Domnul Radu Leca, Psiholog si CEO www.ultrapsihologie.ro, dar si tatic a avut amabilitatea de a ne ajuta la realizarea acestui material si de a ne oferi, presarate cu umor, multe sfaturi pretioase:
Motto: Sfaturile pentru taticii de fete sunt ca sarea in bucate. Sarea se simte si uneori deranjeaza. De ce sa deranjezi un om care face tot ce il duce capul? Fiindca poti! Problema este urmatoarea: cine te asculta? Pornind de la ideea ca tatii nu isi vad fetele si atunci cand le remarca stau cu gura pe ele indiferent de varsta, avem primul sfat:
1. Vinovatia
Daca atunci cand iti observi fiica constientizezi pentru o zecime de secunda vinovatia cuprinzatoare si apasatoare a lipsei tale de implicare, mai ai o sansa in relatia cu ea. Solutia pentru a avea o viata armonioasa impreuna, iar tu sa nu fii perceput ca Omul Negru, este sa o vezi mai des decat o faci acum. Suna complicat? Permite-mi sa-ti spun ce presupune asta:
varsta 2 ani - 9 ani - sa te joci cu ea si o asculti
varsta 9 ani - 12 ani - sa o asculti si sa te rogi mult (sa te lumineze Dumnezeu sa ai raspunsuri potrivite). Intotdeauna exista inregistrarile cu Toma Caragiu care o fac sa rada, dar Caragiu nu este tatal ei.
12 ani - 16 ani - perioada voastra de glorie. Daca pana acum nu te-ai simtit barbat amenintat, ai ocazia in urmatorii ani sa simti din plin asta. Patru ani de bucurii permanente. Primul ciclu, primul sarut, primul prieten, primul act sexual, prima tigara, prima betie, primul sarut cu o fata. Toate aceste premiere au emotiile aferente ce te vor coplesi. Solutia NU este sa tipi. Solutia este sa GANDESTI. Sa nu uit: masturbarea este normala si tu o faceai. Incearca sa nu te pierzi in detalii.
16 ani - 35 ani - impaca-te cu ideea ca nu mai existi. Dupa 35 de ani, devii bunic si are nevoie de tine
2. Despre mama fetei
De stiut faptul ca fata nu seamana cu mama ei, ci cu tine. Baietii seamana cu mama si nu cu tatal. Stiind acest lucru avem urmatoarele informatii, definitorii pentru relatia de familie. Cand te certi cu mama, nu iti varsa nervii pe fata. Cand te certi cu fata, nu iti varsa nervii pe toti cei din jur. Faptul ca ajungi sa te certi cu ea denota lipsa ta de implicare emotionala in relatie. Este atat de usor sa te certi si este atat de firesc sa nu o faci. Gandeste-te: fiica ta te testeaza. Incearca sa vada cat de mult poti duce. Barbatii asimileaza casatoria ca pe o inchisoare. Real, relatia tata-fiica este mai complicata decat supravietuirea intr-o inchisoare. De ce? Fiindca fiicele niciodata nu contenesc din a cere lucruri imposibile. Pe un baiat il potolesti cu o masina, pe o fiica nu o potolesti cu nimic. Permite-mi sa-ti spun un adevar: casatoria fiicei tale cu oricine este o bucurie. Vei fi liber. Pana cand? Nu mult timp. Apar nepotii.
Citeste si: Sfaturi pentru tata: ce sa NU faci in timpul travaliului
3. Tatii, banii si fiicele
Banii nu au valoare pentru fiica ta. O vezi ca strange bani pentru diferite lucruri pe care vrea sa le cumpere. O parte pui tu, o parte pune ea si este cumparat produsul dorit. De stiut faptul ca, atunci cand se face mare si are salariu, creditul te inlocuieste. Fiindca poate, ia bani de la banca, nu de la tine. Oricum tu nu mai ai banii doriti de ea. Cheltuielile ei includ, spre disperarea ta, lucruri inutile. Inutile pentru tine. Cu toate acestea tu taci si nu reactionezi. Gresit. Radu iti ofera solutii ce pot fi aplicate incepand de azi.
Varsta 2 ani - 9 ani - In joaca fiecare jucarie are o valoare financiara. Papusa zana costa 90 de lei si este facuta din plastic, acoperita cu plastic, iar un copil din China are degetele acoperite de rani, fiindca munceste 12 h la Papusile Zana. Bluza de pe ea costa 2 banuti, 3 banuti, 2 lei, 3 lei. Merita sa cumperi mai multe bluze colorate decat 10 papusi pe care un copil trist le face. Segmentarea dorintelor si aducerea in discutii a valorii banilor in raport cu lucruri existente in jurul tau te ajuta sa formezi un om cumpatat.
Varsta 9 ani - 16 ani - Transforma relatia financiara dintre tine si fiica ta in una de ajutor si solutionare adevarata de probleme si vise. Nu esti un bancomat, dar daca o vei ajuta atunci cand isi doreste tare, tare, tare, vei merita un pupic si poate un zambet.
