Ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor

Ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor

Mirela Floricescu - Redactor

De multe ori cumpărăm haine pe a căror etichetă nu ne uităm niciodată. Acesta este un obicei greșit, deoarece etichetele ne furnizează informații esențiale despre cum trebuie îngrijit acel obiect vestimentar. Toate etichetele au un anumit număr de simboluri care ne spun cum trebuie să ne spălăm, uscăm și călcăm îmbrăcămintea, tocmai ca aceasta să nu se deterioreze. Dacă vrei să-ți păstrezi hainele în garderobă cât mai mulți ani, află mai jos ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor.

Ce semnificație au simbolurile de pe etichetele hainelor?

Dacă până acum nu ai acordat importanță îngrijirii garderobei, dar vrei să afli ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor, trebuie să te înarmezi cu răbdare. Pe fiecare etichetă există în jur de cinci simboluri care îți oferă detalii despre material, temperatura la care acesta trebuie spălat și metoda de uscare. Este bine să ți cont de recomandările pe care le primești pe etichetă, deoarece există materiale sensibile care spălate neglijent în mai multe rânduri, ajung să se deterioreze.

Importanța etichetei hainelor

Dacă îngrijirea hainelor la adulți este un lucru opțional, la copii situația se schimbă, iar toate aceste semne de pe etichete atașate de haine trebuie luate în serios. Trebuie să știi că simbolurile de curățare a hainelor la bebeluși și copii mai mari diferă de cele pe care le găsești pe hainele tale. De exemplu, hăinuțele bebelușilor se spală la temperaturi înalte, precum cea de 60℃, doar cu detergenți speciali, tocmai pentru a fi eliminate toate posibilele bacterii.

femeie-care-se-uita-pe eticheta-de-la-o-haina-crem

De asemenea, mare parte din hainele pentru copii sunt făcute din materiale naturale, ceea ce înseamnă că aceste simboluri pentru spălarea hainelor sunt baza către obiecte vestimentare durabile. În același timp, hainele care nu sunt spălate corespunzător devin un alergen pentru pielea sensibilă a copiilor, iar acest lucru poate duce la apariția unor iritații, care pot veni însoțite de mâncărime. Cei mici au nevoie de haine curate și sigure pentru ei.

Care sunt simbolurile principale de pe etichetele hainelor

După ce ai aflat cât de important este să respecți acele câteva simboluri de pe etichetele rufelor, urmează să afli totul despre semnificația simbolurilor de pe etichetele hainelor. Poate cel mai important lucru este faptul că aceste simboluri sunt împărțite în mai multe categorii principale, după forma pe care o au, anume:

  • Recipientul cu apă/bazinul: cuprinde subcategoria de simboluri dedicate modului de spălare al hainelor. În acest mic bazin există, de obicei, o valoare numerică care determină temperatura maximă a apei în timpul spălării. Pe lângă temperatura apei, pot fi menționate și alte lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.
  • Triunghiul: cuprinde toate simbolurile privind metoda de înălbire.
  • Cercul: este un simbol ce reprezintă curățarea chimică a hainelor. În interiorul cercului sunt puse anumite litere care oferă detalii legate de combinarea mai multor solvenți.
  • Pătratul: indică metoda de uscare la aer sau în uscător, în funcție de tipul materialului.
  • Fierul de călcat: arată dacă materialul poate fi călcat și oferă detalii referitoare la temperatura maximă pe care trebuie să o folosești. Fiecare temperatură este marcată cu unul, două sau trei puncte aflate în interiorul fierului. Partea bună este că aceste puncte se regăsesc și pe fierul tău de călcat, astfel că nu trebuie să ți minte temperatura exactă, ci doar marcajul de pe etichetă.

Citește și: Trucuri practice pentru refolosirea hainelor vechi

Simbourile de pe etichetele hainelor pentru spălarea cu apă

Recipientul cu apă prezintă mai multe simboluri pentru spălarea de haine la mașină sau manual. Modul în care trebuie spălate hainele este cel mai important pas, deoarece temperatura apei poate strica ușor țesăturile fine.

infografic-cu-simbolurile-pentru-spalarea-hainelor-cu-apa

În funcție de recomandările care ți se oferă vei observa:

  • Recipientul simplu: indică faptul că se poate spăla manual sau la mașina de spălat, cu o stoarcere și o clătire normală.
  • Recipientul cu una sau două linii orizontale sub el: fiind vorba despre țesăturile delicate, care au nevoie de atenție mai mare. Astfel, o linie înseamnă o spălare la viteză scăzută, cu programe blânde și o stoarcere normală, iar la cele două linii se aplică aceleași lucruri, doar că este interzisă stoarcerea manuală.
  • Recipientul cu diferite cifre în interior: este unul dintre cele mai întâlnite simboluri de pe etichetele hainelor, fiind vorba despre temperatura la care trebuie spălată țesătura. Temperaturile pot fi de 20℃, 30℃, 40℃, 50℃, 60℃, 90℃ sau 95℃. 
  • Recipientul cu o mână: este un simbol de pe etichetă pentru spălare manuală, fiind interzis să bagi haina la mașină. De asemenea, temperatura apei nu trebuie să treacă de 40℃.
  • Recipientul cu X: nu trebuie spălată țesătura acasă, ea având nevoie de manipulare atentă cât timp este în stare umedă.

