Reguli de bune maniere în Social Media

Reguli de bune maniere în Social Media

Bianca Onofrei

Social media ne-a făcut mai conștienți de interacțiunile interumane. Acum, intimitatea a căpătat o altă dimensiune, timpul liber se rezumă la cu totul alte activități, iar noțiunea de prieten nu mai înseamnă acela care îți este alături la bine și la greu. Chiar dacă societatea a evoluat, iar comunicarea se realizează prin cu totul alte mijloace complexe, atunci când vine vorba de bune maniere în social media, oamenii au tendința să se întoarcă în timp.

Ne dorim în continuare validarea din partea celorlalți, suport, respect și prietenie, chiar dacă acum socializarea se desfășoară în mare parte într-un mediu virtual. Începem să fim din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au opiniile și de faptul că în social media nu întotdeauna pot fi date uitării. 
Bunele maniere reprezintă cheia spre o socializare eficientă și benefică. A avea maniere nu se referă doar la limbajul folosit în conversații sau în exprimarea unor opinii, ci și la modul în care îi privești pe cei din jur, la deschiderea ta pentru a le recunoaște valoarea ca și indivizi.

Așa cum trebuie să se întâmple și în viața reală, este importantă asumarea comportamentului în rețelele de socializare și suportarea consecințelor. Pentru a avea prieteni, nu dușmani, iată care sunt câteva reguli de bune maniere în social media, pe care este recomandat să le respecți:

Analizează persoanele cu care intri în contact. Rețelele de socializare presupun să poți comunica cu diverse persoane atât din cercul tău de prieteni, cât și în afara lui, în funcție de diverse puncte de interes. Cu toate acestea, este de preferat să analizezi foarte bine cu cine intri in contact, ce fel de preocupări are sau dacă aveți prieteni în comun. Nu doar că siguranța ta este importantă, ci și dreptul celorlalți de a nu fi abordați de oricine. 

Nu îți manifesta furia atunci când interacționezi cu ceilalți. Este foarte ușor să te lași pradă emoțiilor atunci când interacționezi cu oamenii pe rețelele de socializare. În mai mare masură față de socializarea din viața reală, în cazul comunicării virtuale vei avea parte de opinii mult mai directe, dure și expuse fără menajamente. Oamenii sunt diferiți și se ghidează după valori diferite, prin urmare riscul ca aceștia să-ți spună ceva deranjant este foarte mare. De asemenea, există cazuri în care ceilalți emit niște opinii cu care tu nu ești de acord, iar asta te poate înfuria. Orice ar fi, nu-ți manifesta furia pe rețelele de socializare. În afară de faptul că nu este civilizat, nu faci decât să dai curs unui cerc vicios fără sfârșit, în care stârnești noi reacții ostile. 

Păstrează limitele discreției. În ziua de azi este foarte greu să păstrezi un echilibru între viața reală și cea virtuală. Foarte multe persoane petrec mult timp urmărind ce fac ceilalți sau postând zilnic aproape tot ceea ce fac. Acest obicei nu este unul sănătos din două puncte de vedere principale: dacă ești prea activ pe rețelele de socializare, îi neglijezi pe cei din jurul tău și activitățile în care ar trebui să te implici și în al doilea rând devine deranjant pentru ceilalți. Probabil ți s-a întâmplat și ție să consideri că o persoană postează excesiv fiecare detaliu al vieții sale. Este foarte important să înțelegi importanța discreției. 
poza cu telefonul in natura

Nu exagera. Gândește-te la ceilalți. Este foarte simplu să fii impulsiv și să dai curs emoțiilor și să judeci după aparențe, însă repercursiunile pot fi neplăcute atât pentru tine, cât și pentru cei cu care interacționezi. Înainte de a avea o reacție despre un subiect sau de a conversa cu cineva, gândește-te la cum se simte persoana respectivă, la faptul că sigur nu știi toate detaliile și s-ar putea să greșești. Oricât ar încerca oamenii să se debaraseze de lucrurile care se întâmplă în social media, opiniile celorlalți îi afectează cu adevărat. 
 
