Top 10 destinatii din Europa pentru aceasta toamna

Top 10 destinatii din Europa pentru aceasta toamna

Cosmina Ionita

Celor care si-au amanat vacanta pana in zilele aramii de toamna, Qbebe le propune o incursiune printre destinatiile de vis ale Europei. Un amestec de miresme si culori, de stiluri arhitecturale si crampeie de istorie, momente de relaxare si cunoastere...de sine si de trecut frumos.

Parcul National Lacurile Plitvice - taram de basm

O lume de basm. Ai senzatia ca ai pasit intr-o poveste. Intr-un taram ... al apelor invaluite in misterul padurile in care se pierd. La doar o mie de kilometri de Bucuresti, se ascunde cel mai vechi parc national din Europa de Sud-Est si cel mai mare parc national din Croatia. Situate intre Zagreb si Zadar, padurea parca virgina si apele turcoaz tin pare-se o pledoarie pentru natura.

Declarat rezervatie naturala protejata in 1949, Parcul Plitvice este un sistem castric cu 16 lacuri, impartite in Lacurile de Sus si Lacurile de Jos, intre care se distinge lacul Kozjak. Culorile lacurilor se schimba in functie de cantitatea de minerale din apa si unghiul de lumina al soarelui.Travertine, cascade, roci colorate, lacuri, pesteri, cavitati si abisuri fac din parcul Plitvice unul din cele mai spectaculoase si salbatice locuri din Europa si, cu siguranta, una din adevaratele minuni ale naturii.
Lacurile Plitvice

Statiunea Bled - un colt de rai

Maretia muntilor Alpi, reflectata in apele lacului glaciar Bled, insula in forma de inima, castelul de poveste fac din statiunea alpina un refugiu ideal de viata zgomotoasa. Bled se afla in nord-vestul extrem al Sloveniei, la poalele Alpilor Iulieni, intre raurile Sava Bohinjka si Sava Dolinka.

Lacul Bled are o intindere de 144 ha si o adancime de 30 de metri. Apele sale termale, directionate catre piscinele unor hoteluri din zona au efecte tamaduitoare impotriva stresului, tulburarilor neurovegetative sau reumatismului. In inima lacului troneaza insula in forma de lacrima, singura insula naturala din Slovenia, din calcar si dolomita. Invaluita in legende locale despre zeita slava a dragostei, Ziva, insula a devenit destinatia preferata a indragostitilor dornici sa-si jure dragoste vesnica in biserica de pe acest petic de rai. Un alt punct de atractie turistica este Castelul Bled, pozitionat pe marginea unei stanci abrupte, chiar deasupra lacului. Cel mai vechi castel din Slovenia se impune prin arhitectura fermecatoare si panorama asupra lacului.
Statiunea Bled

Cheile Vintgar - maretia naturii

La doar 4 kilometri de lacul Bled, in partea de nord-vest, patrunzi in lumea ireala a defileului Vintgar Gore - Cheile Soteska Vintgar. Formate de-a lungul timpului de raul Radovna pe o distanta de aproape 2 km intre Hom si Borst, cheile au fost deschise publicului in anul 1893, prin construirea unui traseu turistic din lemn, piatra si fier, intre pereti de stanca, deasupra valtorilor sau a cascadelor. Se intind pe o lungine de 1600 de metri de salbaticie care te inunda la propriu si la figurat.

Potecile, pasarelele si podurile te poarta pe o parte si pe alta a raului, prin galerii de stanca, deasupra apei de un albastru-verzui incandescent sau prin cascade menite sa anime din cand in cand linistea feerica a naturii. Cascada Sum (16 metri), cea mai mare din Slovenia, incheie apoteotic traseul prin Cheile Vintgar.

Cascada Sum, Cheile Vintgar

Sintra - "cel mai incantator loc din lume"

La doar 25 km vest de capitala portugheza Lisabona se afla Sintra, cu peisajul sau de basm, paduri pierdute in ceata, palate fabuloase si gradini exotice. Sintra este un oras alpin cu sase palate, un castel si o manastire. Fiecare ansamblu isi are parcul sau gradina lui, un „peisaj cultural" inscris in patrimoniul mondial al UNESCO datorita arihitecturii sale in stil romantic din secolul al XIX-lea. Padurile luxuriante si peisajul romantic i-au sedus pana si pe Lordul Byron, Hans-Christian Anderson sau Richard Strauss. Captivat de splendoarea orasului, Lordul Byron l-a intitulat „cel mai incantator loc din lume".

