7 motive pentru care apar certurile cu soțul tău după naștere

7 motive pentru care apar certurile cu soțul tău după naștere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Trecerea la statutul de părinte nu este simplă nici pentru noi, mamele, dar nici pentru tați. Multitudinea schimbărilor ce vor interveni în viața voastră, alături de transformările pe care le suferă corpul tău, toate acestea vă pot face să vă certați mult mai des decât înainte. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a vedea care sunt cele mai cunoscute motive pentru care putem ajunge să ne certăm cu soțul după nașterea copilului nostru. De asemenea, veți afla și ce ați putea face pentru ca relația voastră să nu aibă mult de suferit, pentru a depăși momentele dificile și pentru a vă bucura din nou unul de celălalt și de miracolul din viața voastră.

Îți pui copilul pe primul plan, neglijându-ți total soțul

Probabil că până la nașterea copilului ți-a fost greu să crezi că dragostea pentru soțul tău va fi depășită de cea pentru noua ființă apărută în viața voastră. Din acest motiv, alături de faptul că ești mult mai ocupată decât înainte și te simți apăsată de griji, se întâmplă adesea să-ți neglijezi soțul. Din păcate, acest gest nu va face decât să ducă la „răcirea" relației dintre voi, la apariția a tot felul de certuri. Psihologii spun că, în realitate, tu nu vei face decât să-ți „transferi" nervii asupra lui, fără să te gândești atunci la eventualele consecințe.
În realitate însă, nici bebelușul, dar nici soțul tău, nu merită să fie tratați mai „rece" din cauza furiei tale. Este adevărat că pierderea independenței și stagnarea mentală prin care treci după naștere nu sunt ușor de depășit, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să îi „pedepsești". Atât soțul, cât și copilul tă, merită atenția ta, astfel încât legăturile dintre voi să fie tot mai puternice .

Ai prea multe așteptări din partea soțului tău

Este firesc să te aștepți ca soțul tău să se implice mult mai mult în tot felul de treburi după nașterea copilului vostru. În plus, îți dorești ca acesta să-și arate din plin empatia și dragostea față de tine.
De cele mai multe ori însă, el nu va reuși să îmbine suficient cele două deziderate ale tale, ceea ce te poate enerva și te va face dornică să te cerți. La rândul său, soțul tău se poate simți copleșit de pretențiile tale, lucru care iar va antrena posibilitatea declanșării unor certuri între voi.
De aici încolo puteți intra într-un „cerc vicios", din care nu va fi simplu să ieșiți Cu toate acestea, dragostea ce vă leagă, străduința de a comunica mai des și însăși creșterea copilului, vă vor ajuta să aveți din nou relația anterioară venirii pe lume a micuțului.

 Tata ce se ocupa de schimbarea scutecelor bebelusului

Citește și: Rolul tatalui cand se naste bebelusul

Ești deprimată

După ce naști, multitudinea de transformări hormonale din corpul tău se va manifesta în continuare. De aceea, sunt șanse foarte mari să suferi de așa-numitele „baby blues" (schimbări bruște de dispoziție de după nașterea copilului) sau chiar de depresie postpartum.
Oricare dintre aceste probleme, alături de schimbările intervenite în viața ta, te pot face să te simți copleșită și să ai senzația că nimeni nu te înțelege și nu te ajută. Nu de puține ori se poate întâmpla să-ți „verși" toate aceste nemulțumiri asupra soțului tău, chiar dacă de fapt nu îți dorești acest lucru. Din acest motiv, pot surveni adesea certuri între voi.
În plus, diferendele dintre voi pot fi cauzate însăși de faptul că, deși încearcă să te ajute, tu tot nu ești mulțumită de ceea ce face el.
De regulă, fluctuațiile de dispoziție ar trebui să treacă după câteva săptămâni de după nașterea copilului. Dar dacă acestea se accentuează, este posibil să ai depresie și este nevoie să ceri neapărat ajutor specializat.
Când vei scăpa de aceste probleme,  tensiunile dintre tine și soțul tău se vor diminua și chiar vor putea dispărea în final, pe măsură ce vă obișnuiți tot mai bine cu statutul de părinți.

 Mama trista, cu bebelusul in brate

Citește și: Depresia postnatala: cele mai periculoase efecte asupra mamei, copilului si relatiei de cuplu

Lipsa somnului

Deși la prima vedere se crede că doar mamele vor fi cele mai afectate din cauza lipsei de somn din primele luni de viață ale copilului, de fapt lucrurile stau cu totul altfel.
De exemplu, un studiu din anul 2011, efectuat pe 21 de proaspeți părinți, arată că mamele supraestimează numărul de ore dormite de soț, iar acesta, la rândul său, supraestimează schimbările de dispoziție ale mamelor. În realitate, nici tu și nici partenerul tău nu vă odihniți suficient, cele opt ore de somn sunt doar o amintire și încercați să mai „furați" câte un răgaz de somn. De aceea, amândoi sunteți mai nervoși decât în mod obișnuit și nu este mult până când să ajungeți să vă certați chiar și fără motiv.
Un alt studiu, efectuat în anul 2009, a arătat că lipsa de somn, pe termen lung, afectează relația de cuplu a celor ce au devenit recent părinți. S-a spus despre somnul insuficient că „este la fel de periculos precum să te sui la volan după ce ai consumat alcool", în condițiile în care poate avea efecte distrugătoare asupra mariajului.
O soluție pentru a depăși astfel de momente de criză poate fi, de pildă, să mai accepți și ajutorul oferit de rude și prieteni, conferindu-vă dreptul la un somn bun, odihnitor, care să vă permită să vă reintrați în formă și să vă calmați.

