Când corpul nostru este deshidratat, vom arde mai puține calorii. De asemenea, ficatul va avea o activitate menită să-l ajute să-și asigure rezervele de apă și nu va mai funcționa în așa fel încât să fie arse cât mai multe grăsimi.
În plus, dacă bem multe lichide vom elimina mai ușor toxinele din corp și îi vom permite sistemului digestiv să funcționeze mai bine, fapt care va împiedica depunerile nedorite de grăsime.

Nu ocoli produsele lactate

Cercetări recente au demonstrat legătura dintre o dietă bazată pe calciu și pierderea kilogramelor. Mai exact, s-a constatat că în special grăsimea de pe abdomen se diminuează considerabil după ce este adoptată o dietă ce furnizează calciu suplimentar.
Un studiu efectuat în 2007, în cadrul unei reuniuni a „Societății Obezității" (din SUA), s-a bazat pe un grup de participanți ce au primit, timp de o săptămână, câte 3-4 porții de produse lactate (inclusiv iaurt). De asemenea, ei fost rugați să combine dieta cu exerciții fizice ușoare, participanții bucurându-se de o accelerare a metabolismului și de o ardere mai bună a grăsimilor.
În concluzie, specialiștii ne recomandă să nu evităm produsele lactate, ci și să le consumăm regulat. Numai așa celulele noastre vor primi aportul necesar de calciu, lucru care le va ajuta să ardă mai repede grăsimile.

Consumul de lactate poate accelera metabolismul

Citește și: Dieta cu iaurt

Fii mereu activă

Orice tip de activitate fizică poate accelera activitatea metabolismului.Cele mai indicate sunt exercițiile tip stretching, ce ajută și la dezvoltarea țesuturilor musculare.
Chiar dacă ai un loc de muncă ce presupune să stai mult timp pe scaun, este necesar să te străduiești să profiți de orice ocazie pentru a face măcar puțină mișcare. De exemplu, încearcă să faci o scurtă plimbare într-una dintre pauze, evită liftul și urcă scările sau mergi pe jos către casă.
Nu în ultimul rând, și dacă ești implicată în activități ce presupun să stai mai mult în picioare sau să mergi pe jos, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să încerci să-ți mai suplimentezi „porția" zilnică de mișcare. Numai așa vei putea să-ți accelerezi procesul de ardere a caloriilor și grăsimilor nedorite!

Încearcă, pe cât posibil, să ții stresul sub control

Se știe deja faptul că stresul poate favoriza acumularea kilogramelor în plus. Acest fenomen intervine întrucât, pe de o parte, stresul va afecta activitatea tiroidei (cu rol important în metabolism) și, pe de altă parte, dacă ne supunem permanent la stres glandele noastre suprarenale nu vor funcționa așa cum ar trebui, ceea va face să ne simțim mai mereu epuizate. Iar epuizarea va cere un „supliment" de energie, pe care cel mai la îndemână ne este să-l luăm din mai multă hrană.
Nu este ușor să gestionăm stresul, dar putem face pași concreți în această direcție. Iată doar câteva exemple:
• Încearcă să te implici în activități fizice variate
• Străduiește-te să consumi alimente ce te vor ajuta să faci față mai bine stresului
• Încearcă să petreci mai mult timp în natură (o simplă plimbare poate fi de ajuns)
• Comunică mai mult cu cei apropiați
• Nu ocoli nici tehnici de relaxare precum yoga sau alte tipuri de meditație
• Găsește-ți un hobby care să te ajute să te mai „rupi" de stresul cotidian.

Ai grijă de nivelul de fier din organism

Poate ți se pare puțin ciudat, dar un nivel optim al fierului poate duce și la o accelerare a metabolismului. Explicațiile în acest sens sunt următoarele:
• Dacă nu ai un nivel suficient de fier în organism, mușchii tăi nu vor primi suficient oxigen, ceea ce va duce la scăderea ratei metabolismului
• Lipsa de fier va pune „presiune" pe metabolismul tău în special în perioada menstruației. Din nou, masa ta musculară va fi afectată și acțiunea metabolismului tău nu va mai fi la fel de benefică.
Încearcă deci, pe cât posibil, să-ți asiguri necesarul de fier printr-o alimentație corectă, dar poți apela și la unele suplimente alimentare.