Nu te concentra doar pe aspectele negative. Probabil că ai și tu în lista de prieteni persoane care tot timpul postează despre lucrurile care îi nemulțumesc, despre locul de muncă, politică, sistemul medical, felul în care se poartă alți oameni, felul în care se îmbracă etc. Social media presupune și exprimarea unor opinii și inițierea unor dezbateri libere, dar încearcă să nu te concentrezi doar pe ceea ce nu-ți place. Astfel de atitudine îți răpește dreptul de a te bucura de lucrurile bune care există în viață. Ce câștigi dacă întotdeauna faci publice nemulțumirile tale? Creezi un mediu în care și alții își spun nemulțumirile și eventual te susțin sau te contrazic, iar asta dă naștere unor polemici interminabile. 
 
Nu încerca să epatezi. Trebuie să recunoaștem: social media este despre nevoia de validare, de integrare și de a primi atenție. Chiar dacă aceste nevoi stau la baza activității pe rețelele de socializare, asta nu înseamnă că trebuie să-ți faci un scop din a menține niște aparențe, să te gândești mereu ce vor spune ceilalți atunci când îți văd pozele sau alte lucruri pe care le-ai împărtășit și cu siguranță nu trebuie să fie despre cât de multe lucruri ai. Chiar dacă ai avut parte de o reușită, ți-ai luat o mașină, o casă, ți-ai reînnoit garderoba sau ai primit un cadou special, nu încerca să impresionezi și să te lauzi. Acest comportament nu este tocmai discret. Gândește-te la ceea ce simți atunci când tu ești cea care vede genul acesta de postări la alte persoane. Care este sentimentul pe care îl ai?
 interior casa luxoasa
 
Adăugarea și ștergea prietenilor în mod constant. Instabilitatea nu este o calitate nici măcar în social media. În cazul în care te cerți cu diverse persoane, fie că îți sunt prieteni apropiați, fie doar virtuali, nu le șterge din lista de prieteni ori de câte ori aveți un conflict. Acest comportament este imatur și distructiv.
 
Cere permisiunea atunci când implici alte persoane în postările tale. Chiar dacă tu ai libertatea de a decide ce îți dorești să postezi pe pagina ta personală, nu ai aceeași libertate atunci când vine vorba despre alte persoane. Dacă vrei să publici o poza în care nu ești singură, este politicos să le ceri permisiunea celor care apar în ea. Sunt persoane care își doresc să aibă parte de mai multă discreție. 
 
Nu da curs conflictelor. Există persoane pe rețelele de socializare care nu fac decât să intre în diverse polemici și conflicte. Este firesc să-ți exprimi uneori opinia, dar dacă simți nevoia să faci asta ori de câte ori vezi ceva cu care nu ești de acord, îți va consuma foarte multă energie și timp. Rețelele de socializare ar trebui să te ajute să te relaxezi, să comunici mai ușor, nu să-ți aducă un stres suplimentar. 
 
Tu ce părere ai despre aceste reguli de bun simț în Social Media? Obișnuiești să le pui în aplicare?
 
 
Articolul urmator
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul
    O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul

    Dacă te numeri printre părinții care se străduiesc să își țină copiii, pe cât posibil, departe de tot ce înseamnă social media, cu siguranță vei rezona cu ideea...

    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media
    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

    Studiile arată că 90% dintre părinți folosesc rețelele sociale ca sursă de informare în ceea ce privește problemele legate de copiii lor. Îngrijorător este faptul că...

    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

    Internetul și rețelele sociale sunt peste tot în viața noastră și adevărul este că ne e greu să ne separăm de ele, pentru că suntem tot timpul cu telefonul în...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media
    De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media

    Când toată lumea se pune de acord cu o decizie, te poți împotrivi curentului? Sigur că da, mai ales dacă este spre binele copilului tău! Iată cum a refuzat un cuplu să fie...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    © 2025 Qbebe