Iertarea de sine: de ce este importantă

Iertarea de sine: de ce este importantă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să ajungi la iertarea de sine nu este un demers la îndemână, în condițiile în care ai de înfruntat sentimente și gânduri nu tocmai plăcute. Acestea îți amintesc de greșelile tale, de faptul că mai ai multe de învățat. Pentru a merge, însă, mai departe, trebuie să înveți să te iubești așa cum ești, acceptându-ți și imperfecțiunile. Ținând seama de acest sfat, dar și de diverse metode ce te ajută să te ierți pe tine însăți, îți va fi mai simplu să-ți îmbunătățești viața. 

Ce se întâmplă când nu treci peste greșeli

Fie că este vorba despre relațiile profesionale, fie că este vorba despre cele de familie sau cu prietenii, să comiți greșeli se poate întâmpla oricând. Adesea, acestea nu sunt intenționate și se produc din motive precum: lipsa de experiență, faptul că nu stăpânești bine anumite lucruri, informații insuficiente, schimbări neașteptate într-o situație etc. Sentimentul de vinovăție, frustrarea sau furia sunt firești, dar este esențial, pentru tine și pentru cei din jur, să te străduiești să treci peste ele. În caz contrar, poți avea de suferit mai mult decât îți închipui întrucât:

Nu reușești să te ierți pe tine însăți

Aducându-ți mereu reproșuri pentru greșelile tale, spunându-ți că nu ești suficient de bună, nu ai cum să te simți confortabil, ci dimpotrivă. Când persiști într-o asemenea atitudine, nu faci altceva decât să te îndepărtezi tot mai mult de ceea ce presupune iertarea de sine. Aceasta din urmă înseamnă să-ți accepți acțiunile și comportamentele, dar continuând să mergi înainte, fără să te urăști, asumându-ți că trebuie să schimbi ceva.

Gândește-te că nimeni nu este perfect, că greșelile intervin când te aștepți mai puțin, că nu poți controla totul. Schimbă-ți perspectiva, privește lucrurile în ansamblu, găsește aspectele pozitive din viața ta și vezi ce poți învăța în urma experiențelor neplăcute. În loc să te lași copleșită de sentimentele de vinovăție, de teama unui nou eșec, încearcă să îți repeți că: „Știu că greșesc, dar și greșelile au un scop, am ce să învăț din ele, nu mă fac o persoană rea.”

femeie tanara stand pe canapea si luandu-si capul in maini din cauza remuscarilor, a disperarii sau a durerii

Îți este greu să evoluezi

Unele greșeli provoacă durere, dar chiar și acestea au rolul de a-ți modela personalitatea, de a te pregăti mai bine pentru experiențele viitoare. Cu alte cuvinte, impactul lor pozitiv se referă la:

  • Acumularea de noi cunoștințe;
  • Stimularea creativității: așa poți găsi soluții pentru a rezolva o problemă;
  • Adaptarea la contexte variate;
  • Creșterea rezistenței la stres;
  • Dobândirea înțelepciunii;
  • Îmbunătățirea capacității de a te înțelege mai bine pe tine însăți, dar și pe cei din preajma ta. 

Ținând seama de aspectele menționate, poți înțelege mai bine de ce o greșeală nu este „sfârșitul lumii”, ci o lecție de viață. 

Nu îți mai asumi riscuri

După ce comiți o greșeală, te simți în siguranță dacă eviți orice risc care te-ar putea face să greșești din nou. Pentru o perioadă de timp, îți este bine așa. Treptat însă, ajungi să fii copleșită de regrete și să ratezi ceva care îți aduce bucurie. Ca să nu se întâmple așa, analizează-ți cât mai obiectiv faptele, iartă-te și acceptă că și eșecurile fac parte din viață. Odată ce recunoști asta, ai mai multă încredere pentru a porni pe un nou drum. 

Te concentrezi numai pe partea negativă a lucrurilor

Una dintre marile provocări ale vieții este să poți să te ridici după o cădere. Poți reuși, dacă te sprijini pe forța ta interioară, pe cunoștințele acumulate și în urma unor greșeli. Ceea ce contează în final este să te simți împăcată cu tine însăți, să știi că nu te lași doborâtă de un insucces și că de tine depinde să dai tot ce ai mai bun ca să îți îndeplinești obiectivele. 