Începi să-ți urăști soțul

Așa cum s-a precizat și mai sus, schimbările bruște de dispoziție, lipsa somnului și faptul că te simți copleșită de prea multe sarcini, toate te pot face, fără să vrei, să resimți un fel de ură pentru soțul tău. Nu de puține ori, după cum spun și specialiștii, partenerul de viață va deveni un „sac de box", pe care-l vei „lovi" ori de câte ori vei avea ocazia.În plus, frustrările tale te vor face mai degrabă să te cerți cu un adult apropiat, în loc să te abții sau să ceri ajutor pentru a depăși mai ușor situația de „criză".
Pentru ca relația voastră să nu aibă mult de suferit din cauza acestor dificultăți, experții vă sfătuiesc să luați oricare dintre următoarele măsuri:
• Tu va trebui să recunoști că ai nevoie de ajutor și să-l accepți, indiferent de unde se va ivi
• Încercați să comunicați mai mult, să vă deschideți sufletul unul în fața celuilalt
• Petreceți timp și singuri, nu numai alături de copilul vostru
• Străduiți-vă să vă odihniți cât mai mult
• Gândiți-vă de două ori înainte de a începe să țipați unul la celălalt
• Continuați să vă îngrijiți de relația de cuplu, chiar dacă acest lucru pare imposibil în anumite momente
Procedând așa, tensiunile dintre voi se vor diminua considerabil, la fel și motivele de ceartă, iar relația dintre voi se poate suda tot mai bine.

Nu urmezi o dietă corectă

Medicii te avertizează că trebuie să fii foarte atentă la dieta pe care o urmezi și după ce vei naște. În condițiile în care sarcina a dus la transferarea unor nutrienți importanți către copilul tău, este momentul să-ți refaci „stocul" pentru a te reface așa cum trebuie.
De altfel, ai auzit probabil că lipsa unor minerale și vitamine (precum magneziul, vitamine din complexul B-urilor, calciul etc.) ne pot face mai predispuse stărilor de iritabilitate. Acestea din urmă pot avea drept consecință și obiceiul de a te certa des cu soțul tău.
Specialiștii ne îndeamnă, pentru a nu ajunge la asemenea urmări, să ne străduim să avem parte de o dietă adecvată, din care să nu lipsească alimente precum legumele cu frunze verzi, lactatele, carnea slabă, fructele, nucile etc. Nu trebuie să ne lăsăm influențate de tentația de a reveni la silueta de odinioară, ci trebuie să fim raționale și să avem răbdare să ne lăsăm corpul să se refacă după naștere. Odată cu refacerea, vei vedea și că te vei simți mai bine, iar eventualele tensiuni dintre tine și soțul tău se vor diminua.

Nu bei suficientă apă

Poate că nu te-ai gândit până acum că inclusiv deshidratarea te poate face mai iritabilă, mai anxioasă, mai predispusă apariției durerilor de cap și constipației, ceea ce poate avea drept consecință apariția certurilor cu soțul tău. Astfel de manifestări pot fi vizibile mai ales în primele săptămâni de la nașterea copilului.
Fii atentă să te hidratezi corespunzător, pe parcursul unei zile și vei vedea că vei fi mai puțin nervoasă și indispusă.

Voi mai știți și alte motive pentru care te poți certa mai des cu soțul după nașterea copilului vostru?

Surse:
www.beingtheparent.com; www.momjunction.com ; www.npr.org ; www.thebump.com

 

Articolul urmator
5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

    Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent
    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent

    Linda, mamă a trei băieți de vârste diferite nu se mai poate afișa în fața băiatului cel mare îmbrăcată sumar, acest lucru fiindu-i impus de soțul ei. Intrigată...

    Certurile între frați sunt la ordinea zilei și în cazul vedetelor. Ce spune Elena Gheorghe despre copiii ei
    Certurile între frați sunt la ordinea zilei și în cazul vedetelor. Ce spune Elena Gheorghe despre copiii ei

    Pe cât de mult se iubesc, pe atât de mult se ceartă. Copiii Elenei Gheorghe se ciondănesc zi de zi, chiar sub ochii părinților lor. Ce spune celebra artistă despre...

    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere
    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

    Printre marile provocări de proaspătă mămică se numără și cea legată de acceptarea transformărilor corpului după naștere. De aceea, poți fi tentată să te „ascunzi”...

    Soțul meu insistă ca mama lui să fie prezentă la venirea pe lume a copilului nostru. Mă obligă să o accept chiar în sala de naștere
    Soțul meu insistă ca mama lui să fie prezentă la venirea pe lume a copilului nostru. Mă obligă să o accept chiar în sala de naștere

    Dacă anumite femei resping din start ideea de a avea membri ai familiei în sala de naștere, altele sunt de acord să aibă alături câteva persoane dragi. Într-o asemenea...

    Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos
    Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos

    Venirea pe lume a copilului este un moment cu totul special din viața ta și este firesc să îți dorești să ai parte de susținerea celor dragi. Desigur, dintre persoanele care...

    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere
    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere

    Dacă anumiți părinți sunt de acord ca bebelușii lor să fie pupați chiar din primele zile de viață, alții nu acceptă din start o asemenea idee. O mamă de peste hotare a vorbit...

    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”
    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”

    Unele persoane sunt reticente în a primi ajutorul celorlalți. Fie se gândesc că nu vor să îi deranjeze, fie că ceilalți îi ajută doar din complezență,...

    © 2024 Qbebe