Studiul a fost publicat în „Mindfulness” în anul 2015 și este rezultatul cercetărilor unei echipe din cadrul Universității de Stat din Florida. Scopul său a fost să demonstreze că demersul de a spăla vase contribuie la favorizarea stării de prezență, conducând la alungarea gândurilor și emoțiilor negative.
În aceste condiții, așa cum a afirmat coordonatorul studiului, spălatul vaselor „este o practică de mindfulness individuală, informală”.
Pentru a se ajunge la o astfel de concluzie, cercetătorii au apelat la 51 de elevi de liceu, care au fost înpărțiți în 2 grupuri. Celor dintr-unul dintre grupuri li s-a cerut să spele vase în mod conștient, în timp ce alții au fost rugați să facă demersul la întâmplare, fără a se concentra la ceea ce fac. La finalul perioadei de observație, se urmărea diminuarea emoțiilor negative și a stresului și creșterea unor stări/atitudini pozitive, precum capacitatea de atenție și inspirația.
Oamenii de știință au evidențiat următorul aspect: cei care au spălat vasele în mod conștient, au ajuns să fie cu 27% mai puțin nervoși și cu 25% mai inspirați decât aceia care au muncit mecanic.
Sfatul echipei care a realizat studiul este că, dacă vrem să ajungem să fim mai puțin stresați și să avem parte de o stare de bine, să ne străduim, pe cât posibil, să spălăm vasele concentrându-ne la ceea ce facem. Nu numai că ne vom relaxa datorită mirosului detergentului, a senzației de alunecare a mâinilor pe vase și a temperaturii apei, dar nici nu ni se va mai părea că spălatul vaselor este o corvoadă.
Surse: link.springer.com, onlinetruestories.com, sciencedaily.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com