România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Chiar dacă în ultimii ani s-a tot discutat despre renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, iar Comisia Europeană a propus această schimbare începând cu anul 2021, până când se anunță o decizie oficială, începând din octombrie vom dormi cu o ora mai mult.
Ora de iarnă 2020. Când se schimbă ora
Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Noaptea devine mai lungă, ora 4:00, de exemplu, devenind ora 3:00. Această este, de fapt, ora standard dacă țările din Uniunea Europeană vor decide că nu mai este cazul să se schimbe ora.
Cum ne afectează schimbarea orei
Ani la rând s-a tot discutat despre felul în care schimbarea orei ne afectează. Specialiștii susțin că oamenii au nevoie de cel puțin o săptămâna pentru a-și ajusta ceasul biologic și a se adapta la noua oră.
Schimbarea de oră înseamnă că vom dormi mai mult, dar și că se întunecă mai repede, ceea ce pentru persoanele care suferă de depresie sau anxietate, de exemplu, nu este neapărat un lucru bun. De altfel, acesta se pare că este și motivul pentru care rata de suicid crește în sezonul rece. Specialiștii recomandă sa nu renunțăm la activitățile recreative în această perioadă și să ieșim la plimbări în aer liber, în fiecare zi.
În timp ce unele persoane se adaptează fără probleme, în doar câteva zile, la noul fus orar, alții au nevoie ceva mai mult timp pentru a se obișnui cu noul ritm. Schimbarea orei poate veni la pachet și cu stări de nervozitate și oboseală, întrucât acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la altă.
Cum să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă
Există câteva obiceiuri pe care ți le poți crea în așa fel încât să te adaptezi mai ușor la ora de iarnă. Creează-ți o rutină de somn și încearcă să adormi în fiecare seară până în ora 22:00, pentru a avea un somn odihinitor. De asemenea, renunță la activitățile suprasolicitante și evită expunerea la lumina ecranelor înainte de somn.
Stabilește-ți un program de trezire la aceeași ora, în fiecare dimineață și oricât de mare ar fi tentația, nu amâna alarma.
Alimentația sănătoasă și echilibrată joacă, de asemenea, un rol important când vine vorba de adaptarea la noua oră. Fructele și legumele de sezon îți hrănesc organismul și îi oferă toți nutrienții de care are nevoie pentru a face față cu succes oricărei provocări. Introdu în alimentația ta și alimente care au în compoziție uleiuri și grăsimi sănătoase, precum și acizi grași Omega-3 (peste gras) și Omega-6 (avocado, nuci, ulei de măsline etc.), care stimulează metabolismul și fortifică sistemul imunitar.
Surse foto: istockphoto.com