Cum are loc reprimarea sentimentelor si emotiilor?
De fiecare data cand ne spunem fraze de genul „ Sunt prea obosit acum ", „Lasa, ca poate n-am inteles eu bine", „Toata lumea se confrunta cu probleme de genul asta..." reprimam, de fapt, (ADICA REFUZAM SA LE ACCEPTAM SI EXPRIMAM) niste sentimente prea dureroase pentru a le suporta si accepta. Asa suna scuzele noastre, pe care le rostim sau nu, de a ne confrunta cu propriile probleme emotionale.
De exemplu daca am acumulat mai multa furie impotriva tatalui nostru din copilarie, am putea deveni furiosi si avea probleme cu toate figurile autoritatii: seful, politistii, guvernul etc. Daca simtim dureri nerezolvate in urma unei despartiri, ne-am putea trezi ca devenim melancolici cand nu merg bine cele mai marunte lucruri. Daca ne-am suprimat sentimente de vina cand am facut ceva ce a ranit pe cineva, am putea simti mereu ca oamenii ne urmaresc, sau ne-am putea simti criticati si atacati de fiecare data cand partenerul sau un prieten face cel mai mic comentariu la adresa noastra.
Ce sentimente reprimam?
In general reprimam sentimente negative: frica, anxietate, manie, durere sau tristete. Fiecare din aceste sentimente incearca sa ne spuna ceva. De aceea nu este deloc indicat sa recurgem la tot felul de mecanisme sau mijloace de a ne inabusi sentimentele. Cel mai bun lucru pe care il putem face e sa le ascultam, sa le lasam sa ne „traverseze". Numai asa le putem decodifica.
Daca simtim durere, tristete sau anxietate inseamna ca ceva nu e in regula in prezent, in situatia de fata cu noi: nu primim ceea ce avem nevoie. Daca simtim frica, s-ar putea sa fie provocata de teama de durere, esec, pierdere sau abandon.
Problema cea mai grava cu reprimarea sentimentelor este ca fugind de sentimentele negative, vom ajunge sa „fugim" si de cele pozitive, cum ar fi bucuria, dorinta de viata, comuniunea cu celalalt, impartasirea pasiunii si afectiunii in cuplu etc.
Efectele nocive ale reprimarii
Toate sentimentele reprimate se „ingramadesc" in corpul nostru, si acesta le va exprima mai devreme sau mai tarziu, sub forma de boli. Putem, de exemplu, sa ne simtim tot mai des amortiti si fara chef de viata. Sau putem ajunge sa reactionam exagerat fata de anumite persoane din cauza sentimentelor de durere sau de bucurie pe care le-am reprimat in trecut. Ceea ce poate da nastere usor la relatii conflictuale.
Reprimarea este foarte periculoasa mai ales atunci cand cel care reprima este implicat in una sau mai multe relatii umane. Persoana care reprima va fi condusa in actiunile sale de niste forte ascunse, pe care nu le cunoaste si carora nu le poate sta impotriva, pentru ca ACESTEA TREBUIE SA IASA CUMVA AFARA.
Fortele irationale ne vor impiedica sa ne dezvoltam emotional si spiritual, la intreaga noastra capacitate. Ele ne vor guverna alegerile in materie de parteneri si partenere in cadrul relatiilor amoroase. Ghidati insa de aceste puteri care ne stapanesc si ne inrobesc, vom alege persoane total neadecvate cu care nu vom putea intemeia decat relatii distructive.
Reprimarea sentimentelor si relatiile dependente
Din afara, un cuplu in care partenerii isi reprima sentimentele poate parea in regula, cand de fapt cei doi se afla intr-un real pericol. Dovada cea mai clara o reprezinta desele conflicte, care probabil sunt „scuzate" prin fraze de genul: „orice cuplu sanatos are conflicte, asta nu inseamna ca nu ne iubim". Iubirea aceasta a unor cupluri este extrem de bolnavicioasa si nu se cheama deloc iubire. Ei au devenit pur si simplu dependenti unul de celalalt, reprimandu-si permanent toate emotiile neplacute si inabusind astfel toate sentimentele de bucurie si dragoste ce s-ar fi putut naste. Despartirea este „rezolvarea" cel mai des intalnita in astfel de cazuri.
Cum sa nu mai reprimam?
1. Cel mai bun lucru pe care il putem face atunci cand descoperim ca avem tendinta de a ne reprima sentimentele este sa recunoastem ca avem o problema.
2. Apoi e necesar sa recunoastem de fiecare data in momentul in care simtim nevoia sa reprimam, ca ne simtim inconfortabil.
3. Avem nevoie de un timp pentru a analiza ce anume ne face sa ne simtim inconfortabil, nefericititi, iritati, suparati in momentul/situatia respectiv/a.
4. E bine sa punem pe hartie toate posibilitatile, pana cand simtim mai multa tensiune atunci cand ne gandim la una dintre ele. Astfel putem descoperi ce anume ne-a suparat si sentimentul pe care l-am avut.
De obicei ceea ce ne face sa reprimam sentimente este nevoia de comuniune si dragoste care ne-a fost ranita. E imperios necesar sa intelegem ce anume ne dorim noi de la aceasta situatie si de la aceasta relatie. Abia apoi PUTEM EXPRIMA FATA DE PERSOANA RESPECTIVA SENTIMENTELE NOASTRE. Daca tinem foarte mult la persoana care ne-a ranit si „ne-a facut" sa ne reprimam un anumit sentiment, de manie de exemplu, am putea sa ii spunem de exemplu ca ne face sa ne simtim furiosi „atunci cand..." si ca am vrea sa rezolvam aceasta nevoie pentru ca il iubim.
Daca simtim insa ca nu putem exprima calm aceste sentimente, fara sa ne exprimam si energia distructiva care le-a insotit, cel mai bine ar fi sa le exprimam in alte moduri. Am putea sa tinem un jurnal zilnic de exemplu in care sa ne analizam sentimentele pe care le-am simtit peste zi. Putem nota si lucruri cum ar fi ce am fi vrut sa facem si n-am facut, ce am fi vrut sa spunem si n-am spus, cum ne-am simtit intr-o anumita situatie si ce-am fi putut face sa ne simti mai bine etc.
E recomandat chiar sa vizitam un psiholog si eventual, sa incepem cateva sedinte de psihoterapie. Ne pot ajuta enorm la cunoasterea sinelui nostru adevarat si ne pot imbunatati sanatatea emotionala si psihica, de care tine si sanatatea relatiilor noastre.