Bursele elevilor ar putea fi majorate începând din semestrul doi al anului școlar 2021-2022!
Incepând din 10 ianuarie 2022, elevii ar putea primi burse majorate de la 100, până la 500 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre ce a fost discutat, în primă lectură, în cadrul ședinței de vineri a Guvernului.
În primul semestru din anul școlar 2021-2022 cuantumul minim al burselor pe care le vor primi elevii va rămâne același ca în anul școlar încheiat în această vară, urmând ca din cel de-al doilea semestru, adică din 10 ianuarie 2022, valoarea burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social să crească.
„În semestrul I al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 100 lei”, se arată în proiectul de hotărâre discutat vineri.
Citește și: Mai mulți bani pentru părinții cu copii mici! S-a mărit valoarea tichetelor de creșă
Astfel, în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:
- 500 ron, pentru bursa de performanță;
- 200 ron, pentru bursa de merit;
- 150 ron, pentru bursa de studiu;
- 150 ron, pentru bursa de ajutor social.
În funcție de bugetele pe care le au la dispoziție, primăriile vor putea lua decizia majorării burselor primite de elevi.
„Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație. Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, mai scrie în proiectul de HG.
Motivul pentru care bursele elevilor nu se majorează începând din primul semestru al acestui an școlar este că bugetele locale se aprobă pe an calendaristic, iar bursele se acordă pe an școlar (care cuprinde doi ani calendaristici), iar bugetele pe anul acesta au fost deja stabilite.
IMPORTANT! Aceste măsuri nu se aplică imediat, ci după ce proiectul de hotărâre va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial!
Citește și: Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani
- Surse: gov.ro
Surse foto: istockphoto.com