Resedinta de vara a regilor portughezi, Palacio National de Sintra domina centrul istoric. Impartit in trei resedinte regale, palatul cuprinde incontestabile opere de arta si decoratiuni specific portugheze, cum sunt azulejos, piesele de mozaic viu colorate din ceramica emailata. Palacio de Pena este cel mai cunoscut castel din Sintra, desemnat una dintre cele sapte minuni ale Portugaliei, cu o arhitectura care imbina stilurile cuceritorilor Portugaliei - romani, arabi, spanioli sau indieni. Palatul este inconjurat de un parc care se intinde pe 200 de hectare cu fantani, coloane, pesteri, poduri, gradina azaleelor. Iar din cel mai inalt punct al parcului, Cruz Alta, vegheaza statuia regelui Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha (fondatorul complexului), bunicul matern al Regelui Ferdinand al Romaniei.
Palatul Pena din Sintra

Graz - orasul tuturor stilurilor

Situat pe raul Mur, in sud-estul Austriei, Graz este un amestesc incantator de stiluri arhitecturale europene, din Evul Mediu pana in secolul al XIX-lea. In centrul vechi al orasului salasluieste Landhaushof - Parlamentul Landului Federal Stiria. Curtea interioara a Parlamentului este considerata o capodopera a Renasterii italiene (Domenico dell' Allio), care duce mai departe renumele orasului.  Generalihof, "Casa pictata" sau curtea gotica cu arcade a Ordinului Cavaleresc german te lasa fara suflare. Domul, construit intre 1438 -1464, pastreaza si astazi pe partea sudica o reprezentare a celor trei blesteme asuprite asupra landului: ciuma, turcii si invazia de lacuste.

In centrul modern, domnesc "Kalberne Viertel" (cartierul viteilor), promenada Mur, un loc ideal pentru plimbare, Kunsthaus Graz - muzeul de arta moderna, Palatul Attems, care domina prin dimensiunea impresionanta, arhitectura baroca originala si decoratiunile murale. Orasul austriac ascunde si alte suprize. Landeszeughaus, muzeul armelor este cel mai mare de acest gen din lume. Zeci de muschete, mii de coifuri, arme albe, sabii, pistoale de epoca, dar si armura pentru cai se lasa descoperite.

Panorama Graz

Eze - muza lui Nietzsche

Dincolo de timp, undeva intre cer si mare, intre Nisa si Monaco, pe Coasta de Azur, se afla Eze, un satuc cu parfum medieval. Acolo, timpul parca s-a oprit in loc si a uitat sa mai ... respire. Din varful unui deal, te intampina prietenos satucul din piatra, strajuit de ruinele unui vechi castel, care gazduieste gradini exotice.

Drumul pe Coasta de Azur pana in sat se asemuieste unor trepte care te poarta spre paradis. Regiunea este inmiresmata in arome naturale, iar cele doua fabrici de parfumuri - Galimard si Fragonard - iti incanta simturile si te imbie sa porti cu tine o parte din farmecul satului Eze. Case mici, dar cochete dezvaluie strazi inguste care te ademenesc sa te pierzi in ... istorie si frumos, sensibil si neinduplecat. In acest decor feeric, si-ar fi terminat Friedrich Nietzsche cartea "Asa grait-a Zarathustra".

Panorama Eze

Kotor - unul din cele mai spectaculoase fiorduri din lume

Dupa o calatorie care te tine cu sufletul la gura prin munti stancosi si canioane spectaculoase, drumul te poarta spre unul din cele mai frumoase cinci fiorduri din lume, inscrise in patrimoniul UNESCO. Sub forma unui fluture, golful supranumit "Venetia Muntenegrului" se intinde pe 78 de km patrati, intre Herteg Novi si orasul Kotor.

Tufe de dafini, rodii sau cactusi inalti te insotesc spre unul din cele mai frumoase si bine conservate orase de pe coasta Adriaticii. Lasa-ti pasii sa te poarte la ceas de seara pe riviera care leaga Tivat de Kotor. Labirintul de strazi inguste si intortocheate, piete ascunse si monumente medievale intregesc peisajul orasului Kotor.
Golful Kotor

Tossa de Mar - raiul dintre turnurile de veghe

Tossa de Mar este o statiune in Catalonia, la 100 de kilometri nord de Barcelona. Pana la dezvoltarea turismului, pricipalele ocupatii ale localnicilor au fost agricultura si pescuitul. Monument istoric national, Vila Vella este centrul istoric medieval al orasului, ridicat pe un deal deasupra golfului si inconjurat de ziduri datand din secolul XII si reconstruite in 1387, care s-au pastrat intact. Orasul este strajuit de turnuri de veghe si incadrat de plaje magnifice cu nisipuri albe sau negre. La un kilometru distanta de Tossa de Mar, se afla Parcul Sa Riera, o padure mediteraneeana de goruni si foioase, cu un lac superb pe care plutesc nuferi.

