- Asociază carnea și cartofii cu legume
- Nu uita ca, alături de carne și cartofi, să ai și o salată
- Evită pâinea
- Alături de cartofi, alege carne slabă
- Nu servi carnea/cartofii cu diverse dressing-uri consistente
- Optează pentru cartofii fierți
- Poți să asociezi cartofi copți și carne slabă
- În loc de cartofi obișnuiți, poți să apelezi la cartofii dulci
Asociază carnea și cartofii cu legume
Chiar dacă ești tentată să crezi că este suficient să ai doar cartofi lângă carne, în condițiile în care cartoful este legumă, nutriționiștii ne îndeamnă, dacă nu vrem să ne îngrășăm, să ținem cont de următorul sfat. Astfel, pe lângă carne și cartofi, este preferabil să avem și o porție de legume, cât mai sărace în calorii. În plus, este necesar să avem grijă și la următorul detaliu: porția de cartofi ar trebui să fie mai mică decât cea de legume de alt fel.Spre exemplu, dacă vrem neapărat să servim carnea alături de cartofi, ar trebui să avem alături și niște legume precum: broccoli, niște zucchini, dovlecei obișnuiți, ardei gras, fasole verde, spanac, sfeclă etc. Oricare dintre acestea ne vor oferi, pe lângă nutrienți valoroși, un plus de fibre. Datorită lor, ne vom sătura mai repede și nu vom mai fi tentate să consumăm mulți cartofi. Mai mult, fibrele ne vor îmbunătăți și tranzitul intestinal.
Nu uita ca, alături de carne și cartofi, să ai și o salată
Dacă nu vrem să acumulăm kilograme în plus, specialiștii ne recomandă să procedăm așa: porția de cartofi și de carne ar trebui să fie cât mai mică, iar salata pe care o servim alături de ele să fie mai mare.
Desigur, trebuie să ții cont și de următoarele aspecte:
• Salata ar trebui să conțină legume ce nu sunt bogate în calorii, precum: roșii, ceapă, castraveți, salată verde, ruccola, varză etc.
• Salata nu ar trebui să aibă un dressing cu multe calorii, ci unul mai „light"- De pildă, te poți limita la unul preparat cu oțet balsamic, zeamă de lămâie și niște verdețuri proaspete
Evită pâinea
Carnea și cartofii ne ajută să ne saturăm, așa că nu este nevoie să le servim cu pâine.
Așa cum sunt de părere și nutriționiștii, pâinea are într-adevăr rolul de a ne face să ne simțim sătule, dar nu ne va furniza substanțe nutritive valoroase și ne poate face să ne îngrășăm. Nici chiar pâinea pe bază de cereale integrale nu este la fel de benefică precum ar fi diverse legume.
Acesta este motivul pentru care în niciun caz nu ar trebui să apelăm la pâine dacă vom consuma carne și cartofi. Mult mai indicat este să adaugăm, pe lângă carne și cartofi, dacă simțim nevoia unui fel de mâncare mai consistent, mai multe tipuri de legume. Firește, nu trebuie să exagerăm nici cu cantitatea acestora.
Alături de cartofi, alege carne slabă
Studiile din domeniu au ajuns la următoarea concluzie: carnea slabă conține acel tip de proteine care te vor face să te simți sătulă pentru mai mult timp. Alegând un sortiment de carne slabă (de pildă curcan sau pui), îți poți pregăti porții mai mari, vei putea mânca mai mult, dar fără să acumulezi prea multe calorii.
Iată de ce este preferabil, dacă nu vrei să te îngrași, să servești mereu carne slabă alături de cartofi. Aceasta, împreună cu cartofii, te vor face să te saturi rapid și îți vor crește senzația de sațietate. De aceea, nu vei mai fi tentată ca la următoarea masă să mai mănânci atât de mult și nici nu vei mai fi dornică de vreo gustare mai consistentă.
