Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Andrei s-a născut în nordul Țării Sfinte, fiind fratele lui Simon Petru. Cei doi frați au devenit ucenicii lui Iisus pe când erau pescari, iar Acesta i-a chemat să Îi fie alături în propovăduirea credinței. Potrivit Scripturii, Andrei a participat la demersul de împărțire a pâinilor și peștilor, iar după învierea lui Lazăr, alături de Filip, îi spun Mântuitorului că niște elini, ajunși în Ierusalim cu ocazia Paștelui iudaic, ar dori să-L vadă. Sfântul Andrei a fost și ucenicul lui Ioan Botezătorul, dar este foarte cunoscut și pentru că a fost primul care a propovăduit Evanghelia pentru geto-daci. Acest fapt este dovedit mai ales datorită obiceiurilor, legendelor și colindelor din zona Dobrogei, toate confirmând că Sfântul a ajuns pe teritoriul țării noastre. În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca Sărbătoarea Sfântului Andrei să fie marcată cu o cruce roșie în calendarul bisericesc. Doi ani mai târziu, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitorul României. În anul 2012, Ziua de Sfântul Andrei a intrat în rândul sărbătorilor noastre naționale și a devenit zi în care nu se lucrează.
Rugăciune către Sfântul Andrei
Următoarea rugăciune ar trebui rostită de fiecare dintre noi în ziua în care îl celebrăm pe acest sfânt. Iată cum arată aceasta:
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”
Surse: antena3.ro, crestinortodox.ro, spynews.ro
Surse foto: facebook.com, pixabay.com