Simbourile de pe etichetele hainelor pentru curăţarea chimică

Cercul este simbolul curățării chimice. Multiplele simboluri aflate pe etichete de pe haine sub această formă de inel oferă informații detaliate despre solvenții folosiți la curățătorie pentru respectivul tip de țesătură. Citește cu atenție eticheta hainelor înainte de a le duce la curățătorie.

infografic-cu-toate-simbolurile-de-pe-etichetele-hainelor

Pe lângă cercul simplu care indică faptul că haina poate fi dusă la curățătoria chimică mai există următoarele simboluri:

  • Cerc și litere: precum A, P, F și W. Litera A indică faptul că se pot folosi toți solvenți aflații în uz. Dacă există litera P, atunci curățarea trebuie să fie uscată și se interzice folosirea altor solvenți în afara de percloretilenă. Dacă este un F, atunci curățarea chimică se poate face doar cu solvenți de hidrocarburi și triclortrifluoretan, iar litera W permite curățarea umedă, folosindu-se proceduri normale de curățare.
  • Cerc simplu și linie orizontală: materialul trebuie spălat cu atenție pentru „a nu intra la apă”.
  • Cerc având litera P și linie orizontală: curățare uscată, interzicerea altor solvenți decât percloretilena și temperaturi scăzute în timpul curățării și uscării.
  • Cerc având litera F și linie orizontală: este permisă curățarea chimică, dar cu solvenți de hidrocarburi și adăugare limitată de apă. De asemenea, sunt recomandate temperaturi scăzute în timpul curățării și uscării.
  • Cerc având litera W și linie orizontală: manevrarea mecanică trebuie să fie ușoară și curățarea umedă este permisă.
  • Cercul cu X: interzicerea curățării chimice și a solvenților organici.
  • Cercul este colorat având și X: este interzisă curățarea umedă.

Simbolurile de pe eticheta pentru înălbirea hainelor

Printre multele pictograme pentru întreținerea textilelor se află și triunghiul, iar acesta indică metoda de albire. Trebuie să acorzi o atenție sporită triunghiului de pe eticheta hainelor, deoarece un proces de albire necorespunzător va decolora materialul pe care vrei să-l cureți. Înălbirea hainelor poate fi menționată pe etichetă folosind unul dintre cele patru simboluri cu triunghiul, anume:

  • Triunghi simplu: indică faptul că înălbirea este permisă cu orice înălbitor de pe piață.
  • Triunghi având în interior CL: este permisă înălbirea hainelor folosind clorul.
  • Triunghi având două linii în interior: înălbirea este permisă cu orice alt înălbitor în afara clorului.
  • Triunghi cu X: este interzisă înălbirea pentru materialul respectiv.

Citește și: 10 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată în mașina de spălat

Simbourile de pe etichetele hainelor pentru uscare

Din ghidul simbolurilor de pe eticheta hainelor nu pot lipsi cele pentru uscare, fie că vorbim despre folosirea uscătorului sau a aerului. Pătratul nu lipsește niciodată, făcând parte din gama de simboluri specifice de pe etichetele produselor textile. Pătratul simplu indică metoda de uscare la aer, iar acela cu un cerc în interiorul său este pentru utilizarea uscătorului cu tambur.

tricouri-colorate-care-sunt-intinse-la-uscat-pe-sarma-la-soare

Iată mai jos toate simbolurile de pe etichetele hainelor pentru uscare.

