Deși nu există în prezent nicio dovadă științifică care să ateste transmiterea coronavirusului prin intermediul alimentelor, multe persoane preferă să fie precaute și când vine vorba despre comportamentul la cumpărături.
Donald Schaffner, microbiolog și expert în siguranță alimentară din partea Universității Rutgers răspunde la următoarele întrebări care se află pe buzele tuturor.
Trebuie să țin cumpărăturile la ușă sau într-o cameră separată timp de 3 zile?
Această atitudine mi se pare pur și simplu ridicolă. Chiar ai de gând să îți lași la ușă laptele, înghețata sau mezelurile timp de trei zile? Este vorba și despre implicații imporante în ceea ce privește siguranța alimentară. Dacă procedezi astfel, nu faci decât să cauzezi un dezastru sau cel puțin multă mâncare stricată.
Există totuși un sâmbure de adevăr în abordare, deoarece se știe că virusul se inactivează lent la temperatura camerei, persistând până la aproximativ 8 ore. Însă asta înseamnă să pornim de la presupunerea că toate cumpărăturile sunt contaminate și că prin simpla atingere te vei îmbolnăvi, ceea ce nu este adevărat.
Trebuie să dezinfectez toate cutiile și pungile cu care intru în casă?
Cred că și această idee nu are sens din punct de vedere științific. Dacă îți faci probleme cu privire la posibila contaminare a ambalajului produselor, îți sugerez să te speli pe mâini și să îți dezinfectezi mâinile înainte să te așezi să consumi alimentele pe care le-ai scos din pungile/cutiile respective. Și, ghici ce? Spălatul pe mâini înainte de masă este un obicei bun de urmat chiar și când nu te confrunți cu o pandemie.
Te întrebi dacă este nevoie să speli cu săpun produsele proaspete? Săpunul nu trebuie să fie sub nicio formă folosit pentru a spăla alimente, nefiind destinat acestora. În plus, poate să conducă la greață, vărsături și diaree dacă este ingerat. Recomandările din prezent ale oamenilor de știință, inclusiv FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA), susțin că trebuie să speli fructele și legumele proaspete în apă rece.
Este riscant să folosești plasele reutilizabile?
Multe persoane apelează la plasele reutilizabile din motive de responsabilitate ecologică. Și în familia mea avem acest obicei. Cel mai bine este să îți speli constant plasele, chiar și când nu ești în timpul unei pandemii.
Deși este posibil în teorie ca o plasă să adune germeni, inclusiv coronavirus, cât timp te afli la cumpărături, cel mai mare pericol cu care te vei confrunta este să te întâlnești cu o persoană infectată în magazin. De aceea este recomandat să păstrezi plasele pentru cumpărături în mașină dacă se poate, pentru a le folosi după ce ieși din magazin.
În cazul în care ești îngrijorat că plasele ar putea fi infectate cu coronavirus, nu strică să le speli. Este indicat de asemenea să te speli pe mâni după ce ai terminat cumpărăturile, un sfat bun de urmat în orice moment, de altfel.
Ce pot face pentru a scădea riscul de contaminare la cumpărături?
Multe magazine oferă dezinfectante pentru mâini clienților chiar de la intrare și curăță la cerere coșurile de cumpărături. Folosește-te din plin de aceste măsuri, dacă sunt disponibile.
De asemenea, este de ajutor să îți faci o listă, să știi de dinainte ce ai de cumpărat, să te miști rapid și eficient prin magazin, colectând produsele notate deja.
Păstrează o distanță corespunzătoare de ceilalți cumpărători, aproximativ 2 metri. Dacă ai la îndemână o soluție dezinfectantă, folosește-o la ieșirea din magazin și apoi acasă spală-te bine pe mâini după ce descarci cumpărăturile.
Sursa: sciencealert.com