Cum poți să procedezi atunci când afli că al tău copil fumează iarbă
- Discută cu soțul/partenerul/prietenul și concepeți un plan de acțiune. Fie că ești complet surprinsă, fie că ai ceva bănuieli despre această practică a copilului tău, vei experimenta cu siguranță unele reacții emoționale, începând de la furie la anxietate. Cel mai bine este să stabilești o modalitate de abordare înainte de discuta cu copilul tău. Găsește o persoană de încredere cu care să faci schimb de idei; dacă nu este vorba despre partenerul de viață, poate fi un specialist precum un medic sau un terapeut. Și tu la rândul tău ai nevoie de ocazia de a te calma și de a-ți analiza reacțiile personale; se poate să resimți o dorință de a răspunde dur sau de a lua măsuri care nu vor fi de ajutor. O persoană de încredere te poate ajuta să vizualizezi mai multe perspective precum și modalități de abordare. Înainte de a discuta cu copilul tău este indicat să cauți bine în camera sa, să te informezi cu privire la droguri și la impactul pe care îl au asupra creierului unui adolescent și să pui la punct niște consecințe pentru acțiunile sale.
- Încearcă să afli motivele pentru care copilul tău fumează iarbă. Abuzul de alcool și droguri reprezintă de obicei un simptom al unor probleme mai grave de natură emoțională și socială. Poate părea ușor să te concentrezi asupra stopării comportamentului, însă este mult mai util dacă înțelegi ce se întâmplă în mintea sa. Iată câteva dintre motivele potențiale pentru care copilul tău fumează iarbă: pură curiozitate, este plictisit și fumatul face ca viața să pară mai interesantă, din dorința de a fi acceptat de semeni și din cauză că simte presiune acestora, pentru a face față stresului, anxietății sau depresiei, pentru a face față insomniei, din cauza unei percepții greșite care este inofensivă, un istoric familial de dependență care îl face vulnerabil. Dacă îți abordezi copilul cu dorința de a afla ce se întâmplă și demonstrându-i că îți pasă sunt șanse mai mari să ai o conversație de succes cu el. În acest sens încearcă să nu faci prea multe presupuneri sau să îi spui că ești sigur de motivele pentru care fumează iarbă. Va reacționa negativ și va simți nevoia să îți arate că te înșeli
- Discută cu el serios. În funcție de stilul de parenting pe care l-ai abordat se poate îți fie teamă sau dimpotrivă să aștepți cu nerăbdare dicuția. Este important să fii sincer și direct cu copilul tău. Prezintă-i lucrurile pe care le cunoști fără a face prea multe acuzări sau presupuneri. Fii pregătit să îți expui clar așteptările, precum consecințele asociate. Trebuie să știe care sunt riscurile la care se expune dacă continuă să fumeze iarbă. Nu ai cum să anticipezi modul în care va decurge această discuție, cu toate că îți poți imagina dacă va avea un ton calm sau unul conflictual. Sunt șanse să te confrunți cu negare, minciuna, furie, scuze generale și poate chiar acuzații despre stilul tău de parenting. Este posibil să se fi documentat la rândul său și să fi aflat că iarba nu cauzează probleme de sănătate. Dar există desigur și posibilitatea ca discuția să decurgă extrem de prost chiar dacă ai un plan excelent pus la punct. Încearcă să îți păstrezi controlul și să abordezi problema cu cât mai multă dragoste și compasiune posibilă. Sunt șanse ca acest lucru să nu fie suficient. Copilul tău poate răspunde la consecințele tale și să decidă că dorește să le schimbe. Poate pur și simplu experimentează, dar acum înțelege că nu este o alegere bună și dorește să evite să își piardă diverse privilegii în viitor, însă aceasta este varianta optimistă.
- Apelează la o evaluare din partea unui specialist. În situația în care conversația inițială nu decurge corespunzător, iar copilul tău fumează în continuare marijuana, va trebui să iei atitudine în continuare. Primul pas este să beneficiezi de o evaluare bună din partea unui specialist; acesta poate fi un terapeut cu experiență în sănătatea mentală sau un medic de familie. Trebuie să fie o persoană care a lucrat atât cu adolescenți, cât și cu probleme de tip abuz de substanța interzise. Evaluarea îți poate confirma existența unei probleme, poate identifica natura problemei și sugera variantele posibile de tratament. Drept urmare, copilul tău poate beneficia de terapie, fie doar pentru el, fie pentru întreaga familie. Dacă problema este gravă, se poate să fie nevoie să participe într-un program special destinat persoanelor cu dependență (tip reabilitare).
- Asigură-te că îți respecți planul. Pentru mulți adolescenți experimentarea drogurilor și a alcoolului reprezintă doar un ritual de trecere. Marijuana a devenit o parte a culturii tineretului. Deși experimentarea este inevitabilă, nu trebuie să accepți folosirea continuă a drogurilor de către copilul tău. Poți interveni și îi poți oferi șansa de a avea succes în viață, de a fi fericit și fără droguri sau alcool. Este tentant să crezi că puțin nu strică și că este doar o fază a adolescenței, însă nu este bine să închizi ochii. Indiferent de abordarea pe care ai ales-o, trebuie să îți urmezi planul de intervenție, fie că este vorba de o experiență singulară sau de o utilizare pe termen lung a drogurilor.
Sfatul specialistului
Patricia Newell Bennett este terapeut pentru adolescenți specializat în adicții "am o experiență de 30 de ani cu tinerii. Îi iubesc! Vorbesc foarte deschis cu ei despre iarbă și multe alte droguri, precum și despre alcool. Personal consider că iarba este unul dintre drogurile cele mai meschine, insidioase de pe piață. Deși poți să nu ajungi să te bați la petreceri sau să fii arestat sau ucis într-un accident de mașină când fumezi iarbă, oameni care devin dependenți emoțional, social sau spiritual de a fuma iarbă își pot distruge viețile." Atunci când fumezi iarbă ți se subminează abilitatea de a lua decizii cu privire la lucrurile care te-au inspirat odată. Pot trece decenii gândindu-te la toate lucrurile frumoase pe care le vei face cu viața ta, dacă te poți da jos de pe canapea....Surse: http://uriahguilford.com; www.sheknows.com; www.livestrong.com