ALĂPTAREA
În timp ce copiii sunt capabili să creeze mai multe legături, cea cu mama se știe că are o importanță primordială. Renumitul psiholog și psihiatru Carl Jung a scris că primul arhetip construit în creier provine chiar de la mamele noastre, ceea ce înseamnă că înainte de ne forma ca ființă există conceptul de mamă. De fapt, aproape toate culturile cunoscute dispun de un cuvânt informal similar pentru a o desemna pe cea care dă viață copilului. Se pare că apariția sa are legătură cu alăptarea, astfel pe măsură ce bebelușul suge de la sânul mamei și trage aer, sunetul care reiese este mamamamama. Evident, este o conexiune realmente primară.
MIROSUL
O altă conexiune primară cu mamele apare prin intermediul mirosului. În cadrul unui studiu, mai mult de 90% dintre mame au fost capabile să identifice mirosul bebelușului după ce au petrecut doar 10 minute alături de el. După o oră, numărul a crescut la 100%. Și un bebeluș cunoaște la rândul său mirosul mamei sale. Un studiu distinct a demonstrat faptul că atunci când bebelușii au mirosit laptele mamei și nu al altei femei au devenit mai calmi și au experimentat mai puțină durere. Unii oameni de știință sunt de părere că originea sărutului provine de la faptul că feromonii se formează la baza nărilor. Dar aici apare întrebarea evidentă cine are nevoie de un motiv să sărute un bebeluș?
DRAGOSTEA
Alăptarea eliberează o cantitate enormă de oxitocină (hormonul dragostei), unul dintre cei mai puternici hormoni din corp. Acesta determină efectiv o mamă să se apropie de bebelușul său, iar bebelușul să se apropie de mama sa. Mângâierile, masajul și îmbrățișările bebelușului produc pusee similare de oxitocină. Chiar și simplul act de a privi în ochii bebelușului vor stimula nivelurile de oxitocină ale mamei și ale copilului său.
CREIER DE MAMĂ
Un studiu condus de către medicul Pilyoung Kim, în prezent aflat la Institutul Național al Sănătății Mentale, a descoperit faptul că volumul materiei cenușii a mamelor a crescut cu o cantitate mică, dar semnificativă în diverse zone din creier în timpul lunilor de după naștere. Regiunile din creier care s-au mărit sunt legate de motivație și comportament. Aceasta constituie o demonstrație extraordinară despre modul în care o persoană se pregătește pentru sarcina enormă de a avea grijă de un nou-născut atât de fragil. Creierul se adaptează, așa că îngrijirea copilului vine de la sine. În cadrul unui studiu, mamele care au vorbit cu cel mai mare entuziasm despre bebelușii lor au demonstrat cea mai mare creștere a creierului. Studiul inovator dovedește neuroplasticitatea creierului unui adult și validează premisa convențională care susține că dragostea este de fapt transformațională. Știm acum că agentul remarcabil din spatele acestei schimbări este oxitocina. Dar nu este vorba doar despre creierul mamei care se mărește. Copiii ai căror mame au fost alăptați cu succes de la o vârstă fragedă au dispus de un creier cu un hipocamp mai mare - structura din creier legată de învățare, memorie și navigare spațială.
Super puteri ale mamelor cunoscute deja
- auz supraomenesc. După cum bine știți, o mamă aude totul. Fie că este vorba vorba de o simplă răsucire în pat, o tuse ușoară sau o respirație neregulată, o mamă este în stare de vigilență permanentă. Poate trata cu succes febra ridicată din miezul nopții doar în urma identificării unui mormăit neobișnuit al copilului.
- ochi clarvăzători. Supermamele văd totul, inclusiv viitorul. Ca și Moș Crăciun care te vede când dormi sau când ești treaz, doar că nu au o listă cu copii buni și răi, ci doar o memorie extrem de bună și o intuiție fenomenală. Vor ști când ai mâncat ciocolata din frigider, chiar dacă erai sigur că nu te-a văzut nimeni. Vor ști și dacă urmează să o mănânci, nu te poți ascunde nicăieri, te citesc ca pe o carte deschisă...
- multifuncționalitate. Mamele sunt capabile să facă totul. Să gătească cina, să îți dicteze tema și să spele vase. În plus, vor reuși să îi îndemne și pe restul familiei să se încadreze în program. Dezavantajul acestei superputeri este că mai întotdeauna ajung să facă de toate...
- simț al îmbolnăvirii. Chiar dacă te prefaci pentru a lipsi de la școală, supermama te va identifica imediat, doar privindu-te în ochi. Și lipindu-și obrazul de fruntea ta va sesiza imediat minciuna.
- detector de minciuni. Ați înțeles din punctele anterioare că o mamă este în stare să depisteze o minciună de la un kilometru. Chiar dacă aceasta pare extrem de veridică
- intuiție înnăscută. O mamă are un sentiment, o senzație, o cunoaștere care provine doar din faptul că investește atât de mult timp în creșterea unui copil. Va ști instinctiv când ceva nu este în regulă, chiar dacă medicul nu este capabil să observe nicio modificare în starea de sănătate a copilului.
- privirea de gheață. O cunoașteți, desigur. Este acea privire care apare atunci când copilul a făcut sau urmează să facă o prostie. Și îl avertizează astfel, fără vorbe, despre consecințele care vor urma.
- o îmbrățișare vindecătoare. Chiar dacă nu a terminat medicina, o mamă este capabilă prin îmbrățișarea sa să ofere antidotul pentru orice suferință fizică și emoțională. Fie că este un genunchi julit sau o inimă frântă.
- găsitor șef. Atunci când se pierde un obiect prin casă, mama este întotdeauna cea care îl va găsi fără să se chinuie deloc. De obicei obiectul se află, evident, chiar în fața ta.
Legătura dintre mamă și copil este în mod evident cea mai puternică forță în dezvoltarea unui copil și are un impact și asupra viitorului adult. Profunzimea și calitatea iubirii sale se perpetuează în existența și în bunăstarea de pe durata întregii vieți.
Surse:
www.huffingtonpost.com; www.babble.com; www.psychologytoday.com