Carnea în alimentația copilului
Copiii au nevoie de o cantitate mare de energie pentru a face față activităților zilnice, iar sursele de proteine joacă un rol esențial în acest sens. Proteinele de origine animală sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că oferă toți cei 9 aminoacizi esențiali.
Carnea slabă este considerată o sursă excelentă de proteine, conținând aproxmativ 25-30% proteine după gătire. Astfel, 100 de grame de piept de pui gătit conține aproximativ 31 grame de proteine, iar 100 de grame de carne de vită slabă conțin aproximativ 27 de grame de proteine. În plus, iată și alte ingrediente din carnea de vită slabă: riboflavină, niacină, vitamina B6, vitamina B12, niacină, fosfor, zinc, seleniu. Profilurile nutritive ale altor tipuri de carne sunt similare, însă conțin mai puțin zinc; porcul are în compoziție un nivel crescut de tiamină, iar ficatul și alte organe sunt bogate în vitamina A, vitamina B12, fier și seleniu, dar și colină (nutriment important pentru sănătatea creierului, a mușchilor și a ficatului).
La Buno Carne poți găsi o varietate mai puțin cunoscută de carne, și anume cea de struț. Pentru că echipa lor are ca prioritate un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată și este întemeiată de părinți, îți recomandăm produsele lor ca alternativă sănătoasă la clasicele varietăți de carne. Carnea de struț este cea care are cel mai mic conținut de colesterol, mai ales cea din zona pieptului, numai 0,062g la 100g. Mai mult, carnea de struț dintre toate tipurile de carne, ne furnizează cea mai importantă cantitate de fier, reprezintă o modalitate de a ne completa aportul de acizi grași Omega 3 și conține mai multă vitamina B6 decât în alte tipuri de carne consumate în mod frecvent. Aici poți să găsești multe idei de rețete cu carne de struț, care nu numai că vor delecta papilele gustative ale întregii familii, dar te vor învăța și câteva trucuri pentru a o găti cât mai bine și mai corect.
Când copilul ajunge la vârsta de 6 luni, momentul uzual pentru introducerea diversificării, corpul său necesită mai multe proteine decât poate să îi ofere laptele matern sau cel praf. Există diverse surse de proteine animale cu texturi diferite, care, pe lângă faptul că sunt dificil de preparat, sunt dificil de acceptat de către bebeluș. Gustul lor poate părea copleșitor la început; puiul pasat poate avea un aspect de cretă, vita poate avea o textură nisipoasă, iar curcanul un miros aparte. Cheia constă în modul de preparare și garniturile cu care este servită carnea respectivă.
Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutriționist Dietetician, Tel: 0748 822 221, Website: www.flaviamanole.ro, www.facebook.com/flaviamanole.ro face următoarele recomandări de consum: "În mod normal, în cazul copilașului mic (1-3 ani) necesarul proteic este de aproximativ 40-60 g (respectiv 1-1,2 g/kg corp), iar în cazul preșcolarului (3-7 ani) 60-80-90g (respectiv 1 g/kg corp). Desigur, necesarul proteic variază și în funcție de ritmul/perioadele de creștere, unde de asemenea și apetitul va fi unul variabil."
Beneficii pe care le aduce carnea în alimentația copilului
- Datorită compoziției de proteine, carnea este extrem de benefică pentru corpul copilului. Proteinele nu doar îmbunătățesc starea generală de sănătate, dar sunt și capabile să repare și să consolideze țesuturile din corp. Mai puțin cunoscut este faptul că proteinele pot să îmbunătățească densitatea și forța oaselor. Țesuturile și mușchii sunt formate din proteine, motiv pentru care cei care își doresc să crească masa musculară le folosesc intens. De asemenea, carnea ajută la fortifierea mușchilor, susținând procesul de creștere și formare când vine vorba de un copil; alături de zinc impactul este maxim (ambele se găsesc în carne roșie). Atunci când consumi macronutrienți, cum sunt și proteinele, aceștia sunt descompuși de vitaminele B și folosite pentru crearea de energie.
Îți recomandăm o sursă fragedă de proteine, de la Buno Carne, de struț. Produsul Fan Fillet este cel mai mare mușchi si, totodată, cel mai fraged, ceea ce îl face foarte ușor de preparat. Provine din partea superioară a pulpei struțului, putând fi substituit oricărei rețete cu vită.
Fragedă, slabă și plină de substanțe nutritive, carnea de struț este perfectă pentru cei care doresc o alternativă sănătoasă și săracă în grăsimi pentru carnea de vită. Cu o medie de 30 grame de proteine per porție și mai puțin de 3 grame de grăsimi, carnea de struț are o aromă bogată, similară cu cea a cărnii de vânat. Cu un conținut scăzut de colesterol, sodiu și grăsimi, carnea de struț este foarte populară în rândurile celor care își doresc o carne fragedă, aromată, cu aport ridicat de proteine, care să fie în același timp și sănătoasă.
