1.Tineti-va pomisiunea!
Copiii sunt tare dezamagiti cand le promiteti ceva si nu va tineti de cuvant. Nerespectarea promisiunilor facute de mai multe ori il face pe fiul sau fiica ta sa isi piarda increderea in tine ca parinte si astfel relatia parinte-copil va avea de suferit.
David de numai 6 ani spune: "Mami mi-a promis ca ma duce la Gradina Zoologica, dar a uitat (avea fata tare trista cand povestea)! Nu va aduceti aminte cand erati mici si parintii va promiteau ca mergeti a doua zi undeva si nu dormeati toata noaptea de emotii? Prin aceleasi situatii trec si micutii vostrii.
2. Nu imi plac toate mancarurile, afla care e mancarea mea preferata!
Din dorinta de a hrani copilul cat mai sanatos, nu uitati care sunt mancarurile lor preferate. Poti folosi un mic truc daca nu ii place sa manance ceva sanatos, de exemplu brocoli sau ficatei. Prepara mancarurile pe care nu le agreeaza fara sa il/o rogi sa manance, ba chiar ii poti da sa manance ce doreste si voi mancati ceea ce refuza sa manance, sigur va fi curios sa incerce ...poate nu chiar de prima data, ce-i drept.
3. Nu ma certa de fata cu strainii!
Au dreptate, nici noua, adultilor nu ne place sa fim criticati de fata cu cei pe care nu ii cunoastem asa bine sau in fata prietenilor. Chiar daca sunt pitici sunt mult mai sinceri ca cei mari si de ce sa nu recunoastem ca sunt si mai profunzi ca noi uneori. Daca ii criticati de fata cu strainii nu vor tine minte decat frustarea, nu se vor concentra asupra greselii facute. O discutie intre patru ochi va fi mult mai benefica si mai serioasa.
4. Ai grija ce spui, aud tot chiar daca nu arat!
La auzul acestui sfat de la un pitic de numai 4 ani am cazut pe ganduri....cum copiii nostri ne pot fi cei mai aprigi critici. De cate ori nu este atent si cade sau se impiedica, mama lui Vlad ii spune ca este bleg. Ce credeti ca i-a spus Vlad mamei cand s-a impiedicat de un cablu? Binenteles, i-a spus ‘'Ce faci mami, esti bleaga?" Nu cred ca mamica lui Vlad a fost foarte incantata la auzul acestor cuvinte. Sigur s-a simtit jignita, insa a realizat ca sunt cuvintele sale si poate si Vladut s-a simtit la fel cand ea ii spunea asa.
Asadar mamici si tatici fiti atenti la cum va adresati copiilor vostrii, de la voi invata sa se exprime si sa trateze persoanele.
5 Cand pun o intrebare, da un raspuns mai lung
Dragi parinti, atunci cand cei mici va pun intrebari legate de subiecte tabu nu va purtati ca si cand ar fi un criminal in serie daca intreaba aceste lucruri, din contra, fiti fericiti ca fiul sau fiica voastra a apelat la voi prima oara. Astfel ii puteti explica chiar voi unele probleme delicate si veti evita sa primeasca informatii eronate din alte surse.
De exemplu, Ioana (3 ani) l-a intrebat pe tatal ei ce este acela "om sexual" si acesta nu a facut sa ii explice decat ca se spune homosexual si ca este un baiat caruia ii plac baietii. Peste ceva timp, Ioana i-a spus bunicii ca este o "femeie sexuala pentru ca nu are sot si o iubeste pe ea". Din aceasta fraza ne dam seama ca raspunsul parintelui nu a fost pe intelesul fetei si fetita a facut o legatura eronata.