Nu îți lași rănile să se vindece

Când te uiți numai la greșeli și trăiești cu sentimentul de vină, cu remușcări, nici nu poți să obții iertarea de sine. Este ca și cum ar exista o rană permanentă la nivel emoțional. O soluție pentru vindecarea acesteia este să analizezi comportamentele care o alimentează. Când realizezi acest demers, încearcă să nu te critici, să le separi cumva de identitatea ta. Practic, trebuie să le privești fără să te gândești imediat la ce spun ele despre tine. 

femeie tanara stand pe o canapea, plangand si strangand in brate o perna

Nu dobândești compasiunea față de propria persoană

Compasiunea față de tine înseamnă să te tratezi cu aceeași grijă pe care le-o dăruiești celor la care ții, iar pentru a reuși, este necesar să îți asumi greșelile și slăbiciunile. Cu timpul, așa te apropii tot mai mult și de iertarea de sine. În plus, nu îți prinde rău nici să ții seama de următoarele sfaturi:

  • Spune-ți cuvinte de încurajare și orientează-te spre mesaje pozitive ori de câte ori simți că te asaltează emoțiile negative;
  • Reamintește-ți că faci tot ce poți în situația de față;
  • Tratează-te cu mai multă îngăduință;
  • Analizează-ți cu mai multă atenție trăirile, sentimentele;
  • Notează-ți într-un jurnal gândurile care îți vin mereu în minte, greșelile din trecut care te fac să suferi și obstacolele dintr-o anumită perioadă. 

Tehnici de iertare de sine

Dacă nu te ierți pe tine, nu durează mult și aluneci în capcana disperării, a rușinii și a furiei. În loc să experimentezi așa ceva, canalizează-ți energia spre modalități utile pentru a-ți construi treptat iertarea de sine. Iată ce poți face în acest scop:

Gândește-te ce înseamnă iertarea pentru tine

O definiție a iertării poate să rezulte din credințele personale, din valorile religioase, din valorile familiei tale etc. Odată ce o definești, știi clar ce nu reprezintă ea. Procedând astfel, îți găsești mai ușor resursele de a acționa, de a merge mai departe și de a nu rămâne blocată în negare și în sentimentul de culpabilitate. 

Fiind sinceră cu tine, cu ceea ce simți în legătură cu greșelile tale, este un prim pas pentru a recunoaște că este în regulă să nu fii perfectă. După aceea te poți trata cu mai multă compasiune, te îndrepți către iertarea de sine și ți se confirmă faptul că ai ce învăța din experiențele avute pentru a deveni persoana care vrei să fii. 

femeie cu parul strans sprijinindu-se de un perete cu lemn si visand cu ochii deschisi

Asumă-ți responsabilitatea

Chiar dacă îți ceri scuze de mai multe ori, dacă încerci să te justifici în fața celorlalți pentru faptele tale, nu este suficient pentru a-ți câștiga iertarea de sine. În schimb, mai mult contează să îți asumi răspunderea pentru ele, dar și anumite consecințe. Gândește-te însă că nu este vorba despre o pedeapsă, ci ai în față „lecții” pe care viața ți le dă pentru a putea schimba ceva. De tine depinde să fie o schimbare în bine, care să te țină departe de repetarea acelorași greșeli. 

Concentrează-te asupra propriilor emoții

Pentru a merge înainte pe drumul iertării de sine, concentrează-te și procesează-ți emoțiile, trăirile. Permite-ți să recunoști și să accepți ceea ce simți, în ciuda faptului că te doare. Vezi ce te determină să ai anumite reacții și încearcă să găsești soluții care te pot ajuta să le depășești. Nu te condamna, conștientizează doar că este normal să regreți greșelile. 

Efectele unei asemenea abordări se pot vedea în timp, în contextul în care te împiedică să te afunzi și mai mult în regrete, în denigrarea propriei persoane sau într-o depresie. 

Cere-ți iertare

Cea mai bună cale de a te elibera de povara sentimentului de vinovăție și de regrete este să-ți ceri iertare de la cel/de la cei față de care greșești. Dacă se poate, exprimă-ți scuzele printr-o întâlnire față în față.

În cazul în care, din diverse motive, nu ai cum sau simți că nu ai încă forța necesară pentru o întrevedere cu persoanele respective, poți să recurgi și la alte metode, precum: să scrii un mesaj pe un post-it pus într-un loc vizibil, să trimiți o scrisoare sau un email etc. De asemenea, nu greșești nici dacă te implici într-un demers ce dovedește că într-adevăr îți pare rău. De pildă, dacă împrumuți mașina surorii tale fără să îi ceri voie și sesizezi că este murdară, o formă potrivită de a te scuza este să i-o înapoiezi strălucind de curățenie. 

Discută cu criticul tău interior

Autocritica te ajută să nu mai repeți anumite greșeli, dar dacă este prea aspră, nu te ajută. Spre exemplu, dacă îți repeți neîncetat că niciodată nu faci ceea ce trebuie, că îi rănești pe ceilalți etc. nu ai cum să ajungi la iertarea de sine. De fiecare dată când te surprinzi având aceste gânduri, încearcă să te concentrezi asupra lor și să îți spui ceva pozitiv, cum ar fi: „Toți greșim la un moment dat. Contează ceea ce fac de acum înainte.”