In centrul istoric, intr-o cladire din secolul XIV, se afla Muzeul Municipal, unde puteti admira expozitii de arta contemporana si artefacte arheologice romane. Tossa de Mar a devenit faimoasa in anii 50, dupa ce actrita Ava Gardner a filmat aici "Pandora" si "Olandezul Zburator". In onoarea ei, a fost ridicata o statuie in centrul istoric. Daca va doriti mai mult decat relaxare si peisaje mirifice, patrundeti in "orasul nou", Vila Nova, centrul de energie al statiunii de pe Costa Brava.

Tossa de Mar

Kutna Hora - oseminte la rang de arta

Situat la 70 de kilometri de Praga, Kutna Hora a devenit, dupa capitala, al doilea punct de atractie ale regatului Boemiei. Dincolo de cladirile vechi si impunatoare si relieful animat, principala atractie ramane Osuarul din Sedlec, o capela romano-catolica localizata langa cimitirul Tuturor Sfintilor, datorita specificului sau ... iesit din comun. Daca la exterior, biserica nu se diferentiaza de oricare alt lacas de cult, interiorul te frapeaza pur si simplu. Piesele de mobilier, decoratiunile si candelabrul, chiar si semnatura decoratorului sunt facute din oase umane, provenite in urma marii epidemii de ciuma. Intre 40 si 80 de mii de schelete umane au trecut pragul anonimatului, sfindand arta si timpul in "biserica oaselor".

Pe langa osuar, in Kutna Hora mai puteti vizita Biserica Sf. Barbara, constructie fascinanta in stil baroc, unica in Europa si in lume, si Curtea Italiana, fosta monetarie si resedinta regala. In secolele XIII-XVI, aici exista unul dintre cele mai importante locuri de extractie si prelucrare a minereurilor argintifere din lume, asigurand astfel prosperitatea regiunii. Dovada inca vie este mina medievala situata la baza micului fort Hradek, un alt obiectiv turistic al oraselului.

Panorama Kutna Hora

Dinant - orasul saxofoanelor

Aflat la 90 de km de Bruxelles, situat pe malul fluviului Meuse, Dinant este cunoscut, in primul rand, datorita lui Adolphe Sax, inventatorul saxofonului. Iar saxofoanele in miniatura care te incanta la tot pasul poarta mai departe renumele orasului. Oraselul linistit si cochet adaposteste, bineinteles, podul cu saxofoane viu colorate ce reprezinta toate statele membre ale Uniunii Europene, dar si Abatia Notre-Dame de Leffe cunoscuta datorita berii ce ii poarta numele.

Catedrala protopopiala Notre-Dame din secolele XIII-XIV a fost reconstruita in stil gotic pe ruinele unei biserici distruse in urma unor caderi de pietre din stancile invecinate. Turnul unic, central, cu acoperis in forma de ceapa ramane simbolul orasului. In vecinatatea imediata a catedralei se afla Citadela. Construita initial in secolul al XI-lea pentru a controla valea fluviului Meuse, Citadela a fost extinsa in 1530, dar distrusa de francezi in 1703. Aspectul actual dateaza din 1818 - 1821, cand a fost reconstruita. In timpul primului razboi mondial, in jurul Citadelei ar fi avut loc lupte importante, printre raniti numarandu-se si Charles de Gaulle, pe atunci locotenent.

Panorama Dinant

Voi ce locuri fabuloase ati descoperit?

Surse: en.wikipedia.org, www.qoospot.com

Articolul urmator
Relația deschisă poate fi soluția pentru căsniciile fericite până la adânci bătrâneți? Ce mărturisiri a făcut o femeie care a luat această decizie
Relația deschisă poate fi soluția pentru căsniciile fericite până la adânci bătrâneți? Ce mărturisiri a făcut o femeie care a luat această decizie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

    La ce facultate prestigioasă din Europa a fost admisă fiica lui Mihai Găinușă
    La ce facultate prestigioasă din Europa a fost admisă fiica lui Mihai Găinușă

    Fostul coprezentator al emisiunii „Cronica cârcotașilor”, Mihai Găinușă are mari motive de mândrie. La vârsta de 54 de ani este un tată mândru. Eva...

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”
    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de sute de mii de migranți care ajung în fiecare an în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Aceștia vin fie din zone grav...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    © 2025 Qbebe