1. Copii bucurandu-se de iarna
Stiai ca iarna este cel mai scurt anotimp? Primavara are 92 de zile, vara are 93 de zile, toamna are 89 de zile si 19 ore, iar iarna are numai 89 de zile
Stiai ca nasul rosu al renului Rudolph are menirea de a-i lumina drumul lui Mos Craciun in noaptea dintre 24 si 25 decembrie?
Stiai ca beteala pentru bradul de Craciun a fost inventata in anul 1610 si ca pe atunci era din argint? Asadar, simboliza bogatia. Insa din cauza faptului ca argintul se oxideaza foarte repede, el a fost inlocuit cu materiale stralucitoare usoare.
Edward Johnson, asistenul lui Edison (cel care a inventat becul) a fost primul care a pus beculete in brad. In anul 1882 el a inventat prima instalatie electrica pentru bradul de Craciun
Stiai ca Mos Craciun poate vizita 882 de case pe secunda? Asta pentru a putea ajunge la toti copiii intr-o singura noapte? Iar viteza cu care se deplaseaza este de 1046 km/s.
Oamenii de stiinta au facut un calcul: daca fiecare copil din lume ar vrea de la Mos Craciun doar o ciocolata de 100 de grame, atunci sania lui Mos Craciun ar trebui sa cantareasca in jur de 240 de tone si ar avea nevoie de mai bine de 1000 de reni pentru a se deplasa.
2. Familie
Stiai ca in Ajunul Craciunului...conform traditiei din Estonia, familiile merg la sauna?
Multi oameni cred ca rosu si alb sunt culorile Craciunului. Dar acest lucru nu este adevarat. De fapt, culorile reprezentative pentru Craciun sunt verde (reprezinta viata si renasterea), rosu (sangele lui Hristos) si auriu (lumina si generozitate).
Cum se numeste Mos Craciun in alte limbi? Kriss Kringle (germana), Le Bafana (italiana), Pere Noel (franceza) sau Deushka Moroz (ruseste)
Stiai ca noaptea in care incepe iarna este sarbatorita inca de acum mii de ani? Ea se numeste Yalda (adica `nastere` in persana)
Potrivit unor legende, primul om care ar fi impodobit un brad de Craciun ar fi fost Martin Luther. In timp ce se uita la stele de sub un brad...a ramas uimit de ceea ce a vazut. Asa ca a luat pomul acasa si l-a impodobit cu numeroase candele, pentru a impartasi frumusetea cu familia.
Iarna in Rodeln
3. Peisaje
Stiai ca pentru a acoperi un hectar de pamant cu zapada este nevoie de 190 de metri cubi de apa? Astfel poti produce zapada artificiala de treizeci de centimetri.
Stii ce poti gasi in Kemi, Finlanda? Cel mai mare palat de gheata din lume! Si nu este orice tip de palat: el dispune de un hotel, o capela, un restaurant, dar si spatii de joaca pentru copii. Suna bine, nu? Insa aici, temperatura medie este de -5 grade Celsius.
Cel mai mare om de zapada ridicat pana acum a fost construit de locuitorii din Maine in anul 1999. Omul de zapada avea 35 de metri!
Stiai ca in Germania cei puri la suflet pot auzi animalele vorbind in seara din Ajunul Craciunului?
Boston
Central Park, New York
Artificii de Anul Nou in Sydney
Castelul Peles iarna, Romania
Iarna in Quebec, Canada
O dimineata de iarna in Stumbleupon
Maramures
Viena