Ca să îți fie mai simplu să procedezi așa, iată ce poți face: pe o parte a unei coli de hârtie scrie ceea ce îți spune criticul tău interior, iar pe cealaltă parte notează lucruri opuse celor scrise deja. Este o modalitate prin care eviți să-ți mai sabotezi liniștea interioară și reușești să te ierți. 

Ține un jurnal

Un jurnal reprezintă o modalitate de a începe un proces de vindecare emoțională. Pe lângă emoțiile, trăirile tale de la un moment dat, nu greșești dacă îți notezi punctele tari și pe cele mai slabe. Așa îți poți da seama că deții numeroase calități, care așteaptă doar să fie puse în valoare. Repetând cât mai des acest demers, îți construiești încrederea în tine, nu mai ești atât de afectată când faci vreo greșeală și faci un alt pas important spre iertarea de sine. 

femeie tanara zambitoare cu ochelari stand pe o canapea si notandu-si ceva intr-un carnet

Înlocuiește vina cu gratitudinea

Când te simți vinovată pentru anumite lucruri din trecut, îți creezi practic și un prezent dureros. Pentru a-i da minții și corpului tău o „pauză” de la gândurile negative, de la rușine, străduiește-te să mizezi și pe gratitudine. O poți pune în practică în oricare dintre aceste moduri:

  • În fiecare dimineață, mulțumește pentru faptul că este o nouă zi și că te bucuri de darul vieții;
  • Mulțumește-le persoanelor apropiate din viața ta pentru că îți sunt mereu alături;
  • Vizitează un spital sau un centru de îngrijire și fii recunoscătoare pentru că ești sănătoasă;
  • Când conduci, mulțumește-le în gând celorlalți șoferi pentru că respectă regulile de circulație;
  • Mergi la cel mai apropiat supermarket și mulțumește pentru abundența hranei la care ai acces etc.

Mizează pe afirmațiile pozitive

Când te gândești la anumite afirmații încărcate de mesaje pozitive, când le citești sau când le rostești, acestea au puterea de a îndepărta temerile, remușcările și tristețea. În plus, datorită lor îți crește stima de sine, nu te mai critici excesiv și te accepți așa cum ești. Odată ce se întâmplă așa, îți este mai la îndemână să te ierți.

Printre afirmațiile pozitive care îți pot fi de folos se numără, de exemplu:

  • „Scap de povara vinei, a umilirii, a fricii. Las trecutul în urmă și merg mai departe”;
  • „Sunt pregătită să mă iubesc pe mine însămi”;
  • „Când mă iert pe mine, sunt mai răbdătoare și mai tolerantă cu ceilalți”;
  • „Pot să trec peste ceea a ce a fost rău și să mă vindec”;
  • „Fiecare experiență este unică, este normal să nu știu mereu ce am de făcut”;
  • „Fiecare zi aduce alte oportunități”;
  • „Sunt creatorul propriului meu destin”;
  • „Cred în capacitatea mea de a-mi construi un viitor mai bun”;
  • „Cred că totul se întâmplă cu un scop”;
  • „Mă concentrez asupra prezentului”. 

Ca să poți să ai acces la astfel de afirmații, scrie-le și pune-le în locuri în care petreci mult timp: în birou, în camera ta etc. Sunt binevenite și pe bilețele lipite pe ecranul computerului, pe ușa dormitorului, pe oglindă sau lângă un calendar.  

Străduindu-te zi de zi să pui în practică și sfaturile de mai sus, îți deschizi calea spre iertarea de sine,  esențială pentru sănătatea ta psihică. Conform unui studiu publicat online în anul 2019, iertarea de sine combate efectele grave ale depresiei, micșorând riscul apariției gândurilor de suicid. În același timp, grație iertării de sine poți învăța să fii mai blândă cu tine și să-ți construiești relații mai sănătoase cu ceilalți. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: betterhelp.com, exploringyourmind.com, happierhuman.com, happyproject.in, healthline.com, lifehack.org, keirbradycounseling.com, medicinenet.com, ncbi.nlm.nih.gov, realsimple.com, psychcentral.com, verywellmind.com, wikihow.com

Articolul urmator
Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu
Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău
    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău

    Dacă vrei să crești un adult frumos, inimos și capabil să stea drept pe picioarele sale, ai de lucru, dragă părinte! Parentingul ăsta nu e floare la ureche, nici măcar plantă...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți
    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți

    Știi deja că nu e bine să consumi social media în exces, însă știi și de ce? O parte dintre motive sunt explicate de acest studiu recent, realizat în Canada. Se pare...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!
    Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!

    Zâmbetul este una din cele mai puternice arme pe care le avem în fața necazurilor. Zâmbetul ne este oferit gratuit de Mama Natură și ne ajută în cele mai dificile...

    © 2025 Qbebe