Unicitatea fiecarui copil
Fiecare copil este influentat de anumiti factori sau impulsuri care il afecteaza. De asemenea, varsta si mediul familial au un rol foarte important. Parintii sunt cei care trebuie sa familiarizeze copilul cu conceptul de cantitate si bazele numararii.
Idei matematice
Abilitatile matematice sunt dezvoltate in randul copiilor ca parte a ideilor pre-matematice la varsta prescolara. Copiii care incep sa mearga nu fac diferenta intre numere si relatiile dintre ele. Un copil la gradinita face deja aceasta diferenta. In cazul prescolarilor, jocurile si numerele creeaza o atitudine pozitiva fata de matematica.
Si numaratoare este afectata de abilitatile motorii
Dezvoltare abilitatilor matematice depinde de nivelul abilitatilor motorii. Modul in care copilul se deplaseaza, in care manipuleaza obiecte, in care le percepe forma, greutatea, dimensiunea, cantitatea este foarte important pentru viitoare numarare.
Perceptie spatiala
Dezvoltarea abilitatilor motorii este legata de o buna perceptie spatiala. Abilitatea de a percepe spatiul reprezinta o masura preliminara pentru geometrie si aritmetica. Copilul va invata si reorganiza, spre exemplu, conceptele de "de sus in jos", "sub-peste", "inainte-intre-dupa", "primul-urmatorul-ultimul". Aranjarea spatiului este asociata cu perceptia timpului.
Cum putem continua exersarea matematicii?
Copiii trebuie sa se familiarizez cu matematica dupa ce incep gradinita. Cum puteti exersa matematica cu copilul dumneavoastra la varsta prescolara?
• Invatati-l/-o sa sa stie si sa cunoasca fiecare cifra
• Jocul de-a v-ati ascunselea este excelent pentru un bun matematician. Pana la ce cifra poti numara inainte de a juca acest joc?
• Parintii pot prezentat socoteli si numere in viata de zi cu zi copilului, spre exemplu in timpul gatitului in bucatarie sau in momentul citirii cartilor populare cu poze.
Jocul de-a v-ati ascunselea este extrem de benefic. Pana la ce cifra poti invata sa numeri jucand acest joc?