Să fii părinte în aceste vremuri nu este tocmai floare la ureche, este mai degrabă buruiană în creier. Izolarea și închiderea școlilor și grădinițelor prespune obligarea famiilor de a sta împreună 24 din 24. Iar dacă părinții trebuie să și lucreze de acasă, treburile devin și mai complicate. Este greu să ne menținem ZEN-ul părintesc când toate năvălesc grămadă:
- un deadline care arde la muncă și mâncarea care se arde pe aragaz,
- emailuri care se adună în inbox și rufe care se adună în coșul de rufe,
- un șef care cere rapoarte și un copil care cere gustări din 10 în 10 minute,
- un coleg care cere ajutor la un proiect și un copil care nu poate face teme fără tine ...
Chiar și cea mai calmă mamă din lume, chiar și cel mai docil tată al universului poate ceda nervos când copilul întrerupe pentru a 3 oară ședința de Zoom cu șeful țipând că face caca.
Soluția? Tabelul de părinte BUN
Da, este un tabel de comportamente dedicat părinților, nu copiilor, care te poate ajuta să depășești mai ușor crizele părintești care îți dau târcoale. Este un tabel pe care l-am conceput inițial pentru mine, după un model de pe WorkingMother.com. În primul rând pentru că cel mai copleșitor sentiment din viața de părinte este cel de vinovăție. Mai precis, după ce ridic vocea la fiica mea, indifierent că sunt îndreptățită sau nu să fac asta, mă simt mai vinovată ca păcătosul în biserică. Și, pentru că așa este psihologia umană, la finalul unei zile îmi rămâne în suflet acest sentiment când trag linie, și contorizez momentele acestea și nu pe cele pozitive, care întotdeauna sunt mult mai multe decât evenimentele mai neplăcute.
Nu suntem perfecți și trebuie să încercăm să ne acceptăm defectele și ieșirile, pentru că suntem părinți, dar suntem și oameni. Putem, desigur, să ne îmbunătățim comportamentul și să încercăm să fim mai buni, folosind acest tabel, care ne arată la final de săptămână că am fost părinți buni, chiar dacă uneori am mai cedat nervos. Și așa cum copilului tău îi dai biluțe albe sau stickere pentru comportamente pozitive, așa vei primi și tu propria ta bătaie pe umăr la final de săptămână, când tabelul tău va fi plin de parenting pozitiv.
Lipește lista aceasta pe frigider la fiecare început de săptămână și la finalul ei vei vedea că ești un părinte bun, pentru că sunt convinsă că cel puțin jumătate dintre căsuțele de mai sus vor fi bifate de toți părinții. Este o modalitatea foarte bună de a-ți crește stima de sine ca părinte și de a depăși momentele când nu suntem perfecți și cedăm presiunilor care ne înconjoară din toate părțile.