Diferenta dintre reactia alergica si intoleranta alimentara
Aceasta diferenta intre alergia alimentara dovedita clinic si o simpla intoleranta o face perceptia gresita a opiniei publice de a numi alergie orice reactie neplacuta la un aliment. Alergia este declansata de o anumita reactie in sistemul imunitar si exprimata de anumite simptome, de multe ori caracteristice. Alte tipuri de reactii la alimente care nu sunt alergile alimentare sunt intolerantele alimentare ( um ar fi lactoza sau intoleranta la lapte), intoxicatii alimentare, precum si reactii toxice. Intoleranta alimentara, de asemenea, este un raspuns anormal al organismului uman la produsele alimentare si simptomele sale pot semana cu cele ale alergiei alimentare. Intoleranta alimentara, cu toate acestea, este mult mai raspandita, are loc intr-o varietate de boli si este declansata de mai multe mecanisme diferite, altele decat cele ce duc la reactia imunologica responsabila de alergiile alimentare.
Ce reactii alergice la produsele alimentare pot sa apara?
Alergenii din alimente sunt acele componente care sunt responsabile pentru incitare(o reactie alergica). Acestia sunt de obicei proteine care rezista la temperaturi mari si imune la
acidul din stomac si enzimele digestive intestinale. Ca rezultat, alergenii care supravietuiesc reusesc sa patrunda in mucoasa gastro-intestinala, intra in fluxul sanguin si au ca tinta organele, provocand reactii alergice in intreg organsimul.
Care sunt semnele si simptomele alergiei alimentare?
Procesul de aparitie a unei reactii alergice difera prin timp, locatie si simptome in special. Toate simptomele alergiei alimentare au loc intre 3min-1h de la momentul cand organismul a luat contact cu factorul alergen. Primele simptome sunt cel mai adesea: mancarimea pielii, senzatia de ace in gura, dificultati de inghitire si respiratie. Mai tarziu, in timpul digestiei alimentelor in stomac si intestine pot sa apara simptome ca greata, varsaturile, diaree, dureri abdominale. Aceste simptome gastro-intestinale sunt cele care ne fac sa confundam alergia cu intoleranta alimentara. |
Dupa cum am mentionat anterior, alergenii sunt absorbiti si introdusi in fluxul sanguin. Cand au reusit sa ajunga la piele, acestia pot produce urticarie sau eczeme si atunci cand ajung la nivelul cailor respiratorii, pot provoca astm. In calatoria lor prin vasele de sange, alergenii pot cauza ameteala, stare de slabiciune si anafilaxie, ceea ce reprezinta o scadere brusca a tensiunii arteriale. Reactiile anafilactice sunt severe chiar si atunci cand incep cu simptome usoare, cum ar fi o furnicaturi la nivelul cavitatii bucale si gatului sau disconfort la nivelul abdomenului. Ele pot fi fatale daca nu sunt tratate rapid.
Sugarii si copiii au reactii alergice?
Cele mai multe alergii la produsele alimentare incep in primul sau al doilea an viata.In timp unele dintre aceste reactii se pot rezolva, cum ar fi alergii la laptele de vaca sau oua. Pe cand alergiile la produsele alimentare dobandite in copilarie( cum ar fi la alune sau crustacee) de obicei persista pe tot parcursul vietii.
Consideratii speciale la copii
Pe un copil alergic il mananca pielea, stranuta si ii curge nasul.De aceea se poate simti mizerabil si prin urmare, uneori devin hiperactivi. La cealalta extrema, copiii care sunt alergici la medicamente pot avea ca simptome somnolenta si devin somnorosi la scoala sau la acasa. Parintii si persoanele care ii ingrijesc trebuie sa inteleaga aceste comportamente diferitesi trebuie sa protejeze copiii de produsele alimentare care le induc alergii si sa stie cum se manifesta o reactie alergica, inclusiv cum sa administreze epinefrina. |