“Situația este mai bună”, spune Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Acesta este centrul principal de coronavirus, fiind spitalizați cei mai mulți pacienți confirmați pozitiv. Aparent, medicul este de părere că numărul real al celor infectați este mai mare decât cel confirmat. Cu toate acestea, crede că numărul de îmbolnăviri poate ajunge spre zero.
Specialistul consideră că lucrurile se vor desfășura din ce în ce mai bine, dat fiind faptul că măsurile de restricție s-au relaxat în urmă cu două săptămâni și nu avem de-a face cu un al doilea val de îmbolnăviri. O parte din populație este deja imunizată în procent de 2% (peste 300.000 de oameni) față de 20.000 de cazuri diagnosticate în România.
Medicul privește optimist și concediile din acest an, care se pot desfășura fără riscuri majore. Persoanele asimptomatice prezintă un risc foarte mic, spre zero, de transmitere, lucru valabil și în cazul transmiterii de pe suprafețe sau aer condiționat.
“Cu siguranță că situația este mai bună, chiar dacă la noi în spital încă sunt mulți pacienți. Pentru că ușor-ușor, spitalele din jur, cele care sunt de suport, nu prea mai primesc pacienți cu coronavirus. Numărul de îmbolnăviri scade, dar noi suntem ultimul punct unde ajung, practic trebuie să scadă foarte mult ca să nu mai avem nici noi pacienți. Deocamdată, noi avem cam același număr ca și înainte. Dar lucrurile stau binișor. Am găsit un echilibru, cumva.
În momentul ăsta sunt tot felul de studii și de date care încearcă să vadă cât de mult se poate transmite. Eu cred că ar trebui să plecăm de la variantele de transmitere cele mai probabile. E clar că virusul stă puțin timp în aer, în așa fel încât rămân variantele de transmitere clasice: transmiterea aerogenă, dar transmiterea aerogenă se referă la situația în care suntem foarte aproape de persoana de lângă și se transmite prin intermediul secreților respiratorii, nu faptul că rămâne în aer și după un interval de timp persoana vine din urmă, trece prin acel loc și se infectează. E o probabilitate foarte mică asta, poate doar să fie un spațiu închis, ca de exemplu liftul. Dacă este de exemplu să mergem la mare, știm așa: nu se transmite prin apă, transmiterea prin suprafețe este foarte mică. Și atunci cel mai important este să nu am contact prelungit cu alte persoane.
În avion sau în tren e foarte delicat în primul rând din cauză că e foarte greu să păstrezi acea distanțare. Plus că, de obicei, nu se ține masca tot timpul. Mă ridic să mă duc la toaletă, mă ridic să mă duc pe culoar, vin în contact cu alte persoane, socializez cu ele. Oricum, s-a demonstrat că și în avion, riscul a fost în special în cazul persoanelor care au stat una lângă alta și care au avut un contact prelungit. Dacă eu vin în contact câteva secunde cu cineva care trece pe lângă mine, chiar dacă nu e o distanță de 1,5 metri, nu se transmite. Trebuie să am un contact mai lung. Nu mi-aș face griji legate de concedii. Eu cred că nu e un risc atât de mare încât să nu mă duc în concediu din motivul ăsta”, a declarat medicul.
Surse: hotnews.ro, stirileprotv.ro, rfi.ro.