Provocările vieții de mamă casnică- confesiunea unei mame din Australia
Jessica Hood (din Melbourne, Australia) are 31 de ani și este mamă casnică, ocupându-se de cei patru copii ai ei, toți cu vârsta sub 6 ani. Într-o postare de pe o rețea de socializare, ea nu s-a ferit să spună că a fi mamă este o adevărată provocare și dorește să le atragă atenția celor care obișnuiesc să le blameze pe mamele casnice, învinovățindu-le că de fapt nu vor să aibă un loc de muncă pentru că sunt leneșe. În aceste condiții, Jessica precizează că adesea ar vrea să izbucnească lacrimi și să evadeze pe o insulă, ajungând chiar să se îndoiască de faptul că este capabilă să aibă grijă așa cum trebuie de familia ei, întrebându-se dacă este suficient de bună pentru cei dragi.
Vezi această postare pe Instagram
Ceea ce simte Jessica este că a deveni mamă înseamnă să renunți la identitatea ta, să faci sacrificii, o mare greutate apăsându-ți pe umeri. Acesta este motivul pentru care și-ar dori să poată să facă lucruri și pentru ea, fără să dea socoteală nimănui, visând să fie măcar pentru câteva clipe „imatură și egoistă”.
De asemenea, mama explică faptul că are zile în care îi este foarte dor să lucreze, să se aranjeze pentru a merge la serviciu, să socializeze, să stea de vorbă și cu persoane adulte.
În finalul confesiunii sale, Jessica insistă asupra următoarei idei: își iubește enorm copiii, care sunt cea mai importantă realizare a vieții sale, cel mai bun lucru care i s-a întâmplat.
Vezi această postare pe Instagram
Iată cum arată confesiunea mamei, care nu uită să precizeze că și-ar dori ca postarea ei să nu fie judecată de ceilalți, ci să fie înțeleasă așa cum ar trebui.
„Sunt exact ca tine. În fiecare zi am îndoieli asupra deciziilor pe care le iau pentru familia mea. Mă întreb dacă sunt suficient de bună sau dacă îmi fac datoria așa cum trebuie. De aceea, mă ascund în momentele în care simt că mă înec în propriile mele lacrimi de vinovăție, de frustrare și de sentimentul că sunt copleșită.
Este dificil să fiu mamă chiar și în zilele bune. Este dificil să mă străduiesc să îmi cresc copiii pentru a deveni oameni buni când mi se pare că nici eu nu sunt destul de bună.
După aceea mă pregătesc pentru o nouă zi, pentru o nouă dimineață de a fi femeia-dragon.
Pregătesc pachetele pentru masa de prânz de la școală, ce vor ajunge în cutiuțele lor pentru gustări.
Este în regulă că am zile în care îmi imaginez că sunt pe o insulă pustie cu cocktail-uri și cu apusuri de soare care nu se sfârșesc?
Mă gândesc la faptul că aș putea fi mama uimitoare, relaxantă, amuzantă de care toată lumea vorbește, dar pe care nimeni nu a întâlnit-o de fapt?
În unele zile nu vreau să fiu cea responsabilă. Să port toată această povară pe umeri. Este prea mult în anumite zile.
Mi-e dor să fiu imatură și egoistă. Mi-e dor să petrec timpul doar cu mine. Mi-e dor să fiu capabilă să plec de-acasă și să merg și să fac ceva pentru mine, fără consecințe.
Vrei să știi ceva? Să fii mamă îți influențează sănătatea mentală ca nimic altceva. Îți ia tot ce ești și te îndepărtează de tot ceea ce ai fost până când te transformi într-o persoană complet nouă, pe care nu o recunoști.
Oamenii cred că viața ta este ușoară pentru că stai toată ziua acasă și te uiți la televizor la „Dr.Phil”. Ei consideră că să fii mamă casnică este un pretext ca să nu te angajezi și să fii leneșă.
