Semne clare că ai o casă Feng Shui

Semne clare că ai o casă Feng Shui

Sofia Cretu - Redactor

Spațiul în care trăim este foarte important, acasă fiind locul unde ne odihnim, ne relaxăm și în care petrecem timp cu familia și prietenii. De aceea, acest loc trebuie să fie armonios și echilibrat. Aplicând principiile Feng Shui, poți fi în armonie cu spațiul în care locuiești.

Ce înseamnă Feng Shui?

Feng Shui este o practică tradițională care își are originea în China Antică și care are ca scop obținerea armoniei și echilibrului într-un spațiu prin analiza ”qi”-ului (fluxul de energie din mediul înconjurător). Tradus mot-a-mot, ”Feng Shui” înseamnă ”aer-apă”.

Istoric vorbind, Feng Shui era folosit pentru amplasarea clădirilor și inclusiv a cimitirelor. Chinezii considerau că averile celor în viață sunt în strânsă legătură cu viața de dincolo a strămoșilor, iar astfel evitau să plaseze mormintele în zone întunecoase sau expuse. Ba chiar, erau atât de convinși de aceste practici, încât în timpul războaielor distrugeau morminte pentru a slăbi qi-ul inamicului.

Cele 5 elemente Feng Shui

cele-cinci-elemente-feng-shui

Feng Shui se bazează pe 5 elemente din natură:

  1. apă,
  2. foc,
  3. pământ,
  4. lemn
  5. metal

Aceste 5 elemente au fiecare în parte o energie unică ce poate fi exprimată prin culori specifice, sunete, gust, reprezentând 5 forțe universale. Elementele, conform principiilor Feng Shui, interacționează între ele prin 2 cicluri fundamentale: ciclul productiv și ciclul distructiv:

  • Ciclul productiv este modul prin care cele 5 elemente Feng Shui se susțin unul pe altul. Avem nevoie de lemn pentru a menține focul, focul susține pământul, pământul susține mentalul, metalul susține apa, iar apa susține lemnul. Înțelegerea acetui ciclu te va putea ajuta să aduci această armonie, a elementelor care lucrează împreună, și în casa ta.
  • Ciclul distructiv este la fel de important pentru 5 elemente Feng Shui, pentru că nu există creație fără a distruge. Acest ciclu este folosit în special când energia unui element este predominantă într-o încăpere și trebuie slăbită. Ca exemplu, lemnul slăbește pământul, pământul slăbește apa, apa stinge focul, focul topește metalul, iar metalul taie lemnul. Poziționarea și organizarea obiectelor în locuință se face folosind o busolă (Luo-Pan) și o hartă (Bagua).

Harta Bagua

reprezentare grafica pentru harta bagua a zonelor din feng shui

Conform principiilor Feng Shui, casa este împărțită în 9 zone, care sunt indicate de harta Bagua. Aceste zone trebuie decorate cu elemente specifice categoriei pe care o reprezintă. 

  1. Carieră - Nord
  2. Cunoaștere - Nord-Est
  3. Familie și Sănătate - Est
  4. Prosperitate și Abundență - Sud-Est
  5. Faimă și Reputație - Sud
  6. Căsătorie și Relație - Sud-Vest
  7. Copii și Creativitate - Vest
  8. Persoane de ajutor și Evoluție Spirituală - Nord-Vest
  9. Centrul casei

Cele cinci semne care îți arată că ai deja o casă Feng Shui

un dormitor luminat cu un obiect feng shui in prim plan

  1. LUMINA NATURALĂ - Unul dintre cei mai importanți factori Feng Shui, lumina naturală, trebuie să ocupe un loc important în casa ta. Dacă ai ferestre largi, inundate de lumina soarelui pe tot parcursul zilei, lumină care călătorește și încălzește casa până la apus, atunci casa ta bifează unul dintre principiile Feng Shui.
  2. OBIECTE DE ARTĂ - Arta joacă un rol important în Feng Shui. Statuete, tablouri, obiecte decorative, toate sunt importante pentru a oferi starea de bine de care ai nevoie. Ele nu trebuei să fie valoroase din punct de vedere material, ci să fie pe placul sufletului tău și să completeze cromatica și estetica propriei tale case.
  3. CULORILE - Culorile pereților, al obiectelor decorative, al obiectelor de mobilier sunt și ele importante în Feng Shui. Conform principiilor chineze ale arhitecturii, o casă nu trebuie să aibă pereți aurii, albaștri sau roșii. Dacă ai ales culori care îți dau o stare de bine, atunci ai mai bifat un principiu Feng Shui. 
  4. ORGANIZAREA și CURĂȚENIA- Cu cât mai puține obiecte și piese de mobilier, cu atât mai bine, spun principiile Feng Shui. Dacă ai o casă curată, organizată, aerisită, atunci încă o bifă poate fi adăugată.
  5. CONEXIUNE CU NATURA - Principiile Feng Shui spun că o casă trebuie să fie cât mai apropiată de natură. Așa că dacă ai încorporat texturi naturale, imagini și materiale din natură, plante și flori, poți spune că ai o casă Feng Shui. 

