Top 10 cele mai frumoase castele de poveste din Europa

Top 10 cele mai frumoase castele de poveste din Europa

Louise Tanase - Contributor

Castelele reprezinta, fara indoiala, cladirile care ne indeamna cel mai mult la visare, care trezesc o latura copilaroasa, dar si romantica, in fiecare dintre noi. In cazul in care iti doresti sa vizitezi cele mai frumoase castele ale Europei si nu stii care sunt si unde le poti gasi, Qbebe iti ofera un top pe care trebuie sa il retii.

Inca de la varsta copilariei, cand ne visam regi si regine, printi sau printese, pastram o fascinatie aproape duioasa pentru ideea de castel. Fie ca ne reamintesc basmele din vremurile in care nu aveam griji, fie ca ne permit sa visam la alte vremuri mai frumoase sau la un statut financiar la care aspiram, castelele sunt minunate si majoritatea dintre cele aflate in Europa merita vizitate cel putin o data in viata. Qbebe iti arata care sunt cele mai frumoase 10 castele din Europa. Lista este, desigur, deschisa. Poti sa ne sugerezi si tu castelele tale preferate din Europa.

1. Castelul Vajdahunyad, Ungaria

       http://www.vajdahunyadcastle.com/

In ciuda aparentei sale medievale ce aminteste de basmele cu printi si printese ale copilariei noastre, Castelul Vajdahunyad nu este atat de batran pe cat pare. Situat in Parcul Orasului (Városliget) din sectorul XIV (Zugló) al Budapestei, Ungaria, castelul Vajdahunyad a fost construit intre anii 1896 si 1908 ca parte a Expozitiei Milenare, prin care s-au sarbatorit 1000 de ani de la Asezarea maghiarilor in Bazinul Panonic in anul 896.


Ansamblul din Parcul Orasului a fost proiectat de Ignác Alpár si este format dintr-o serie formata din 21 de pavilioane construite in stiluri arhitecturale diferite: romanic, gotic, renascentist si baroc; pavilioanele componente ale ansamblului sunt copii ale mai multor cladiri emblematice din diferite parti ale Regatului medieval al Ungariei. Castelul Vajdahunyad este o copie a Castelului Huniazilor (in maghiara Vajdahunyadi vár) din Transilvania. Trebuie sa stii ca, initial, castelul a fost construit din carton si lemn, dar a devenit foarte popular si a fost reconstruit din piatra si caramida, intre anii 1904 - 1908. Oricat de putin poetic ar parea, in zilele noastre castelul gazduieste Muzeul agricol ungar, iar aici au loc, periodic, concerte, expozitii si festivaluri.

2. Castelul Dragonului, Germania

       http://www.schloss-drachenburg.de/index_EN.html


Castelul Drachenburg, unul dintre cele mai romantice si interesante castele ale Europei, este un edificiu construit între anii 1882 - 1884 pe stanca Drachenfels (stanca dragonului) in Königswinter, in apropiere de Cetatea Drachenfels (Siebengebirge). Legenda spune ca numele castelului este inspirat de povestea lui Siegfried, care a ucis un dragon fioros la doi pasi de satul Konigswinter, pe teritoriul caruia se afla cladirea.

 

Castelul a fost ridicat pentru a-i servi ca reesedinta bancherului Stephan von Sarter (1833-1902). Castelul este construit intr-o combinatie de stiluri, poate tocmai de aceea a fost considerat atat de interesant incat sa devina muzeu incepand cu anul 1986. Castelul Dragonului adaposteste o orga falsa, o reproducere a tronului lui Ludovic al XIV-lea, iar peretii ii sunt acoperiti cu picturi colorate care infatiseaza scene istorice. Pentru turisti, Castelul Dragonului este fascinant: turlele sale inalte si suple, sculpturile impresionante, vitraliile stralucitoare si impozantul sau turn cu ceas fac din acest castel unul dintre cele mai vizitate din Germania.

3. Castelul Cuibul Randunicii, Ucraina

Castelul "Cuibul Randunicii"este un castel neogotic situat in Gaspra, o localitate aflata aproape de Ialta, Peninsula Crimeea, Ucraina. Datorita faptului ca este asezat pe un colt de stanca (Varful Aurora), la o inaltime de circa 40 de metri fata de nivelul apei, a primit si numele acesta. Castelul a fost construit intre anii 1911-1912 dupa un design semnat de arhitectul Leonida Sherwood pe amplasamentul unei foste vile din lemn construite între 1877-1878. Constructia a fost comandata de catre Baronul von Steingel, un milionar german. Dupa anul 1971 a fost deschis publicului ca muzeu, iar din anul 1975 adaposteste si un restaurant in stil italian. Castelul a deservit ca decor pentru multe filme celebre realizate in epoca sovietica. In cazul in care doresti sa il vizitezi, trebuie sa stii ca in pofida imaginii impresionante, cladirea in sine este destul de mica, masurand numai 220 mp si continand un foaier, o camera de oaspeti, scara spre turn si doua dormitoare pe doua nivele diferite in interiorul turnului. Camerele sunt decorate cu panouri din lemn. Panorama este absolut extraordinara, dupa cum poti banui.