  • Pătrat simplu: este permisă uscarea la aer fără restricții.
  • Pătrat cu o linie curbată în interior: se poate folosi uscarea la aer pe șnur/sârma pentru rufe.
  • Pătrat cu o linie orizontală în interior: haina trebuie uscată pe o suprafață plană, în nicun caz pe șnur/sârma pentru rufe.
  • Pătrat cu trei linii verticale în interior: se recomandă numai uscarea prin scurgere.
  • Pătrat cu două linii în diagonală în interior: este permisă uscarea la aer, dar numai la umbră.
  • Pătrat + două linii în diagonală + una curbată: este recomandată uscarea pe șnur/sârma pentru rufe, dar la umbră.
  • Pătrat + două linii în diagonală + una orizontală: este recomandată uscarea pe o suprafață plană, dar la umbră.
  • Pătrat + două linii în diagonală + trei verticale: uscarea se face la umbră, prin scurgere.
  • Pătrat având un cerc în interior: este permisă uscarea fără nici o restricție, folosind uscătorul cu tambur.
  • Pătrat cu un cerc și un punct: uscarea se face în uscător, dar la temperaturi scăzute, folosind programul delicat.
  • Pătrat cu un cer și două puncte: este permisă uscarea la temperaturi normale, folosind uscătorul cu tambur.
  • Pătrat simplu cu X: nu este permisă uscarea la aer.
  • Pătrat având un cerc și X: nu este permisă uscarea în uscător.

Care sunt simbolurile pentru călcarea hainelor

Poate nu ai dat importanță până acum fierului de călcat pe care l-ai văzut de mai multe ori pe etichetele hainelor, dar acesta îți oferă toate informațiile de care ai nevoie referitoare la cum trebuie să-ți calci hainele corect. Ține cont de faptul că unele materiale, pur și simplu, nu au nevoie să fie călcate, iar acest fapt este înscris și el pe eticheta hainelor. Dacă supui o țesătură sensibilă la temperaturi ridicate, se poate ca aceasta să se strice după câteva sesiuni de călcat. Urmărește lista de mai jos cu toate simbolurile pentru călcarea hainelor.

  • Fier de călcat simplu: hainele pot fi călcate fără nicio restricție.
  • Fier și un punct în interior: temperatura maximă de călcare este de 110℃, de preferat fără abur.
  • Fier și două puncte în interior: temperatura maximă de călcare este de 150℃.
  • Fier și trei puncte în interior: temperatura maximă de călcare este de 200℃.
  • Fier de călcat cu un X: nu este permisă călcarea materialului respectiv.

Simbolurile de pe etichetele hainelor și programul de spălare

Pictogramele cu instrucțiuni de curățare și întreținere de pe articolele de îmbrăcăminte îți sugerează indirect și programele de spălare pe care trebuie să le alegi, în funcție de tipul materialului sau de culoare. Linia care apare sau nu sub bazinul cu apă, simbol apărut pe eticheta hainelor pe care l-am menționat mai sus, este cea care indică programul ideal de spălare, astfel dacă:

  • Bazinul nu are nicio linie: alege programul de spălare pentru bumbac, folosind viteza maximă, iar clătirea și stoarcerea pot fi normale.
  • Bazinul are o linie: alege programul de spălare pentru sintetice, folosind viteza medie, acțiune mecanică redusă, clătire la temperatură mică și stoarcere redusă.
  • Bazinul are două linii: materialul poate fi spălat doar folosind programele pentru delicate sau lână, la viteză minimă cu o clătire și stoarcere reduse.

femeie-cu-unghii-rosii-seteaza-programul-de-spalare-la-masina-de-spalat

În unele cazuri la aceste simboluri de pe etichete pentru spălare mai pot fi adăugate și alte detalii precum:

  • Bazinul are un punct în interior: este permisă spălarea la mașină, dar numai cu apă rece și la un program de spălare scurt.
  • Bazinul are două puncte în interior: programul de spălare trebuie să fie scurt, iar apa caldă.
  • Bazinul are cinci puncte în interior: spălarea se face cu apă fierbinte, dar la un ciclu scurt de spălare.

Pe lângă alegerea programului de spălare mai trebuie să ți cont și de alte lucruri, dacă vrei să eviți situațiile neplăcute, atunci când hainele se decolorează sau materialul devine aspru și își pierde forma. Iată mai jos câteva sfaturi de care să ți cont înainte de a pune hainele în mașina de spălat.

  1. Hainele din mătase sau căptușite NU se spală la mașină, ci trebuie curățate în formă uscată.
  2. Întoarce hainele pe dos înainte de a le băga în mașină. Acest lucru face ca toate culorile să reziste mai mult.
  3. Bumbacul colorat trebuie spălat separat de celelalte haine.
  4. Pentru hainele albe sau lenjeriile pentru pat din bumbac se pot folosi detergenți pentru rufe albe, iar temperatura apei poate ajunge chiar și la 95℃.
  5. Lâna trebuie spălată la o temperatură de maxim 40℃, cu o acțiune mecanică și stoarcere redusă. Pentru a nu-și pierde forma, lână nu trebui uscată la soare și nici să fie atârnată pe șnurul/sârma pentru rufe.

