Cercetare despre regula de 5 secunde
Proiectul care a vizat verificarea veridicității regulii a aparținut lui Jillian Clarke și a fost realizat în timpul internship-ului său la departamentul de nutriție și știință alimentară din Universitatea Illinois, fiind supervizat de doctorul Meredith Agle, în prezent cercetător în dezvoltarea noilor produse care a declarat "Jillian a prelevat mostre de pe podelele din universitate, din laborator, hol, dormitor și cantină pentru a verifica cât de multe organisme putem izola în laborator. Am examinat bețișoarele și existau doar câteva microorganisme, ceea ce m-a surprins și i-am spus să repete prelevarea de mostre. Rezultatele au fost aceleași. Cred că podelele erau atât de curate, din punct de vedere microbiologic, deoarece sunt uscate, iar cei mai mulți patogeni precum salmonella, listeria sau E.coli nu pot supraviețui în lipsa umezelii. "
Pentru a controla studiul, prăjituri și jeleuri au fost amplasate pe suprafețe aspre, dar și pe suprafețe netede acoperite cu cantități măsurate de E.coli. "Am putut observa un transfer de germeni și înainte de cele 5 secunde. Aveam de a face cu un număr mare de celule" a afirmat Meredith Agle. Cele mai predispuse îmbolnăvirilor asociate sunt persoanele cu un sistem imunitar slab, precum copiii de vârstă mică și vârstnicii. Însă nu se cunoaște care ar fi situația în cazul covoarelor, podelelor ude, gumei de mestecat sau înghețatei, deoarece nu au făcut parte din studiu.
Jillian Clarke a desfășurat de asemenea o cercetare în care 70% dintre femei și 56% dintre bărbați au afirmat că sunt familiarizați cu regula de 5 secunde, femeile fiind mai înclinate să o și aplice. De asemenea, sunt șanse mai mari ca oamenii să mănânce fursecuri sau bomboane căzute pe jos decât broccoli și conopidă. Jillian Clarke a primit pentru munca sa premiul Ig Nobel în cadrul Universității Harvard, un premiu care recunoaște cercetarea care te amuză, dar apoi te pune pe gânduri.
Rezultatele acestei cercetări sunt întărite de profesorul de microbiologie Anthony Hilton, care a concluzionat că deși un aliment căzut pe podea nu este complet lipsit de riscuri, sunt șanse ca dacă a petrecut doar câteva clipe pe jos să nu prezinte niciun pericol pentru sănătate. În mod evident nu recomandă consumul alimentelor vizibil murdare, însă dacă nu există o contaminare evidentă sunt șanse mici să fie prezente bacterii nocive după doar câteva secunde.
Ce părere au alți experți despre regula de 5 secunde
Profesorul Donald Schaffner, microbiolog alimentar în cadrul Universității Rutgers, a desfășurat un studiu de 2 ani care a relevat că indiferent cât de repede ridici alimentul de pe podea acesta va prelua bacteriile. A apelat în acest sens la pepene roșu, pâine, pâine cu unt și jeleuri care au fost lăsate să cadă de la înălțime pe suprafețe tratate cu bacterii cu caracteristici similare cu salmonella. Cercetătorii au testat patru momente de contact: mai puțin de 1 secundă, 5 secunde, 30 secunde și 300 secunde. S-a relevat că pe măsură ce crește durata de expunere crește și gradul de contaminare. Însă niciun aliment nu a scăpat complet de contaminare, deoarece bacteriile pot să se atașeze instantaneu; rezultatele au fost diferite și în funcție de suprafața de contaminare.
Există experți care sunt de părere că nu ar trebui să mănânci niciodată alimente căzute pe podea. Purtătoarea de cuvânt pentru Asociația Americană Dietetică, Ruth Frechman, este de părere că "cel puțin, spală-l întâi. Bacteriile se află pretutindeni, iar 10 tipuri, inclusiv E.coli, cauzează probleme de tipul toxiinfecțiilor alimentare, precum febră, diaree și simptome similare gripei." Aceste simptome specifice unor afecțiuni de natură alimentară pot avea un debut variat, începând de la 24 ore până la o săptămână de la expunere. Prin urmare, dacă un aliment pe care l-ai scăpat miercuri te-a îmbolnăvit duminică, sunt șanse mari să nu asociezi cele două evenimente.
Robert Romaine este inspector sanitar de mai mult de 2 decenii "Nu cred că există cineva în industria restaurantelor care să creadă cu adevărat în regula de 5 secunde, însă cei care conduc localurile sunt preocupați de mâna de lucru care ar putea fi tentată să nu arunce imediat alimentele, chiar dacă cunosc riscul. Sunt totuși șanse mici să fie prinși asupra faptului deoarece dacă un inspector este în trecere, toată lumea se comportă exemplar. În cazul în care alimentul este uscat și nu există nimic lipit de el sunt șanse mici ca bacteriile să se lipească de el, însă de cele mai multe ori vorbim despre o bucată de carne sau de pește care nu este uscată. Dacă alimentul este uscat, discutăm doar despre mizerie, precum păr sau orice se află pe tălpile pantofilor." Studenții din domeniul inspecției alimentare sunt învățați că orice suprafață, și în special podelele, nu trebuie considerată curată, iar orice aliment care intră în contact cu aceasta trebuie privit ca fiind murdar, inclusiv dacă vorbim despre locul unde să gătește mâncarea, care ar putea să fi intrat în contact cu mizerie.
Ce părere aveți? Voi ați mânca alimentele căzute pe jos?
Surse:www.webmd.com; www.nytimes.com; www.independent.co.uk