Colțul banilor în Feng Shui

un colt de mobilier cu elemente feng shui precum fantana arteziana, pietre si plante

Intrând pe ușa din față, ar trebui ca zona aflată la jumătatea dintre partea din stânga și cea din față să fie zona feng shui dedicată banilor. Regula poate fi aplicată casei, dar și unei camere, birou, sau curte. Pentru colțul banillor și al abundenței fii atent la aceste detalii:

  • Intrarea în casă sau în cameră să fie cât mai curată și mai luminoasă, pentru a permite energiei să circule în voie.
  • Elementul apă este cel care ajută abundența, mai ales așezat în colțul banilor, precum obiecte decorative ca fântâni arteziene, tablouri în care apar râuri sau cascade, care să exprime fluxul energetic al apei.
  • Alege pete de culoare care exprimă abundența pentru acest colț, precum purpuriu, albastru, verde, roșu. 
  • Plasează plante verzi în acest colț, un corp de mobilier frumos ornamentat sau un castron cu fructe
  • O oglindă mare în această zonă poate dubla simbolic bogăția
  • Decorează zona banilor cu simbolurile abundenței: broasca țestoasă, Buddha râzând, monede chinezești

Cum aplici principiile Feng Shui în dormitor

Deși nu realizăm, petrecem foarte mult timp în dormitor. Cam o treime din viață este petrecută dormind, iar spațiul unde ne reîncărcăm bateriile este cu atât mai important. Aplicând principiile Feng Shui în dormitor poate însemna un somn mai odihnitor și poate avea impact chiar și asupra relației de cuplu. Dacă bifezi detaliile de mai jos, atunci este clar că dormitorul tău este Feng Shui. 

dormitor aranjat in stil feng shui in culori neutre

Poziția patului în dormitor

Patul este foarte important în Feng Shui:

  • Cele cu cadru din metal trebuie evitate pentru că se spune că ”taie” energia.
  • De asemenea, acesta trebuie să aibă o tăblie la cap, în special una cu colțuri rotunjite.
  • Patul, după principiile Feng Shui, trebuie plasat în așa fel încât să poți vedea cine intră în cameră.
  • Indicat ar fi să plasezi patul în diagonală față de ușă.
  • Atenție la ferestre și la grinzi. Dacă patul este prea aproape de fereastră, poate da senzația de nesiguranță, iar grinda poate, ca și metalul, să ”taie„ energia.
  • În ceea ce privește orientarea patului în funcție de punctele cardinale, în Feng Shui acest lucru este diferit de la o persoană la alta și se calculează folosind data nașterii.

Culori Feng Shui pentru dormitor

Pentru dormitor, cele mai potrivite palete de culori sunt cele neutre, ca alb și crem, și nuanțele deschise de maro, ciocolatiu, bej. În special culori calde care să odihnească ochii și să relaxeze. Se pot folosi și culori mai intense, dar doar pentru mici elemente decorative, precum perne sau tablouri.

Remedii Feng Shui pentru dormitor

În dormitor, în Feng Shui, oglinzile, dar și ecranele de dimensiuni mari trebuie evitate. Aceste suprafețe reflectă lumina și îți pot perturba somnul. De asemenea, este bine ca energia în dormitor să fie caldă, feminină, de tip Yin, iar televizorul perturbă această energie. Evită să plasezi biroul în dormitor. Biroul este locul unde muncești, iar prezența acestuia în dormitor îți poate afecta somnul. Un dormitor trebuie să fie curat, fără obiecte electronice și fără aglomerări de obiecte. Cu cât mai aerisit, cu atât mai bine.

