- 1. Caloriile consumate seara/noaptea îngrașă mai mult decât cele din timpul zilei
- 2. Folosiți margarină în loc de unt
- 3. Ouăle nu sunt bune
- 4. Carbohidrații îngrașă
- 5. Radiațiile de la microunde creează compuși periculoși în alimente
- 6. Mai multe mese mici pe parcursul zilei sunt mai bune decât câteva mese mari
- 7. Alimentele cu puțină grăsime sau fără grăsime nu au calorii
- 8. Toată lumea trebuie să consume cereale
- 9. Un adaos de sare când gătiți adaugă sodiu la alimente
- 10. Puiul trebuie consumat fără piele
1. Caloriile consumate seara/noaptea îngrașă mai mult decât cele din timpul zilei
Conform doctorului John Foreyt, directorul Centrului de Cercetare in Medicină Comportamentală din Colegiul Baylor caloriile sunt calorii și nu are nicio relevanță momentul în care le consumați. Ce contează cu adevărat este cantitatea totală de calorii, respectiv dacă ingerați mai multe calorii decât vă trebuie. Ce se întâmplă cel mai adesea este că persoanele care mănâncă târziu sunt adeseori lihnite și tind să se supraalimenteze.
2. Folosiți margarină în loc de unt
Adevărul este că margarina și untul au aceeași cantitate de calorii. Însă în vreme ce margarina, fabricată din uleiuri vegetale, a fost introdusă în comerț sub forma unei alternative mai sănătoase pentru unt (care conține colesterol și grăsime saturată), există produse care sunt nesănătoase deoarece conțin grăsimi trans (cu un impact negativ asupra colesterolului și sănătății inimii).3. Ouăle nu sunt bune
Ouăle conțin o cantitate semnificativă de colesterol în gălbenușuri - aproximativ 211 mg pentru un ou mai mare (colesterolul este recunoscut a contribui la blocarea arterelor și la atacul de cord). Majoritatea persoanelor sănătoase pot mânca un ou pe zi fără a avea nicio problemă de sănătate, susține profesorul de nutriție de la Universitatea de Stat Penn, Penny Kris- Etherton. Nutriționstul Michelle Davenport susține că o combinație de grăsime și proteine stimulează sațietatea; iar gălbenușul este plin de acizi grasi esențiali și acid arahidonic. Singurul motiv de îngrijorare pe care îl prezintă ouăle conform specialistului este că au în compoziție 2 grame de grăsime saturată, respectiv 10% din DZR (persoanele diabetice sau cu probleme cardiace trebuie să limiteze aportul la mai puțin de 300-200 mg pe zi).4. Carbohidrații îngrașă
Conform profesorului Jena Harvey-Berino, șef al departamentului de nutriție și științe alimentare din Universitatea Vermont, nu există nicio informație legată de carbohidrați care să predispună la îngrășare, contrazicând dieta Atkins. Un consum prea mare de calorii este singurul lucru care îngrașă. Nu există niciun dubiu că alimentele dulci și cu carbohidrații rafinați precum pâinea albă, pastele și gosoșile nu sunt benefice sănătății. Dar nu are niciun sens să eliminați carbohidrații buni cum sunt cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele. În plus, se pare că deși prin dietele cu puțini carbohidrați se slăbește mai mult inițial, pe termen lung câștigul ponderal este mai mare.
5. Radiațiile de la microunde creează compuși periculoși în alimente
Majoritatea persoanelor își imaginează niște scene apocaliptice, precum cele din uzinele nucleare când folosesc cuptorul cu microunde; aflați însă există că o multitudine de tipuri de radiații, iar cele folosite în mod uzual pentru a găti alimentele sunt de multe ori mai slabe decât razele x sau razele gamma, conform medicului Robert Brackett, director al Centrului Național pentru Siguranța Alimentelor și Tehnologie din Institutul Illinois de Tehnologie. Iar modificările care apare la alimentele de la microunde provin de la căldura generată în interiorul mâncării și nu de la microunde. De fapt, această metodă de a găti nu diferă mult de la alte metode de gătit care utilizează căldura.6. Mai multe mese mici pe parcursul zilei sunt mai bune decât câteva mese mari
Metabolismul nostru se revitalizează ușor de fiecare dată când mâncăm deoarece corpul procesează ce am consumat. Prin urmare mai multe mese mici în locul câtorva mai puține, mai mari, schimbă metabolismul mai des și arde mai multe calorii. Medicul John Foreyt susține că diferența de calorii este atât de mică încât nu contează semnificativ. Mitzi Dulan, nutriționist, recomandă să optați pentru 3 mese pe zi și o singură gustare (6 gustări mici pot fi insuficiente și când pare că mâncați neîncetat, este ușor să acumulați prea multe calorii).7. Alimentele cu puțină grăsime sau fără grăsime nu au calorii
Este posibil ca o porție dintr-un aliment degresat sau parțial degresat să aibă mai puțin calorii decât unul cu grăsime integrală. Însă adevărul este că multe alimente procesate conține la fel de multe calorii ca varianta integrală sau chiar în plus (pot avea în compoziție făină, sare, amidon sau îndulcitori pentru a îmbunătăți aroma și textura). Verificați în acest sens întotdeauna eticheta; acest tip de alimente pot cauza obezitate, sindrom metabolic, diabet, boală cardiacă, naștere prematură și depresie.
8. Toată lumea trebuie să consume cereale
Această idee nu este una demonstrată științific. Cerealele conțin puține nutrimente comparativ cu alte alimente precum legumele și sunt bogate într-o substanță denumită acid fitic care creează conexiuni cu mineralele esențiale din intestin și le împiedică să fie asimilate adecvat. În plus grâul, cea mai cunoscută cereală, este responsabilă de numeroase probleme de sănătate (intoleranța la gluten este cea mai frecventă), precum leziuni ale mucoasei intestinale, dureri, balonare, alterarea tranzitului intestinal și oboseală.9. Un adaos de sare când gătiți adaugă sodiu la alimente
Adevărul este că sarea adăugată în apa care fierbe poate ajuta legumele să fie mai nutritive, iar cantitatea care rămâne în alimente este de fapt infimă. Sodiul constituie o cauză binecunoscută pentru hipertensiune, însă dacă este adăugat în apa de gătit contribuie la reducerea pierderii nutrimentelor din legume în apa, conform autorului Harold McGee. De asemenea, sarea accelerează procesul de gătit și astfel nu se vor pierde multe nutrimente printr-un gătit excesiv. Nu trebuie adăugat mai mult de 1 linguriță de sare pe cana de apă.10. Puiul trebuie consumat fără piele
Acest mit binecunoscut a privat multe persoane de savoarea unei piei de pui crocantă, cea mai des întâlnită sursă de proteine animale. Însă, 340 grame de piept de pui cu piele conține doar cu 2.5 grăsime saturată și cu 50 calorii mai mult decât varianta fără piele.
Citește și: Regimuri alimentare sanatoase ideale si pentru mama si pentru copil
Surse:
www.womenshealthmag.com; www.niddk.nih.gov; www.eatingwell.com; https://authoritynutrition.com; www.cookinglight.com