Până unde poate merge răsfățul copiilor, permisivitatea părinților și ce repercursiuni negative are lipsa de fermitate în exprimarea deciziilor și lipsa controlului asupra micuților? Ne spune cel mai bine acest lucru o mamă care și-a exprimat frustrarea și disperarea pe site-ul de socializare Reddit, privind provocările prin care trece în ceea ce privește răsfățul copiilor ei. După ce nu le-a refuzat nimic o perioadă îndelungată, acum simte că nu îi mai poate controla de niciun punct de vedere.
Părinții trebuie să găsească un echilibru între iubirea arătată copilului, afecțiunea exprimată în anumite momente și răsfățul și de multe ori, acest echilibru este greu de găsit și devine o provocare în viața părinților. Mulți aleg varianta mituirii copiilor, iar aceste decizii duc la un comportament negativ al micuților. Iată cum răsfățul copiilor are un impact major asupra vieții mamei.
„Copiii mei sunt răsfățați și nu mai am nicio putere asupra lor”
„Copiii mei sunt răsfățați. Nu există dubiu în această privință. Am doi copii de 4 și 6 ani și adesea obișnuiesc să țipe până când obțin ceea ce vor din cauză că nu am niciun control emoțional asupra lor și nici eu nu îmi pot controla emoțiile.
Am făcut terapie în încercarea de a-mi salva viața și mi-am dat seama că în tot acest timp, copiii mei au ajuns să fie stăpânii casei pentru că tot ceea ce îmi doream era ca ei să fie cuminți, liniștiți și să nu mă deranjeze. Eu nici măcar nu mi-am dorit să fiu părinte, așa că îi lăsam să se uite la desene toată ziua pe iPad, să se joace și nici că-mi păsa. Eu vreau doar să supraviețuiesc”, mărturisește mama.
Copilul rasfatat: usor de dezvatat
„Știu că va dura un timp până când copiii mei se vor obișnui cu unele limite, dar trebuie să o fac spre binele lor și al meu”
Mama continuă în secțiunea de comentarii explicând internauților cum stă situația la momentul actual.
„Faptul că le spun „nu” sau le impun anumite limite, îmi agită mai mult copiii. Întregul weekend au țipat și au urlat în plânsete pentru că i-am spus fiului meu în vârstă de 6 ani că nu va ieși afară, nu se va juca și nu va face niciuna din activitățile care îi plac până când nu își pune hainele împăturite frumos în sertarele dulapului său. Dar m-a refuzat. Așa că am stat în casă tot weekendul și nu am făcut absolut nimic, nu l-am lăsat să se joace.
De fiecare dată când încerca să iasă afară sau să mă convingă să mă joc cu el, i-am spus că încă mai are haine de împachetat. Pe de altă parte, copilul meu în vârstă de patru ani este foarte agresiv din cauză că i-am setat pe iPad o limită, un control parental și tot ce a făcut întreaga zi a fost să arunce cu jucării în perete. Știu că va dura un timp până când copiii merg să vor obișnui cu unele limite, dar trebuie să o fac spre binele lor și al meu”, continuă mama.
Rasfatul la copii: motive, modele, metode de dezvat si consecinte
”Am trecut și eu prin ce treci tu și primele zile sunt cele mai grele va deveni din ce în ce mai ușor când vei căpăta autoritate în fața lor”
Postarea a fost foarte populară pe site-ul Reddit și a obținut sute de comentarii, unele pozitive, altele negative.
„Sunt foarte mândră de tine, faci ceea ce trebuie! Nu te lăsa! Nu renunța”, a scris o persoană în comentarii.
„Primele zile sunt cele mai dificile, apoi încep să te înțeleagă”, a încurajat-o un părinte în secțiunea de comentarii.
„Am trecut și eu prin ce treci tu și primele zile sunt cele mai grele va deveni din ce în ce mai ușor când vei căpăta autoritate în fața lor”, a scris o altă persoană în secțiunea de comentarii.
„Dacă este adevărat ceea ce ai scris înseamnă că te-ai ocupat foarte puțin de copiii tăi și nu ai fost un părinte atent, entuziast, implicat, iar din cauza ta copiii se manifesta așa”, a criticat o persoană în secțiunea de comentarii.
„Eu aș repara întâi relația cu copiii mei și după aceea i-aș obliga să facă anumite lucruri prin casă sub formă de pedepse”, a comentat un alt internaut.
„Singurul lucru prin care poți restabili relația frumoasă cu copiii tăi este programul de 1000 de ore petrecute împreună afară”, a sugerat o persoană.
Sunt foarte mulți părinți care își răsfață copiii, iar acesta nu este neapărat un lucru negativ. Doar că există situații în care copiii chiar trebuie să învețece înseamnă respectul, empatia, înțelegerea și să asculte spre binele lor, sfaturile adulților. Cu multă înțelegere, răbdare și implicare, părinții pot obține rezultate frumoase de la micuții lor.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au