In primul rand trebuie sa stii (sau probabil ai simtit deja) ca vei intampina probleme de ordin afectiv. Iti va lua ceva timp pana te vei acomoda cu noua ta situatie, si acest timp poate sa insemne saptamani, luni dar uneori chiar si ani. In acest timp, copilul poate avea de suferit din cauza indisponibilitatii tale afective care jelesti inca pierderea sotului (chiar daca nu arati, copilul simte). Cu cat e mai mic, cu atat va fi mai afectat.
Iata cateva sfaturi care ar putea sa te ajute sa te descurci mai bine ca mama singura:
1. Ia-ti un timp de refacere dupa divort sau deces. Lasa-ti copiii cu bunica sau la o prietena si incearca sa iti revii putin singura. Fa o excursie, du-te la bai, indeparteaza-te putin de atmosfera incarcata sau plina de durere. Dar fii singura o perioada. Daca ai nevoie de ajutor, tine legatura cu un psiholog. E atat de reconfortant sa te descarci in fata unui om care stie sa asculte empatic...
2. Incearca sa iti scurtezi suferinta. Analizeaza tot ce s-a intamplat si trage linie. Ce ai de invatat, partea ta de vina, ce trebuie sa eviti pe viitor. Uneori cele mai bune lucruri in viata ne vin sub forma de probleme. Poate asta e lectia ta de maturitate.
3. Dupa ce revii, stai cat mai mult timp cu copilul sau copiii tai. Mai ales acum, ca esti singurul parinte, chiar daca suferi, incearca sa fii acolo pentru ei. Orice-ai face, implica-i si pe micuti. Ia-i ca pe niste prieteni. Du-te la piata cu ei, fa mancare cu ei, citeste o revista si spune-le si lor ce scrie acolo. Spune-le ce s-a intamplat, si mai ales spune-le ca ei nu au nicio vina. Orice trauma care are loc in copilarie poate da nastere unor sentimente de vinovatie nejustificate acute mai tarziu, greu de indepartat.
4. Fii recunoscatoare pentru viata ta! Uite-te in jur si multumeste pentru ceea ce ai fara sa te gandesti la ceea ce nu mai ai...Te invat o rugaciune care a salvat vieti: „Doamne, iti multumesc pentru tot ce mi-ai dat, pentru tot ce mi-ai luat si pentru tot ce mi-ai lasat". Incearca sa o spui in fiecare dimineata inainte de a pleca la serviciu. Asta te va ajuta sa ai o perspectiva mai luminoasa asupra noii tale vieti:)
5. Nu te da inapoi de la a cere ajutor atunci cand tu sau copiii tai au nevoie de el. Nu e cazul sa faci pe eroina mai ales acum cand ai ramas singura cu copilul/ copiii. Importanta e buna lor crestere si maturizare dar si bunastarea ta. Vorbeste cu prietenii, cheama-i mai des la tine, iesi cu ei cu sau fara copii. Prezenta, incurajarea lor, zambetele lor te pot ajuta mai mult decat crezi.