Familia sanatoasa: 8 atribute

Familia sanatoasa: 8 atribute

Ioana-Catalina Pavel

O familie sanatoasa din punct de vedere emotional si psihic este ceea ce se cheama o familie normala. O familie normala (functionala) este formata din parinti maturi emotional care stiu sa isi implineasca nevoile fara sa apeleze la diferite droguri, mai slabe sau mai puternice, legale sau ilegale.

  

  

1. Parintii sunt maturi emotional


Parintii maturi emotional nu implinesc anumite roluri specifice in cadrul familiei, roluri pe care le joaca parintii infantili in familiile anormale. Maturitatea emotionala presupune, pe scurt, asumarea copilului interior si integrarea acestuia in personalitatea adultului. Cu alte cuvinte, un om matur emotional este un om care stie sa impace "infantilitatile" copilului cu responsabilitatile de adult. Parintii maturi emotionali au trecut printr-un proces de cunoastere de sine si, de aceea, reusesc sa aiba o relatie armonioasa cu ei insisi si cu cei din jurul lor.

 

 
 
Atunci cand parintii se cunosc pe sine si inteleg responsabilitatea intemeierii unei relatii de lunga durata si in consecinta, a unei familii, sunt impacati cu sine. Aceasta pace interioara se va transmite, mai mult sau mai putin involuntar, prin mesaje verbale sau nonverbale si celor din jur, si implicit, copiilor. Acestia vor primi de cele mai multe ori mesaje coerente si vor sti cum sa se raporteze la ei insisi.

Parintii maturi emotionali isi cunosc limitele si stiu ca sunt supusi greselii, de aceea nu incearca sa para invincibili in fata copiilor lor. Au o relatie personala cu Dumnezeu, singura fiinta invincibila din Univers, si relatii normale si sanatoase cu colegii de serviciu si alti prieteni. Parintii maturi stiu sa faca promisiuni pe care si le respecta intotdeauna.

 

  

2. Parintii sunt deschisi cu copiii lor


Intr-o familie sanatoasa nu prea exista secrete. Parintii maturi emotional stiu sa isi rezolve problemele, si-au asumat trecutul si reusesc sa traiasca in pace in prezent. De aceea, ei nu au nimic de ascuns fata de copiii lor, sunt transparenti unul fata de celalalt si fata de copii. Reusesc sa evite cu tact discutiile despre lucrurile pe care acestia sunt prea mici sa le inteleaga.

 

  

Parintii deschisi stiu cat de importanta este sinceritatea si ca "se simte" atunci cand cineva spune o minciuna. De aceea, ei vor raspunde cinstit provocarilor si intrebarilor micutilor, mai ales daca raspunsurile le folosesc cumva in cresterea lor. Parintii care sunt deschisi vor avea de obicei si multa rabdare cu copiii lor si vor cauta sa ii asculte cu empatie, de fiecare data cand acestia vor interactiona cu ei.


3. Parintii merg in excursii impreuna cu copiii lor

Iesirile in weekend sau chiar concediile si vacantele sunt petrecute de cele mai multe ori impreuna. Ei isi dau seama ca iesirile impreuna sunt niste "team-building-uri" extraordinare pentru viata de familie, foarte bune pentru cunoasterea reciproca si invatarea socializarii. Ei stiu ca socializarea se invata din familie. Parintii stiu sa se distreze cu copiii lor si sa chibzuiasca cu atentie bugetul necesar pentru petrecerea unei vacante la mare, la munte sau in alta statiune. Reusesc sa faca un program cat mai placut de concediu si sa faca tot posibilul ca timpul petrecut sa fie unul cat mai memorabil.

 

4. Relatia dintre soti este exemplara

Acest atribut este poate cel mai important si specific pentru o familie sanatoasa. Parintii au inteles ca cele mai bune lucruri vin atunci cand totul este ok intre ei. De aceea intretinerea relatiei dintre ei este o prioritate. Au grija de fiecare data la modul in care comunica, si cauta sa nu se planga la nesfarsit din cauza unei anumite probleme. Inteleg ca nevoile fiecaruia sunt importante si incearca sa le respecte. De aceea, ei reprezinta un model de relatie pentru cei din jur si pentru copiii lor.