După spălarea hainelor vine un alt pas firesc, anume uscarea lor. Poate nu este prima dată când auzi de cuvântul centrifugare, iar printre numeroasele simboluri de la mașina de spălat, poți observa și un semn dedicat acestui lucru. Acest simbol pentru centrifugare este prezentat cu ajutorul unei mici spirale de apă. Dacă nu te-ai întrebat până acum ce înseamnă uscarea prin centrifugare, află că ea reprezintă, de fapt, viteza procesului de stoarcere. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a regla procesul de stoarcere, iar dacă selectăm ca turațiile să fie la viteză maximă, se elimină aproape 90% din apa care există în haine.

Nu putem vorbi de uscare prin centrifugare în totatalitate, deoarece va fi nevoie să mai lași hainele în uscător sau la aer pentu a fi complet uscate, dar procesul de stoarcere al mașinii de spălat te scapă de câteva ore în plus de așteptare. Nu uita, însă, că viteza de centrifugare trebuie să fie mai mică în cazul materialelor sensibile, precum mătasea sau lâna.

Simbolurile de pe etichetele hainelor îți oferă toate informațiile despre cum trebuie să-ți îngrijești lucrurile. Fiecare material are nevoie de o anumită metodă de spălare, uscare și călcare. Dacă nu acorzi importanță recomandărilor de pe etichete, hainele din garderoba ta se vor strica mult mai repede. Dacă îți dorești să porți ani de zile un anumit articol vestimentar, încearcă să respecți întocmai toate simbolurile de pe etichetă.

Surse: candy.ro, ariel.co.uk, bontis.ro, 4kidsromania.ro, fricidemamici.ro, arctic.ro, samsung.com, spalatoriatase.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum să vopseşti ouăle de Paşti în funcţie de zodie
Cum să vopseşti ouăle de Paşti în funcţie de zodie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lupta dureroasă a unei fetițe de 10 ani cu o boală nemiloasă: Fiecare atingere a hainelor pe pielea ei o poate face să urle de agonie
    Lupta dureroasă a unei fetițe de 10 ani cu o boală nemiloasă: Fiecare atingere a hainelor pe pielea ei o poate face să urle de agonie

    Bella și părinții ei, din Australia, se aflau în vacanță în Grecia atunci când fetei i-a apărut o bășică pe picior. La început s-au gândit că nu e...

    Ce spun cărțile de Tarot despre semnul tău zodiacal? Te reprezinta Împăratul, Puterea, Justiția sau Diavolul?
    Ce spun cărțile de Tarot despre semnul tău zodiacal? Te reprezinta Împăratul, Puterea, Justiția sau Diavolul?

    Tarotul este o metodă veche de divinație, foarte populară în societatea modernă actuală. Ești pasionat/ă de ezoterism, de științe oculte, de astrologie și de tarot? Te invit...

    Papa Francisc consideră că mamele surogat ar trebui interzise. „Reprezintă o încălcare gravă a demnității femeii și a copilului"
    Papa Francisc consideră că mamele surogat ar trebui interzise. „Reprezintă o încălcare gravă a demnității femeii și a copilului"

    Așa cum ne-a obișnuit, Papa Francisc a făcut o altă declarație care stârnește indignare și rumoare în rândul părinților din întreaga lume. Suveranul Pontif...

    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...
    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...

    La doar 11 ani, când alți copii cer telefoane și dispozitive electronice performante, singura dorință a unei fetițe este ca mama să fie sănătoasă și să nu rămână...

    Da, le cumpăr copiilor mei haine de la second hand și reușesc să economisesc o mică avere
    Da, le cumpăr copiilor mei haine de la second hand și reușesc să economisesc o mică avere

    O mamă dezvăluie modul prin care a economisit o sumă importantă de bani pentru familia ei. A cumpărat hăinuțe second hand pentru fetele ei, pe care le-a revândut online, pe...

    Codul Morse: ce este și cum a apărut
    Codul Morse: ce este și cum a apărut

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-și transmită mesaje prin cele mai diverse metode. Spre exemplu, în civilizațiile străvechi se trimiteau...

    Bebe la modă: C&A îți prezintă preferințele vestimentare ale acestui an
    Bebe la modă: C&A îți prezintă preferințele vestimentare ale acestui an

    Ținem cont de tendințe atunci când vine vorba de haine pentru bebeluși? Bineînțeles, dar cu o singură condiție: când vine vorba de haine la modă pentru bebelușul...

    Ce înseamnă un copil crescut de părinți cu inteligență emoțională scăzută
    Ce înseamnă un copil crescut de părinți cu inteligență emoțională scăzută

    Inteligența emoțională se referă la capacitatea unei persoane de a recunoaște, de a utiliza, de a-și gestiona propriile emoții într-un mod pozitiv, astfel încât să...

    © 2025 Qbebe