Mai multă fericire și mai puțin stres
Studiile au arătat, de-a lungul timpului, că în familiile în care copiii și părinții iau mese împreună în mod constant, atât adulții, cât și copiii, sunt mai binedispuși, mai puternici din punct de vedere emoțional și au o mai bună sănătate psihică. De asemenea, copiii și adolescenții care iau de obicei masa alături de familiile lor se bucură de o stare de bine creată de intensificarea sentimentului de siguranță, de apartenența la un grup care îi acceptă necondiționat.
Copiii vor avea o stimă de sine mai ridicată
Pe de o parte, în momentul în care copiii sunt ascultați, în cadrul unei cine, având șansa să relateze orice își doresc, li se va transmite următorul mesaj: „Cineva mă ascultă, cineva apreciază ceea ce îi spun”. Pe de altă parte, implicarea copiilor în organizarea mesei îi va ajuta să se simtă mândri de faptul că pot contribui și ei cu ceva, că pot realiza treburi la care poate nici nu s-ar fi gândit. În aceste condiții, stima lor de sine va fi stimulată.
Copiii se vor bucura de o sănătate mentală mai bună
Un studiu a demonstrat că acei copii care iau în mod constant mese alături de familie au mai puţine stări depresive şi vor fi mai puţin tentaţi să adopte comportamente negative, precum ar fi recurgerea la droguri de exemplu. Membrii familiei vor învăţa să facă alegeri alimentare sănătoase Studiile au demonstrat că în familiile în care se găteşte pentru a se lua masa împreună copiii vor fi mai puţin atraşi de alimentaţia tip fast-food şi vor aprecia mai mult fructele şi legumele. De altfel, cu cât adulţii şi copiii vor participa mai frecvent la mese în familie, cu atât vor renunţa să includă în dieta lor alimente prea dulci, prea sărate, prea grase şi vor adopta, în schimb, obiceiuri sănătoase, legate, de pildă, de renunţarea consumului de băuturi carbogazoase dulci sau de prea multă carne roşie. În aceste condiţii, afirmă specialiştii, adulţii şi copiii care obişnuiesc să ia adesea masa în familie se vor bucura de o greutate corporală mai bună decât a celor care nu se implică decât ocazional în aşa ceva.
Legăturile de familie devin mai strânse
Organizarea unei cine în familie este o oportunitate excelentă ca mari şi mici, tineri şi bătrâni, să se reunească. Odată ce se întâmplă aşa, împărtăşirea gândurilor, experienţelor şi simplul fapt că toţi vor beneficia de un timp de calitate, vor întări legăturile afective şi sentimentul de apartenenţă la un grup care te apreciază necondiţionat. Tocmai aceste legături de familie sunt cele care pot trece proba timpului şi care vor deveni adevărate "ancore", menite să demonstreze că inclusiv în momentele dificile nu suntem singuri, ci ne putem găsi refugiul mult dorit în sânul familiei.
Copiii au posibilitatea de a dobândi noi abilităţi
Mesele în familie îi ajută pe copii să înveţe lucruri care le vor fi utile oricând şi în viaţa de adulţi. Spre exemplu, îşi vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi se vor obişnui să-i asculte şi pe cei din jur. În acelaşi timp, vor învăţa să-şi aştepte rândul, să spună "mulţumesc" şi "te rog". Nu în ultimul rând, datorită unei cine în familie copiii vor deveni mai empatici, mai receptivi la ceea ce se întâmplă în jur şi, de ce nu, vor avea ocazia de a-şi spori îndemânarea şi motricitatea fină prin implicarea în activităţi care ţin de prepararea cinei sau de aranjarea mesei.
Trucuri pentru o cină în familie reuşită
Ca să reuşiţi să transformaţi o cină în familie într-o experienţă de neuitat, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi:
• Nu alegeţi preparate prea elaborate, care să ia mult timp pentru a fi pregătite- Important este să puteţi fi împreună, nu neapărat ce puneţi în farfurie.Mizaţi pe feluri de mâncare simple, sănătoase şi gustoase şi, pe cât posibil, încercaţi să-i antrenaţi şi pe cei mici în prepararea mâncării
• Nu vă stresaţi gândindu-vă la efectuarea curăţeniei de după cină- Gândul că va trebui să „răsturnaţi” casa după o masă în familie vă poate face să renunţaţi la idee. Pentru cât mai puţine complicaţii, mizaţi pe simplitate şi pe implicarea paarticipanţilor (inclusiv a copiilor) în operaţiunile care ţin de ordine şi de curăţenie, prin atribuirea de sarcini potrivite abilităţilor fiecăruia
• Staţi la masă- Deşi puteţi fi tentaţi să mergeţi pe o canapea sau pur şi simplu să vă aşezaţi pe jos în faţa televizorului, pentru a vă bucura cu adevărat de o masă în familie, aşezaţi-vă la masă. Veţi fi mai stimulaţi să laşi deoparte alte activităţi şi să vă bucuraţi unul de altul!
• Renunţaţi pentru un timp la tehnologie- O cină în familie liniştită ar trebui să fie departe de gadget-uri menite să vă distragă atenţia. Impuneţi-vă un interval în care să renunţaţi toţi la ele şi veţi simţi diferenţa!
• Discutaţi cât mai mult- Atât adulţii, cât şi copiii, sunt încântaţi de poveşti. De aceea, o cină în familie este momentul perfect în care să se relateze tot felul de întâmplări, să se împărtăşească amintiri. Cu atât mai mult cu cât la masă sunt prezente mai multe generaţii, bucuria de a vă asculta unul pe altul va deveni mai mare, iar legăturile dintre voi se vor consolida
• Nu uitaţi să vă şi distraţi- O atmosferă destinsă, marcată de zâmbete, de experienţe care să vă facă pe toţi să vă amuzaţi, va fi un câştig extraordinar. În mod cert că veţi dori să repetaţi o asemenea experienţă şi că vă veţi simţi mai uniţi ca oricând!
Surse: fatherly.com, nbcnews.com, stanfordchildren.org
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com