Nu renunța de tot la carbohidrați

Într-adevăr, probabil că ți se pare neobișnuită asocierea dintre carbohidrați și ideea de a-ți stimula metabolismul, dar specialiștii susțin prin diverse argumente faptul că nu este bine să renunți complet la consumul de carbohidrați.
Pe de o parte, o dietă prea strictă, în care carbohidrații lipsesc, nu va face altceva decât să afecteze producția de serotonină, ceea va duce la stres, resimțit de tot corpul. Poți reuși să pierzi în greutate, dar acest lucru se va produce în urma pierderii de lichide din organism, și nu prin arderea grăsimilor.
Pe de altă parte, un studiu recent demonstrează următorul fapt: nu trebuie să renunți la carbohidrați dacă practici exerciții fizice. În timp ce ești implicată într-o asemenea activitate, mușchii tăi vor avea nevoie de glicogen (acesta este produs datorită carbohidraților).
Dacă nu vei consuma suficienți carbohidrați, nivelul de glicogen va scădea considerabil și te vei simți mai lipsită de energie și mai puțin aptă să desfășori o activitate fizică mai intensă. Ca urmare, vei arde mai puține calorii.
O soluție ideală este să alegi variante cât mai sănătoase de carbohidrați, precum cereale integrale, orez brun, cartof dulce etc..

Renunță la gustări

În cazul în care ești fană a gustărilor precum chipsuri, sandvișuri, tot felul de produse dulci etc. este timpul să știi că acestea pot duce la scăderea ritmului metabolismului. Consumul unor asemenea produse va împiedica grăsimile să fie arse și astfel ai putea să te alegi cu kilograme în plus.
Din acest motiv este bine să renunți la un asemenea obicei și, dacă simți nevoia de o gustare, alege variante mai sănătoase , cum ar fi:
• felii de măr
• semințe și nuci
• un smoothie din fructe de pădure, lapte de cocos sau de migdale (dar aceste tipuri de lapte să fie neîndulcite)
• „chipsuri" din țelină sau morcovi
• feliuțe de curcan cu pastă de avocado etc.

Folosește sare iodată

Deși în ultimul timp auzi tot mai des că sarea de mare este mai potrivită consumului, specialiștii ne avertizează că, în realitate, ea nu poate înlocui vechea sare de masă, iodată. În schimb, sarea iodată poate contribui la buna funcționare a tiroidei, ce este și ea responsabilă de activitatea metabolismului.
Poți deci să-ți stimulezi metabolismul dacă optezi pentru sarea iodată și vei consuma și alte alimente bogate în iod, cum ar fi algele, fructele de mare, codul, creveții, spanacul etc..

Consumă alimente organice

Un studiu efectuat în Canada a demonstrat faptul că anumite tipuri de pesticide, utilizate pe scară largă în produsele ce nu sunt organice, pot interfera cu activitatea metabolică. De aceea, o mare parte dintre persoanele ce consumă asemenea alimente nu pot pierde cu ușurință în greutate. În plus, și alte substanțe, de tipul antibioticelor, aditivilor sau hormoniii de creștere vor diminua activitatea metabolismului.
Așa că, dacă vrei să-ți stimulezi metabolismului, optează mai ales pentru hrană organică.

Tu mai știi și alte obiceiuri ce pot contribui la accelerarea metabolismului?

Surse:
www.bembu.com; www.brightside.me;www.diet.allwomenstalk.com;
www.huffingtonpost.com;www.medicaldaily.com; www.prevention.com

Articolul urmator
Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene
Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă
    Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă

    Dacă în trecut, frecvența sarcinilor multiple era de 1 la 8.000, acest lucru pare să se fi schimbat în ultimele două decenii. Metodele de reproducere asistată au contribuit...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

    Printre marile provocări din viața de părinte este să găsești soluții inspirate pentru a restabili echilibrul, liniștea, când copilul tău trece printr-o criză emoțională....

    Ce simt câinii când îi pupi și alte explicații care te vor ajuta să îți înțelegi animalul de companie
    Ce simt câinii când îi pupi și alte explicații care te vor ajuta să îți înțelegi animalul de companie

    Bucuria de a avea un câine este una dintre experiențele cele mai minunate din viața ta. Acești prieteni necuvântători pot aduce o mulțime de iubire și fericire în...

    Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
    Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

    Pe măsură ce întâlnirea cu bebelușul se apropie, este momentul să te gândești la primele cumpărături pentru acesta. Te avertizăm încă de pe acum: vei fi...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Din culisele psihoterapiei: Confesiunile acestor copii îți vor rupe sufletul
    Din culisele psihoterapiei: Confesiunile acestor copii îți vor rupe sufletul

    Un terapeut specializat în psihologia traumei ne povestește câteva cazuri ale unor copii și adolescenți, care ne-au emoționat. Le împărtășim cu voi.

    © 2024 Qbebe