4. Nu o alunga
Mereu grabit? Simti ca nu ai timp de tine dar de altii? Ziua are mai putine ore decat acum 10 ani? Si ce daca?! Ai o fiica acasa care te suna si te asteapta. Ce te costa sa fii dragut si sa vorbesti cu ea? Din cele 10 minute pe ora cand te gandesti la sex sau la fotbal, indiferent de locul unde esti, 5 minute pe ora ofera-le relatiei tata-fiica. Vei fii si tu in castig. In loc sa iti petreci timpul visand la lucruri complicate, primesti armonie si echilibru cand ajungi acasa. Nu uita, armonia genereaza in inima sotiei dorinta de apropiere.
Citeste si: Sfaturi pentru un tata singur
5. Secretele
Secretele apropie. Ea, are un secret pe care ti-l spune tie. Tu asculti secretul si nu il imparti cu nimeni. Zambetele complice va apropie si ingroapa orice tip de disfunctionalitate. Nu intinde coarda. Secretele nu fac minuni.6. Moralitatea
Cand vorbesti tare de fata cu ea despre lipsa de moralitate a celorlalte femei, de la tine de la munca sau despre care ai auzit, gandeste-te ca ea se intreaba ce e gresit in lipsa de moralitate. Sexul este sex, indiferent cu cine se face. Gresit. De aceea te rog sa nu vorbesti de fata cu ea despre ce au facut si cu cine colegele tale de la munca. Ce bluze poarta si ce li se vede, cum le stau chilotii si daca poarta chiloti, unde se epileaza si cu ce sau mai bine zis cine le epileaza si unde. Cu cine au fost colegele tale la mare si ce au facut. Mai exista si varianta secundara: ce faceai tu cu fetele cand erai tanar. Crede-ma, nu este interesant. Nu este interesant fiindca, si subliniez asta, devine interesant de testat pentru zana ta.
Moralitatea se obtine prin metoda comparatiei si includerii diferitelor boli si dureri. De exemplu: in cazul in care prietenul tau vrea sa iti arate bogatia sa, spune-i ca la tine la banca depunerile se fac doar in zilele cu sot. Daca prietenul tau insista si vrea neaparat sa testeze dobanda bancii si calitatea serviciilor oferite, spune-i ca ai o oferta speciala doar pentru tinerii logoditi cu contract prenuptial. Daca fuziunea este obligatorie si impusa, se prezinta consiliul director. Cu siguranta CEO-ul, care din intamplare este si tatal tau, o sa-i faca o oferta greu de refuzat.
7. Ortodoxismul
Ai auzit, de la persoane demne de incredere, ca fiica lui Georgescu de la achizitii s-a maritat cu un baiat foarte bun din Arabia Saudita. Ai aflat de la Mirela de la personal ca fata directoarei adjuncte a fugit in Turcia cu un student. Datorita faptului ca: vrei sa-ti cresti nepotii, vrei sa iti mai vezi din cand in cand fiica, vrei sa iti inveti nepotii sa se inchine corect si sa spuna din cand in cand un Tatal Nostru, ai ocazia extinsa timp de 16 ani sa prezinti ortodoxismul si din prisma ta de tata, dar si din prisma istoriei romanilor.Explica-i fetei tale, ca renuntarea la religie este pacatul suprem. Romancele nu au fost facute sa poarte val si nici sa accepte circumcizia baietilor rezultati din relatia cu un strain de religie ortodoxa. Romancele au fost facute de Dumnezeu sa duca mai departe istoria si obiceiurile romanesti. Ai grija cum formulezi ca sa nu o sperii. Stiu ca oricand ai ocazia sa ii explici ca un barbat strain poate avea mai multe neveste, dar nu este interesul tau.
8. Pasiunile
Pasiunile nu sunt trecatoare de sunt cultivate corect. In loc sa te bucuri ca fata ta deseneaza o rochie, bucura-te cand o inscrii la cursul de pictura de la Palatul Copiilor. In loc sa fie nervoasa ca tine, cauta-i un curs de vioara sau de pian. Va avea o sansa in plus fata de tine.9. Sportul
Aseaza sportul pe prima treapta a relatiei tata-fiica. Ce obtii: timp de calitate petrecut realizand lucruri pozitive pentru voi si un viitor sigur al dezvoltarii armonioase. Sa nu faci greseala sa cedezi atunci cand zana ta vine si spune ca este obosita si ca nu mai are chef de sport. Oricand exista solutii. Sportul ii confera echilibru!10. Zilele de nastere
Zilele de nastere nu sunt o sarbatoare nationala. O sa-ti fie usor sa organizezi o zi de nastere, in fiecare an din pacate, de asta nu scapi, daca fata ta nu este populara. Dar ce te faci daca este populara?