Cum aplici principiile Feng Shui în bucătărie

bucatarie in culori naturale cu elemente feng shui precum pietre si plante

Bucătăria este, conform principiilor Feng Shui, partea casei care hrănește și susține viața, deci cel mai important colț al casei tale. Ea este și simbolul Feng Shui pentru prosperitate și bogăție, prin urmare, trebuie să îi acorzi o atenție deosebită. Bucătăria este cea mai importantă parte din triunghiul Feng Shui care este direct conectat cu starea de bine și sănătatea ta. Indiferent că ai o bucătărie mică sau mare, trebuie să te concentrezi să nu o aglomerezi, să fie totul cât mai aerisit și organizat. Pune plante aromatice la fereastră și asigură-te că ai poziționat cuptorul și plita spre sud sau sud-vest. Aceasta pentru că ele reprezintă focul, un element feng shui, care trebuie să lase energia să curgă. Vesela, culorile, mobilierul din bucătărie nu au o regulă aparte, trebuie doar să fie pe placul tău și să fie în conexiune cu natura, prin elemente inspirate de ea. Bucătăria deschisă se pare că este cea care se integrează cel mai bine principiilor feng shui. O regulă feng shui importantă este cea care spune că ușa de la bucătărie nu trebuie să fie vizavi de cea de la baie. 

Cum aplici principiile Feng Shui în baie

baie in culori neutre, luminoasa, cu o cada, ferestre mari, chiuvete si plante feng shui

Regula cea mai importantă în Feng Shui este ordinea. Prin urmare, baia trebuie să fie ordonată și curată. Baia face parte din triada importantă a unei case - bucătărie-baie-dormitor - care se ocupă de starea de bine a celui care o locuiește. Alege culori naturale, neutre, calde, care au legătură cu corpul nostru, care este, de fapt, scopul unei băi. Evită culorile elementului apă, care vor încărca și mai mult energia băii, precum nuanțe de albastru sau negru și imagini cu o prezență puternică a acestui element, precum oceane, lacuri, cascade. Trebuie să ții echilibrat elementul apă, specific băii, să nu îl încarci și mai mult. Și apelează la aromoterapie și la texturi naturale. 

Obiecte Feng Shui

o tava cu obiecte feng shui: elefant, statuie buddha, nisip, lumânari, pietre

Există anumite obiecte Feng Shui la care experții apelează. Dar există și elemente pe care aceștia le evită în totalitate. În casă nu trebuie să avem obiecte stricate. Dacă un obiect s-a stricat și are o importanță deosebită pentru noi, trebuie reparat cât mai curând sau, în cazul în care nu se poate repara, trebuie scos din casă (aruncat sau reciclat).

Obiectele ascuțite trebuie și ele evitate. În Feng Shui, colțurile proeminente trebuie evitate sau ascunse.
De asemenea, dacă suntem într-o relație stabilă, nu trebuie să punem, în colțul dragostei, elemente ce întruchipează apa (flori, tablouri sau fotografii cu apă, fântâni decorative, oglinzi, etc.). Dacă baia este în colțul dragostei, putem folosi o ușă cu oglindă pentru a bloca energia. Pentru a atrage, însă, o relație, trebuie să facem fix opusul, să plasăm un simbol de apă în colțul dragostei. Putem afla care este colțul dragostei în casa noastră folosind o hartă bagua.

Amulete Feng Shui

Putem alege pentru casa noastră diverse amulete Feng Shui, în funcție de nevoile pe care le avem. Amuletele pot fi alese în funție de remediul pe care îl căutăm, existând amulete pentru sănătate, bunăstare și bani, carieră și succes, dragoste, pentru energizarea locuinței, pentru familie și educație sau pentru noroc. De asemenea, mai pot fi alese și în funcție de animalul Feng Shui. Putem alege o amuletă cu pești pentru educație, cu pisica Maneki Neko pentru noroc, și nu numai.

Elefant Feng Shui

Elefantul este considerat de chinezi, indieni, dar și africani ca fiind un animal de bun augur, simbol al tăriei, virilității, fertilității, al prudenței, inteligenței și înțelepciunii. În budism, elefantul este unul din cele 8 animale importante, iar în hinduism, Ganesha este prezentată cu cap de elefant. Amuleta cu elefant, din punct de vedere Feng Shui, te va face să te simți puternic, să te bucuri de viață și să fii mai înțelept.