Nu servi carnea/cartofii cu diverse dressing-uri consistente
Dacă ești hotărâtă să nu te alegi cu niște kilograme în plus, ai grijă ca niciodată, când servești carne și cartofi, să apelezi la dressing-uri consistente. Acestea ți-ar oferi niște calorii în plus, alături de cele oferite de carne și cartofi.
Cel mult poți opta pentru niște dressing-uri „light", cum ar fi cele pe bază de lămâie, de alte citrice, de oțet și diverse verdețuri.
Optează pentru cartofii fierți
Cartofii fierți sunt unele dintre alimentele recomandate în curele de slăbire, așa că nu este nevoie să-i ocolești total.
Specialiștii spun că îi poți servi inclusiv alături de carne, cu condiția să nu-i asociezi cu alte calorii „goale", precum cu cele din unt, smântână, maioneză etc.. Limitează-te să-i servești simpli, cel mult cu puțină sare sau piper, alături de o carne slabă. Procedând astfel, nu numai că nu te vei îngrășa, dar vei „profita" totuși de carbohidrați, săturându-te mai rapid.
Citește și: Dieta cu cartofi
Poți să asociezi cartofi copți și carne slabă
Cartofii copți sunt și ei o variantă potrivită dacă îți dorești neapărat să asociezi cartofii cu carne.
De pildă, o rețetă precum cea de mai jos îți va oferi un număr redus de calorii (nu mai multe de 161 pe porție), furnizându-ți, în schimb, alți nutrienți importanți precum: proteine, grăsimi sănătoase, vitamina A, C, calciu și fier.
Pentru cartofii copți cu carne tocată de pui (vor ieși 8 porții) vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
• 4 cartofi de mărime medie
• 200 g piept de pui
• 100 g brânză Cheddar
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 ardei gras roșu
• 14 g ulei de măsline
• nucșoară (1 g)
• pătrunjel proaspăt
• sare și piper
După ce vei face rost de ingrediente, va trebui să urmezi pașii de mai jos:
• Încinge cuptorul la 230 de grade
• Cartofii vor fi spălați, bine șterși și unși cu ulei de măsline. Vor fi dați la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
• Vei toca usturoiul și ceapa.
• Pieptul de pui va fi tăiat cuburi cât mai mici.
• Vei toca și ardeiul roșu.
• Într-o cratiță vei pune la încins ulei, ceapă și usturoi, până se vor mai rumeni. Lasă-le pe foc cam 5 minute, după care vei adăuga ardeiul și carnea de pui. Lasă-le să se pătrundă bine, după care vei adăugă și pătrunjel, dar și nucșoara, sarea și piperul.
• Ocupă-te de cartofii copți: îi vei tăia pe jumătate, le vei scobi miezul (cam 1/4 din el). Miezul scobit va fi amestecat cu umplutura de carne și legume.
• Vei rade și brânza Cheddar. Aceasta va fi pusă peste cartofii umpluți.
• Cartofii vor fi iar dați la cuptor, pentru încă 10-15 minute.
Dacă vrei, poți să-i servești alături de o salată.
În loc de cartofi obișnuiți, poți să apelezi la cartofii dulci
Dacă vrei să-ți menții silueta și să nu renunți nici la plăcerea de a asocia carnea cu cartofii, specialiștii te sfătuiesc să apelezi cu încredere la cartofii dulci. De pildă, va fi ideal să serveși cartof dulci înăbușiți sau copți, alături de verdețuri și de o carne slabă.
Motivul pentru care nu vei greși dacă vei consuma cartofi dulci și carne este următorul: cartofii dulci sunt plini de antioxidanți și vor menține mai stabil nivelul zahărului din sânge. Astfel, vei avea șanse mai mici să te confrunți cu „atacuri de foame" și nici nu vei mai simți nevoie să consumi ceva dulce. În plus, îți vor spori și senzația de sațietate.
Citește și: Cartofi dulci
Voi știați cum se pot combina carnea și cartofii, dar fără să existe pericolul să ne îngrășăm?
Surse:
www.homecookedhealing.com; www.naturallivingideas.com