4. Castelul Peles, Romania

       http://peles.ro/

Minunatul Castel Peles este, fara indoiala, nu numai unul dintre cele mai cunoscute castele din Romania, insa este si unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, primul care a beneficiat de incalzire centrala si electricitate. Castelul, cu turnurile sale parca desprinse din basme, cu padurile si pajistile care il inconjoara, a fost construit ca o locuinta de vara de catre cel mai longeviv monarh al Romaniei, Carol I, care a murit aici in anul 1914, la numai cateva luni dupa ce constructia castelului a fost incheiata.

 

Dupa moartea suveranului in 1914, castelul Peles si-a exersat in continuare functia de reprezentare si de muzeu, fara a mai fi insa locuit timp 6 luni pe an, asa cum se obisnuia in perioada cand suveranul fondator era in viata. Incepand cu anul 1953, Castelul Peles devine Muzeu National, deschis publicului larg, in timp ce celelalte imobile situate pe domeniul Peles, precum castelele Pelisor, resedinta particulara a celui de-al doilea cuplu regal (Ferdinand I si Maria) si Foisor, fosta Casa de vanatoare a primului Rege al Romaniei si resedinta a regilor Carol al II-lea si Mihai I vor deveni case de creatie si odihna pentru scriitorii, muzicologii si artistii plastici agreati de regimul comunist. Din 1990, respectiv 1993 si pana in zilele noastre, castelele Peles si Pelisor sunt redeschise spre vizitare.

5. Castelul Praga, Cehia

       http://www.hrad.cz/en/

Castelul Praga este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate castele europen, locul unde Regii Boemiei, Imparatii romani, presedintele Cehoslovaciei si al Cehiei au avut resedinta si birourile oficiale. Se spune ca bijuteriile coroanei Boemiei sunt pastrate in interiorul castelului, intr-o camera secreta. Avand dimensiunea a sapte terenuri de fotbal, Castelul Praga este cel mai mare castel antic din lume.

Fiind una dintre cele mai renumite incinte fortificate din lume, castelul este alcatuit din mai multe ziduri de incinta, castele si curti interioare, toate grupate in jurul Catedralei Sf. Vitus, fosta necropola regala si imperiala. In interiorul celei de-a treia curti se gaseste Statuia Sf. Gheorghe, realizata in anul 1373 de catre doi mesteri din Cluj, la comanda imparatului Carol al IV-lea. Monumentul este prima statuie ecvestra de for public realizata din bronz in perioada medievala.

6. Castelul Neuschwanstein, Germania

       http://www.neuschwanstein.de/englisch/tourist/index.htm

Castelul Neuschwanstein este o constructie in stil roman renascentist de secol 19, situata pe un deal accidentat deasupra satului Hohenschwangau, langa Füssen, in sud-vestul Bavariei, Germania. Castelul a fost construit la comanda regelui Ludwig al II lea al Bavariei, ca loc de retragere, dar si ca un omagiu adus lui Richard Wagner. Regele Ludwig II a platit constructia castelului cu fonduri proprii si cu ajutorul unor credite luate in nume personal, nefolosind fondurile Bavariei pentru ridicarea castelului.

Castelul Neuschwanstein era destinat ca refugiu personal pentru regele cu fire retrasa si a fost deschis pentru vizitare imediat dupa moartea sa in anul 1886. De atunci, mai mult de 60 de milioane de persoane au vizitat castelul Neuschwanstein. Datorita siluetei sale care aminteste de basmele cu printese, castelul Neuschwanstein a fost sursa de inspiratie a designului castelului Frumoasei din Padurea adormita care poate fi regasit in parcurile Disney.

7. Castelul Segovia, Spania

       http://www.alcazardesegovia.com/wp-content/uploads/2013/07/english.pdf

Castelul Segovia este o fortificatie din piatra din vechiul oras Segovia, in Spania. Situat pe o stanca, la confluenta raurilor Eresma si Clamores in Segovia, acesta este unul dintre cele mai faimoase castele ale Spaniei. Castelul a fost construit initial ca un fort arab, insa a fost utilizat ca palat regal, ca inchisoare si ca academie militara regala.

