- 1. Parintii sunt maturi emotional
- 2. Parintii sunt deschisi cu copiii lor
- 3. Parintii merg in excursii impreuna cu copiii lor
- 4. Relatia dintre soti este exemplara
- 5. Parintii sunt canalizati pe dezvoltarea personala a copilului
- 6. Copiii vorbesc cu incredere cu parintii lor si se simt in siguranta in sanul familiei
- 7. Parintii impart responsabilitatile fiecarui membru
- 8. Parintii se comporta in asa fel incat copiii se simt integrati in familie, in societate, in lume
1. Parintii sunt maturi emotional
|
Atunci cand parintii se cunosc pe sine si inteleg responsabilitatea intemeierii unei relatii de lunga durata si in consecinta, a unei familii, sunt impacati cu sine. Aceasta pace interioara se va transmite, mai mult sau mai putin involuntar, prin mesaje verbale sau nonverbale si celor din jur, si implicit, copiilor. Acestia vor primi de cele mai multe ori mesaje coerente si vor sti cum sa se raporteze la ei insisi.
Parintii maturi emotionali isi cunosc limitele si stiu ca sunt supusi greselii, de aceea nu incearca sa para invincibili in fata copiilor lor. Au o relatie personala cu Dumnezeu, singura fiinta invincibila din Univers, si relatii normale si sanatoase cu colegii de serviciu si alti prieteni. Parintii maturi stiu sa faca promisiuni pe care si le respecta intotdeauna.
2. Parintii sunt deschisi cu copiii lor
|
Parintii deschisi stiu cat de importanta este sinceritatea si ca "se simte" atunci cand cineva spune o minciuna. De aceea, ei vor raspunde cinstit provocarilor si intrebarilor micutilor, mai ales daca raspunsurile le folosesc cumva in cresterea lor. Parintii care sunt deschisi vor avea de obicei si multa rabdare cu copiii lor si vor cauta sa ii asculte cu empatie, de fiecare data cand acestia vor interactiona cu ei.
3. Parintii merg in excursii impreuna cu copiii lor
Iesirile in weekend sau chiar concediile si vacantele sunt petrecute de cele mai multe ori impreuna. Ei isi dau seama ca iesirile impreuna sunt niste "team-building-uri" extraordinare pentru viata de familie, foarte bune pentru cunoasterea reciproca si invatarea socializarii. Ei stiu ca socializarea se invata din familie. Parintii stiu sa se distreze cu copiii lor si sa chibzuiasca cu atentie bugetul necesar pentru petrecerea unei vacante la mare, la munte sau in alta statiune. Reusesc sa faca un program cat mai placut de concediu si sa faca tot posibilul ca timpul petrecut sa fie unul cat mai memorabil.
4. Relatia dintre soti este exemplara
Acest atribut este poate cel mai important si specific pentru o familie sanatoasa. Parintii au inteles ca cele mai bune lucruri vin atunci cand totul este ok intre ei. De aceea intretinerea relatiei dintre ei este o prioritate. Au grija de fiecare data la modul in care comunica, si cauta sa nu se planga la nesfarsit din cauza unei anumite probleme. Inteleg ca nevoile fiecaruia sunt importante si incearca sa le respecte. De aceea, ei reprezinta un model de relatie pentru cei din jur si pentru copiii lor.
5. Parintii sunt canalizati pe dezvoltarea personala a copilului
Parintii cunosc foarte bine importanta familiei in educatia copiilor, de aceea vor face tot ce le sta in putinta sa isi cunoasca copiii si sa le ofere ceea ce au nevoie mai mult acestia pentru a se cunoaste pe sine.
Vor cauta ca de fiecare data cand interactioneaza cu acestia sa le construiasca increderea in ei insisi si sa ii faca sa isi dea seama de valoarea lor. In acest scop, ii vor inscrie la diferite cursuri (sah, cenaclu literar, teatru) sau ii vor incuraja sa practice un anumit sport, volei, fotbal, baschet, inot etc.
6. Copiii vorbesc cu incredere cu parintii lor si se simt in siguranta in sanul familiei
Parintii fac tot posibilul sa creeze un mediu familial cat mai calduros si mai sigur. Ei inteleg ca iubirea trebuie aratata, exprimata si ii vor invata si pe copiii lor ca este ok si chiar este nevoie sa isi exprime emotiile, sentimentele si nevoile. Astfel, parintii vor deveni prieteni buni ai copiilor lor, fara a-si pierde respectul cuvenit, cum poate ar crede cineva.
Copiii vor invata astfel sa se simta ok cu ei insisi, si ii vor considera si pe ceilalti ok, insusindu-si astfel o pozitionare sanatoasa fata de celalalt inca din copilarie. Vor putea socializa usor, si nu le va fi greu sa practice autodezvaluirea in relatii. Copiii poarta un respect nesfarsit parintilor, le este usor sa ii asculte si le va fi mereu drag sa isi petreaca timpul impreuna cu parintii lor.
7. Parintii impart responsabilitatile fiecarui membru
|
Lucrul in echipa (baiatul da cu aspiratorul, fetita spala vasele, tata bate covoarele, mama face prajituri) inca din familie este cea mai buna pregatire a copilului pentru a da piept cu "lumea".
8. Parintii se comporta in asa fel incat copiii se simt integrati in familie, in societate, in lume
Cat de confortabil se simte copilul in familie, la fel de confortabil sau nu se va simti si in societate, sau impreuna cu alti oameni. Copilul devenit adult va cauta de obicei acelasi gen de persoane si sa stabileasca acelasi gen de relatii pe care le-a avut si cu membrii familiei. De exemplu daca in familie a primit ocrotire, intelegere, caldura atunci cand a cerut ajutorul, sau si-a exprimat anumite emotii, copilul va avea incredere sa faca acelasi lucru si cu cei din jur, atitudine care ii va incuraja pe ceilalti sa aiba aceeasi empatie.
Tu ce alte atribute crezi mai are o familie sanatoasa?