- 1. NICIODATĂ nu voi lăsa copilul la desene cu orele
- 2. NICIODATĂ nu voi da copilului să mănânce dulce
- 3. NICIODATĂ nu voi țipa la copilul meu
- 4. NICIODATĂ nu îmi voi șantaja copilul
- 5. NICIODATĂ nu voi lăsa copilul să deranjeze alți oameni când suntem în locuri publice
- Conform studiului, iată care este lista promisiunilor pre-parenting, care au eșuat când a apărut copilul:
1. NICIODATĂ nu voi lăsa copilul la desene cu orele
Cât de amuzantă mi se pare treaba asta. Îmi amintesc um judecam prietene mame care lăsau bebelușul să se uite la desene 2-3 ore când mergem în vizită la ele și îmi spuneam cum de fac așa ceva, ele nu știu cât de nasoală este expunerea este la ecrane? EU nu voi face asta niciodată. Mda, până a venit bebe pe lume și eram atât de obosită și terminată că o puneam în balansoar și o lăsam acolo să se uite la desene pentru bebeluși ca să nu mai plângă și să adoarmă mai repede, timp în care reușeam să mai fac treburi prin casă sau, pur și simplu, zăceam lângă ea în canapea.
2. NICIODATĂ nu voi da copilului să mănânce dulce
Eram ferm convinsă și hotărâtă că zahărul este inamicul numărul 1 în primii ani de viață pentru copil. Așa că îmi propusesem ca dulcele să vină numai în formă naturală, adică fructe și atât și pe mpsură ce crește să îi păstrez acest obicei și să nu se atingă de ciocolată și alte tâmpenii până intră la școală. Am rezistat până la 2 ani, apoi copilul a crescut și mamele din jurul meu, neavând aceeași regulă cu a mea, ofereau tot felul de tentații. Să nu mai zic că nu exista zi de naștere la care să nu vină cineva și cu ceva dulce în punga de cadou.
3. NICIODATĂ nu voi țipa la copilul meu
Țin minte cât de oripilată eram de prietenele mele mame care ridicau vocea la copil și mă îngrozeam că fac așa ceva, mai ales când copiii erau mai mici, la 2-3 ani. Apoi am trecut și eu prin ”the terribles twos” și mi-am dat seama că nici măcar nu îți dai seama când țipi, totul vine atât de repede și de intens că nici nu ai timp să gândești. Și țipi!
4. NICIODATĂ nu îmi voi șantaja copilul
Cât de amuzantă este și asta. Practic, asta este baza parentingului. Totul este o continuă negociere, totul este un șantaj și o promisiune. Fără șantaj, fără ”dacă te duci la somn, mâine mergem în parc” și ”dacă nu mănânci broccoli, nu primești înghețată”, se duce pe copca frustrării și a neputinței tot efortul nostru de a fi părinți responsabili.
5. NICIODATĂ nu voi lăsa copilul să deranjeze alți oameni când suntem în locuri publice
Nu știu dacă există un emoji care să exprime cu adevărat cât de tare râd la această afirmație. A te ține de cuvânt când promiți așa ceva și ai un copil de 2 până la 6-7 ani este ca și cum ai încerca să împingi la deal un bloc. Copiii nu au stare, indiferent de cât de cuminți sunt. Și dacă nu aleargă, dacă nu se joacă, sunt extrem de curioși. Așa că, dacă te încăpățânezi să nu îi dai un telefon care să îl țină ocupat, va deranja. Nu pentru că este needucat, ci pentru că este curios. Și, decât să iști o sesiune de crize de furie, preferi să îi lași libertatea de exprimare și să se ducă uneori să întrebe pe vecinul de la masa alăturată când ești la restaurant de ce îți ține cravata pe umăr când mănâncă supa (am pățit-o). Iar crizele de furie apar când nu te aștepți. Pentru că apar, de cele mai multe ori, din disconfortul fizic sau emoțional pe care copilul nu îl poate gestiona, iar aceste apare mereu în locurile publice. Așa că se va întâmpla să urle din toți rărunchii pentru că trebuie să îl dai jos din coșul de cumpărături sau pentru că nu l-a lăsat pe el casierița să scaneze produsele.
Lista mea ar putea continua. Și nu este numai a mea. De fapt, s-a efectuat chiar un studiu britanic și 85% dintre părinți râd ca și mine de astfel de promisiuni făcute înainte de a deveni părinți. 47% dintre ei împart promisiunea mea, aceea de a limita accesul la ecrane al copilului, 37% pe cea cu șantajul, 39% cu țipatul la copil. O chestiune importantă devine generală, 92% dintre părinți spunând că resimt presiunea societății de a fi părinți perfecți și că din cauza asta simt că dau greș de multe ori.
Conform studiului, iată care este lista promisiunilor pre-parenting, care au eșuat când a apărut copilul:
- Timpul pe ecrane va fi limitat - 47% dintre părinți
- Nu voi țipa la copilul meu - 39% dintre părinți
- Nu voi folosi tableta ca bonă - 34% dintre părinți
- Nu îmi voi șantaja niciodată copilul - 33% dintre părinți
- Voi citi copilului în fiecare seară - 32% dintre părinți
- Copilul meu nu va dormi niciodată în patul meu - 29% dintre părinți
- Nu voi spune niciodată ”Pentru că așa am spus eu” - 29% dintre părinți
- Copiii mei nu vor avea niciodată crize de furie în public - 28% dintre părinți
- Va fi ușor să stabilesc o rutină de somn - 28% dintre părinți
- Copilul meu va fi manierat - 28% dintre părinți
- Nu voi ceda cicălelilor copilului - 25% dintre părinți
- Voi fi OK cu dezordinea creată de copilul meu - 25% dintre părinți
- Nu îmi voi lăsa copilul să mănânce în mașină - 24% dintre părinți
- Parentingul nu este atât de dificil precum spun alții - 23% dintre părinți
- Voi fi OK cu pictatul pe pereți al copilului - 23% dintre părinți
- Copilul meu va fi mereu curat și prezentabil - 22% dintre părinți
- Va fi ușor să îmi pregătesc copilul dimineața - 17% dintre părinți
- Nu voi posta nimic cu copilul meu pe Social Media - 15% dintre părinți
- Copilul meu va fi atletic - 15% dintre părinți
Tu ai o listă de promisiuni încălcate?
Surse foto: istockphotos.com