Cadourile nu sunt o alternativa la plata meniurilor tuturor colegilor ei. Cadourile sunt doar consistente. Timp de 25 ani, dupa ce faci fata, ai de stiu urmatoarele: de 3 ori pe an trebuie sa cotizezi. De 1 Martie, de Ziua Ei, de Craciun! Si nu, nu sotia ta este de vina ca a facut fata. Barbatii sunt cei care prin intermediul unicului cromozam dat decid sexul copilului.
De retinut
Desi mai putin studiata, dar intens discutata, prin prisma numeroaselor controverse educationale si emotionale, relatia dintre o fiica si tatal ei este la fel de importanta precum cea dintre mama si fiica. Intotdeauna relatia tata-fiica a fost asociata cu influentele psiho-sociale importante in dezvoltarea femeilor si in procesul de maturizare. Spre exemplu, o relatie pozitiva intre tata si fiica duce la rezultate academice mai bune si la o implicare crescuta, in timp ce o relatie conflictuala poate fi asociata cu simptome depresive, cu o imagine de sine scazuta sau cu simptomatologie asociata unor tulburari de alimentatie.
Un aspect important in relatia tata-fiica este oferit de apropierea emotionala dintre cei doi. Exista anumite momente cheie care, din punctul de vedere al fiicei sau al tatalui, au un efect semnificativ asupra apropierii percepute in relatie. Astfel, fetele mentioneaza urmatoarele: participarea la activitati impreuna, influenta in casatorie, impunerea distantei fizice de primii iubiti, imprietenirea cu tatal odata cu maturizarea, aparitia copiilor (nepotilor) si bucuria nespusa a tatalui, divortul parintilor, dezvoltarea prieteniilor, reclamarea independentei, adolescenta, crizele familiale, independenta financiara, suportul financiar, inceperea scolii generale. Tatii mentioneaza urmatoarele evenimente ca fiind esentiale in relatia tata-fiica: participarea la activitati impreuna, momentul cand fiica incepe sa iasa la intalniri, casatoria fiicei, reclamarea independentei, distanta fizica, dezvoltarea unor prietenii nu din cele mai fericite, inceperea scolii generale, imprietenirea dintre cei doi odata cu maturizarea fiicei, independenta financiara, absolvirea liceului, adolescenta, aparitia nepotilor, divortul, unele decizii gresite ale fiicei.
Secunda (1992) sustinea ca tatii au un impact profund asupra alegerilor romantice si sexuale ale fiicelor lor, precum si asupra modului in care relatiile lor evolueaza. Fetele care nu sunt multumite de comunicarea cu tatii lor sunt mai predispuse sa se implice in relatii negative cu cei din jur, sa aiba experiente romantice neplacute si sa faca alegeri de viata neinspirate sau periculoase. Tatii au un impact considerabil asupra abilitatii fiicelor lor de a avea incredere, de a relationa sanatos si de a se bucura de compania unor barbati in viata lor.
Fetele care au o relatie pozitiva cu tatii lor sunt de obicei mai increzatoare in fortele proprii, se bazeaza pe propriile puteri si au mai mult succes la scoala si in cariera decat cele care au o relatie negativa cu acestia. De asemenea, fetele care au avut o relatie slaba calitativ cu tatii in copilarie au demonstrat o preferinta pentru masculinitate mai scazuta. Aceste rezultate sustin ideea conform careia stresul din familie in copilarie este asociat cu o abilitate redusa de a cauta parteneri si, prin urmare, o preferinta pentru barbati mai putin masculini.
Draper si Harpending (1982) au inaintat ideea ca absenta tatalui din viata fiicei in perioada copilariei este asociata cu o schimbare in dezvoltarea abordarii relatiilor, astfel ca fetele aflate in aceasta situatie dezvolta o strategie relationala de investitie minima. In plan opus, fetele in copilaria carora a fost prezenta figura paterna vor dezvolta o abordare bazata pe legaturi stabile si un nivel ridicat de investitie (strategia de termen lung).
Victoria Secunda afirma in cartea sa din 1992, „Women and their Fathers: The Sexual and Romantic Impact of the First Man in Your Life", ca femeile care nu primesc afirmarea de care au nevoie din partea tatilor lor dezvolta o tendinta de a relationa cu barbatii pe care ii intalnesc intr-un mod similar: au o nevoie disperata de intimitate dar, in acelasi timp, nu reusesc sa creada ca barbatii pot fi de incredere si, prin urmare, sunt tot timpul in garda.
Atitudinile negative ale tatilor au fost asociate semnificativ cu tulburarile de alimentatie si cu simptomele negative. Se vorbeste in general despre doua tipuri de relatii tata-fiica: „afectuoasa si binevoitoare" si „foarte protectiva si evitanta". Fetele din cea din urma tipologie de relatie cu tatii lor au evidentiat nivele mai mari de abtinere de la alimentatie, mai multe ingrijorari cu privire la alimentatie, forma lor fizica si aspectul, precum si nivele mai ridicate de depresie.
Articol realizat cu ajutorul Bibliotecii de articole ce apartin Revistei de Psihologie UltraPsihologie.ro
Multumim domnului Radu Leca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.