Tablouri Feng Shui

Tablourile, din punct de vedere Feng Shui, trebuie gândite pentru fiecare cameră în parte. În general, trebuie evitate tablourile în culori închise, cu figuri umbrite, care simbolizează orice animal prădător. Tablourile trebuie să exprime pace, liniște, armonie. În cazul cuplurilor, este ideal ca tabloul să prezinte perechi (perechi de păsări, de exemplu), care va consolida senzația de siguranță. Putem folosi tablouri în care este prezentă apa, dar nu în dormitor. În schimb, pentru a simboliza apa, putem folosi un tablou cu pești pentru bogăție, în camera în care dormim.

Plante Feng Shui

 canapea verde cu perne colorate pe un perete gri alaturi de o planta pachira specifica feng shui

Plantele, au, în Feng Shui, o importanță aparte. Sunt folosite pentru a atrage abundența, norocul, bunăstarea și iubirea. Iată ce plante sunt cel mai folosite pentru Feng Shui:

Zamioculcas 

Zamioculcas aduce, în Feng Shui, bunăstare dar și îmbogățire rapidă. Cel mai bine este să poziționăm această plantă în colțul camerei pentru a îndepărta energiile negative și pentru a aduce noroc.

Copacul banilor

Arborele de Jad, cunoscut și sub numele de ”copacul banilor” în Feng Shui, ar trebui să fie nelipsit din locuință, pentru a atrage prosperitate, bogație și noroc. Acesta se pune în partea de sud sau sud-est a casei, iar când se pune în ghiveci se pot pune câteva monede pe fund.

Pachira 

Pachira este un arbust tropical ce face flori mari cu un parfum îmbietor. Este numit și ”Arborele norocos” sau ”Arborele cu bani” datorită faptului că frunzele sale au cinci lobi ce corespund celor 5 elemente Feng Shui. Se spune că Pachira ar fixa norocul și bunăstarea, iar pentru a îi potența puterea, se pot lega amulete de culoare roșie în coroana sa.

Ficus 

Se poate crede că Bonsaii sau Ficus Ginseng nu împrăștie energie pozitivă, ținând închisă energia unui mare copac. Bonsaii pot crea pentru anumite persoane o energie excelentă, iar pentru alte persoane pot crea un dezechilibru. Când vine vorba despre remedii Feng Shui, trebuie să fii atent la energia ta și la cum te face pe tine un anumit element să te simți. Un bonsai poate fi pus, după harta bagua, într-o zonă definită de lemn (est și sud-est) sau hrănită de lemn (sud). Bonsaiul poate reprezenta stabilitate și răbdare, dar dacă este neglijat, poate reprezenta o sursă de durere.

Muzică Feng Shui

Muzica feng shui este destinată relaxării, armoniei, echilibrului și energiei pozitive. Este muzică instrumentală, bazată pe sunete ale instrumentelor muzicale tradiționale chinezești, precum guzheng sau erhu. Melodiile pot simboliza unul din cele 5 elemente Feng Shui sau principiile Yin și Yang.

 
Articolul urmator
Ce riști când cumperi mobilă SH? Să găsești urme de ADN de la foștii proprietari
Ce riști când cumperi mobilă SH? Să găsești urme de ADN de la foștii proprietari

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Casa feng-shui: ce culori se potrivesc cu zodia ta
    Casa feng-shui: ce culori se potrivesc cu zodia ta

    Să alegi cele mai potrivite culori pentru casa ta nu este simplu, în condițiile în care îți dorești să-și creezi o atmosferă în care să te simți confortabil,...

    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului
    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului

    Începe școala și grădinița! Dar oare câți dintre copii sunt pregătiți să intre într-o colectivitate? Câți pici se descurcă la grădiniță, în primul...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    Semne clare că ești o "mamă migdală"
    Semne clare că ești o "mamă migdală"

    Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”
    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”

    Unele persoane sunt reticente în a primi ajutorul celorlalți. Fie se gândesc că nu vor să îi deranjeze, fie că ceilalți îi ajută doar din complezență,...

    Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul
    Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul

    În primii ani de viață ai copilului tău, îți poate fi mai ușor să-i impui anumite limite, cum ar fi „Nu lovim”, „Nu luăm mâncarea de pe jos”...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    © 2024 Qbebe