Credeți-mă când vă spun că îmi este dor să interacționez zilnic cu alte persoane, să merg la serviciu și să port haine care nu sunt pline de regurgitații. Mi-e dor să am zilnic un motiv să îmi aranjez părul și să mă machiez. Să am conversații cu adulți.
Uite-i, copiii mei sunt grozavi, sunt cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat dar, la naiba, aș vrea să fie cineva care să mă asculte, mi-aș dori ca cineva să asculte și să mă înțeleagă fără să mă judece. Mulți vor citi aceste rânduri și vor fi de acord cu mine, dar dacă i-aș spune cuiva toate acestea în față s-ar uita la mine de sus în jos și ar da ochii peste cap.
Ar fi o lume minunată dacă am putea să împărtășim aceste gânduri și cu alte mame, nu doar pe internet, ci față în față”.
Moduri în care o mamă își poate regăsi echilibrul
Definește-ți cât mai clar limitele fizice și mentale
Nu numai că va fi un serviciu pe care ți-l faci ție, dar va fi de folos și pentru copiii tăi, care se vor putea baza pe o mamă sănătoasă din toate punctele de vedere. De aceea, acordă-ți și timp de odihnă, chiar dacă va fi nevoie să apelezi și la ajutorul celor din jur în acest scop. Astfel, vei reuși să-ți recapeți măcar cât de cât energia de care ai atât de multă nevoie pentru a fi toată ziua în mișcare.
Organizează-te cât mai eficient
Pentru a-ți simplifica ziua și pentru a-ți fi mai ușor să-ți stabilești prioritățile, străduiește-te să-ți întocmești o listă cu ce ai de făcut. Notează-ți mai ales prioritățile, urmând ca ulterior să te adaptezi, pe parcurs, inserând în program și activitățile mai puțin importante. Va fi și o modalitate excelentă de a te elibera măcar puțin de stresul de a fi sărit peste lucruri care de fapt erau semnificative.
Conștientizează că „slujba” ta este extrem de valoroasă
Dacă ești mamă casnică, în mod cert că te-ai confruntat și tu cu criticile celor din jur, care te-au făcut să te simți lipsită de valoare sau leneșă.
În realitate, doar tu știi cât de mult te străduiești să ai grijă de copii, de familie și că zilele tale sunt pline de eforturi la care alții nici nu s-ar gândi. Fii mândră de ceea ce faci și nu lăsa ca persoanele din afară să-ți deterioreze stima de sine.
Pe cât posibil, ieși cât mai des din casă
Nu este vorba despre ieșirile cu copiii, ci despre ieșirile pe care să le faci singură. Permite-ți din când în când să te răsfeți, să te delectezi cu ceea ce îți place, să te simți puțin mai liberă.
Nu trebuie să te simți vinovată ci, dimpotrivă, gândește-te că vei dobândi un tonus bun, ce va fi până la urmă pus în valoare și pentru copiii tăi.
Fă-ți timp și pentru partenerul tău
Fie că este vorba de timp de calitate petrecut acasă, fie că veți reuși să ieșiti undeva, este foarte important să stați împreună. Va fi cea mai la îndemână soluție pentru a menține și romantismul în cadrul cuplului, dar și să vă bucurați de o relație solidă și frumoasă. În acest fel, veți putea deveni un adevărat model și pentru copiii voștri!
Pe cât posibil, stai de vorbă și cu adulți
Desigur că tentația va fi să discuți tot despre copii și când vei fi alături de alte persoane adulte. Dar pentru a-ți menține abiltățile sociale și pentru a te detașa puțin de ceea ce faci acasă, încearcă măcar pentru intervale scurte să ai discuții ce țin de lumea adulților. Pentru a-ți fi mai ușor, acordă-ți mai mult timp pentru tine și, când ai posibilitatea, găsește soluții pentru o seară între fete, pentru ieșiri în oraș alături de partenerul tău și de prieteni etc..
Surse: babygaga.com, sheknows.com, thebalancecareer.com
Surse foto: instagram.com, istockphoto.com, pixabay.com