In timpul Evului Mediu, Castelul Segovia a fost una dintre resedintele preferate ale regilor castelani si o fortareata importanta in apararea regatului. Interiorul Castelului Segovia este pe masura maretiei aspectului sau exterior: majoritatea apartamentelor sunt decorate cu broderii delicate si ornamente-pandantiv in stilul Alhambra, realizate de muncitori arabi in timpul dominatiei crestine - acesta este motivul pentru care in multe locuri pot fi observate coroanele regilor, alaturi de motto-uri latine si citate din Coran.

 

In ceea ce priveste modul in care acest castel aminteste de povestile copilariei, trebuie sa stii ca acesta constituie sursa de inspiratie pentru creatorii castelului Cenusaresei din desenele animate realizate de Disney.

8. Castelul Lichtenstein, Germania

        http://www.burgliechtenstein.eu/en/welcome.php

 

Castelul Lichtenstein se afla in landul Baden-Wurttemberg si a fost construit intre anii 1840 ?i 1842 de catre contele Wilhelm de Württemberg. Trebuie sa stii totusi ca, istoria castelului este mult mai veche, iar constructia pe care o poti admira astazi (desi este unul dintre castelele la care se ajunge cel mai greu) este realizata pe locul unui alt castel construit in jurul anului 1200 care a suferit puternice distrugeri in secolul al XIV-lea.

 

Pe ruinele impozantului edificiu, Wilhelm, inspirat de un roman popular in epoca, al carui titlu era Lichtenstein, a ridicat actualul castel. Edificiul, desi proprietate privata, este renumit pentru colectia sa de arme, iar in prezent este un loc popular pentru organizarea de nunti, mai ales in randul cuplurilor cu dare de mana care doresc ca macar pentru o zi sa se simta ca in basme. Trebuie sa stii ca, pentru ca este atat de frumos, Castelul Lichtenstein a inspirat un om de afaceri sud-african care a creat o replica a castelului in Hout Bay.

9. Castelul Malbork, Polonia

       http://www.zamek.malbork.pl/index.php?lang=en

Castelul Ordinului Teutonic Malbork, din Polonia, este cel mai mare castel din lume ca suprafata si cea mai mare cladire construita din caramida din Europa. Castelul a fost construit in Prusia de catre Cavalerii Teutoni, un ordin religios german romano-catolic de cruciati, ca o cetate a ordinului. Ordinul a numit castelul Marienburg (Castelul lui Mary), iar acelasi nume l-a primit si orasul care a crescut in jurul ei.

 

Trebuie sa stii ca, din pacate, castelul a fost distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in proportie de mai mult de 50% si este intr-un continuu proces de reconstructie chiar si in zilele noastre. Castelul Malbork are si un muzeu cu expozitii definitive (despre ordinul teutonic, istoria bisericii, arme, arhitectura) si temporare, in functie de diverse evenimente ce prezinta interes pentru vizitatori. In plus, datorita faptului ca este un exemplu clasic de cetate medievala, Castelul Malbork a fost inclus de UNESCO ca facand parte din Patrimoniul Mondial in decembrie 1997.

10. Castelul Hluboka, Cehia

         http://www.zamek-hluboka.eu/en/

Considerat a fi unul dintre cele mai fermecatoare castele ale Boemiei, dar si unul dintre cele mai impresionante ale Europei, castelul Hluboka din Cehia a fost construit in a doua jumatate a secolului XIII in stil gotic si a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului. In perioada Renasterii a fost extins, apoi reconstruit in stil baroc la ordinul lui Adam Franz von Scwarzenberg, la inceputul secolului al XVIII-lea.

Castelul Hluboka a dobandit aspectul din zilele noastre in timpul secolului al XIX-lea, atunci cand Johann Adolf II von Swarzenberg a dispus reconstructia castelului, in stilul romantic al Castelului Windsor. Trebuie sa stii ca acest castel este unul dintre cele mai renumit monumente culturale ale Republicii Cehe, este deschis pentru vizitare, iar aici exista si o gradina de iarna si una pentru echitatie.

Care este castelul vostru preferat?

Articolul urmator
Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa
Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase
    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase

    Nu degeaba au primit titulatura de „cele mai frumoase gemene din lume” când aveau doar 7 ani. Ava și Leah Clements sunt la fel de frumoase, au contracte fabuloase cu firme...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare
    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare

    Radu-Ionuț Stoleriu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, este unul dintre cei mai buni matematicieni din Europa! La finalul lunii...

    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate
    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate

    Trei zodii caracterizate de o bunătate ieșită din comun, care oferă o mână de ajutor oricui le cere, care oferă sprijin necondiționat și nu sunt capabile de nicio răutate....

    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”
    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de sute de mii de migranți care ajung în fiecare an în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Aceștia vin fie din zone grav...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    © 2025 Qbebe