5. Parintii sunt canalizati pe dezvoltarea personala a copilului

Parintii cunosc foarte bine importanta familiei in educatia copiilor, de aceea vor face tot ce le sta in putinta sa isi cunoasca copiii si sa le ofere ceea ce au nevoie mai mult acestia pentru a se cunoaste pe sine.

Vor cauta ca de fiecare data cand interactioneaza cu acestia sa le construiasca increderea in ei insisi si sa ii faca sa isi dea seama de valoarea lor. In acest scop, ii vor inscrie la diferite cursuri (sah, cenaclu literar, teatru) sau ii vor incuraja sa practice un anumit sport, volei, fotbal, baschet, inot etc.

6. Copiii vorbesc cu incredere cu parintii lor si se simt in siguranta in sanul familiei

Parintii fac tot posibilul sa creeze un mediu familial cat mai calduros si mai sigur. Ei inteleg ca iubirea trebuie aratata, exprimata si ii vor invata si pe copiii lor ca este ok si chiar este nevoie sa isi exprime emotiile, sentimentele si nevoile. Astfel, parintii vor deveni prieteni buni ai copiilor lor, fara a-si pierde respectul cuvenit, cum poate ar crede cineva. 

Copiii vor invata astfel sa se simta ok cu ei insisi, si ii vor considera si pe ceilalti ok, insusindu-si astfel o pozitionare sanatoasa fata de celalalt inca din copilarie. Vor putea socializa usor, si nu le va fi greu sa practice autodezvaluirea in relatii. Copiii poarta un respect nesfarsit parintilor, le este usor sa ii asculte si le va fi mereu drag sa isi petreaca timpul impreuna cu parintii lor.

7. Parintii impart responsabilitatile fiecarui membru


Parintii adevarati ii ajuta pe copii sa isi cunoasca nevoile profunde si sa si le indeplineasca. De aceea, acestia vor cauta sa imparta intr-un mod cat mai corect responsabilitatile fiecarui membru al familiei. Acest lucru nu numai ca ii va face pe copii sa devina responsabili, dar ii va invata si faptul ca in viata este nevoie sa faca eforturi pentru a se ajuta pe ei si pe ceilalti.

 

  
  

Lucrul in echipa (baiatul da cu aspiratorul, fetita spala vasele, tata bate covoarele, mama face prajituri) inca din familie este cea mai buna pregatire a copilului pentru a da piept cu "lumea".

8. Parintii se comporta in asa fel incat copiii se simt integrati in familie, in societate, in lume

Cat de confortabil se simte copilul in familie, la fel de confortabil sau nu se va simti si in societate, sau impreuna cu alti oameni. Copilul devenit adult va cauta de obicei acelasi gen de persoane si sa stabileasca acelasi gen de relatii pe care le-a avut si cu membrii familiei. De exemplu daca in familie a primit ocrotire, intelegere, caldura atunci cand a cerut ajutorul, sau si-a exprimat anumite emotii, copilul va avea incredere sa faca acelasi lucru si cu cei din jur, atitudine care ii va incuraja pe ceilalti sa aiba aceeasi empatie.

Tu ce alte atribute crezi mai are o familie sanatoasa? 

 

Articolul urmator
Cele 5 limbaje ale iubirii - De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă
Cele 5 limbaje ale iubirii -  De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei
    Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei

    Andreea Bănică este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Ea a reușit să câștige admirația fanilor săi nu numai prin muzica sa, dar și datorită...

    Faceți cunoștință cu familia Cârnaț! Au 9 copii minunați
    Faceți cunoștință cu familia Cârnaț! Au 9 copii minunați

    Marina Cârnaț locuiește în Republica Moldova, este doctor în drept, bloggeriță și mama a 9 copii. Ea formează un cuplu alături de Teodor Cârnaț, avocat și...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    © 2024 Qbebe