- Diferite tipuri de carne conțin diferite cantități de zinc, un microelement cunoscut a stimula funcționarea sistemului imunitar. Datorită proprietăților sale antioxidante, zincul este responsabil de crearea anticorpilor ce combat radicalii liberi ce ne expun unui risc crescut de îmbolnăviri cronice. Proteinele din carne ajută de asemenea la producerea de anticorpi, cunoscuți a proteja corpul de infecții, ca și seleniul.
- Reglează digestia. Alături de proteine, în carne se află aminoacizii esențiali care ajută funcționarea digestiei. Deoarece corpul uman nu îi poate produce singur, trebuie preluați din alimentație. Acești aminoacizi sunt histidină, leucină, licină, izoleucină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, valină și se găsesc în carne - desemnată astfel proteină completă. Nu trebuie să uităm de compoziția în fier a cărnii, mineral care ajută la formarea hemoglobinei - aceasta transportă oxigenul în diferite părți din corp. De asemenea, seleniul descompune grăsimea și chimicalele din corp.
- Carnea este bogată și în alte vitamine, precum A și D. Ambele ajută la o bună vedere, dinți și oase puternice și susțin un sistem nervos central, ajutând sănătatea mentală, dar și sănătatea pielii. Vitamina D ajută de asemenea la oase puternice și este vitală pentru asimilarea calciului și funcționarea metabolismului. Nu în ultimul rând, vitamina B12 este disponibilă doar din surse animale și joacă un rol important în digestie (influențează acidul gastric) și producerea de energie.
- Apetit redus și metabolism crescut. Conform studiilor, o alimentație bogată în proteine, inclusiv carne, ajută la creșterea ratei metabolice, reduce senzația de foame și ajută la crearea senzației de plenitudine.
Doamna Flavia Manole completează: "Proteinele au un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului mic, deoarece acești nutrienți intră în structura și sinteza masei musculare, a hormonilor, a enzimelor etc.
Carnea este unul din alimentele care reprezintă o sursă proteică valoroasă și echilibrată nutritiv (conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate sinteza). Consumul de carne, pe lângă aportul de proteine de înaltă calitate pe care îl aduce în alimentație, susține procesul de creștere, regenerare a țesuturilor, de asemenea ajută la formarea anticorpilor- compuși atât de importanți pentru apărarea organismului de diferite boli. Tot carnea reprezintă și o sursă importantă de Fier, Fosfor, Zinc, Seleniu, vitamine B- nutrienți esențiali pentru menținerea stării de sănătate.
Astfel, o nutriție echilibrată ar trebui să aducă în alimentația celui mic un aport de 10-15% proteină (1-3 ani) și 14-16% proteină (3-7 ani).
Într-adevăr, pe lângă carne, ouă, lactate, pește, există și alte surse de proteină cum ar fi mazărea /fasolea /lintea/ năutul/ nucile/ semințele, însă acestea sunt surse proteice de origine vegetală și nu au în structură toți aminoacizii esențiali, astfel încât trebuie combinate cu surse amidonoase pentru a obține un echilibru nutritiv.
Dar, cu toate acestea, procesul de creștere al copilului mic necesită aport de carne (și implicit proteine de origine animală), nu doar proteină vegetală. De asemenea, recomandările sunt ca în alimentația zilnică a coplilui mic să existe și surse de proteină animală, dar și surse de proteină vegetală."
Sfaturi pentru gătirea cărnii
Acordă mare atenție igienei când pregătești carnea pentru copilul tău; spală-te bine pe mâini și ai grijă ca produsele gătite să nu fie contaminate de cele crude. Curăță și dezinfectează constant suprafețele de lucru și gătește carnea la temperatura potrivită pentru timpul potrivit. Refrigerează carnea imediat ce ajungi acasă deoarece face parte din categoria alimentelor perisabile.
Produsele de la Buno Carne sunt ambalate în skin pack/vid astfel încât acțiunea aerobă este limitată și termenul de valabilitate este îmbunătățit, fără să fie necesară adăugarea de substanțe sintetice.
Iată și sfaturile finale ale doamnei Flavia Manole: "Carnea trebuie să facă parte din alimentația sănătoasa a copilului mic, însă este de asemenea important să aruncăm o privire și asupra:
• sursei - de unde provine aceasta;
• procesul de preparare să fie unul dietetic (cuptor/grill/tigaie, nu prăjit);
• să alegem să consumăm mai des carne albă (pui/curcan/iepure);
• să includem în alimentația noastră (dar și a celui mic) peștele de 2-3 X/săptămână."
Surse: www.health.gov.nl.ca; www.theguardian.com; http://babygourmet.com; www.medicaldaily.com; www.healthline.com; www.organicfacts.net