10 greșeli pe care le faci când gătești pentru copil

10 greșeli pe care le faci când gătești pentru copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când gătești pentru copil trebuie să fii tot timpul foarte atentă, astfel încât să nu comiți greșeli care îi pot pune serios în pericol sănătatea. Din articolul de mai jos vei afla nu numai care sunt cele mai cunoscute dintre acestea, ci și ce ar trebui să faci pentru a evita, pe cât posibil, ca micuțul tău să aibă de suferit de pe urma lor.

Nu te speli pe mâini pe tot parcursul procesului de gătire

Fără să îți dai seama, nu reușești adesea să îți speli mâinile înainte să începi să gătești sau când treci de la o activitate la alta. De exemplu, după ce te-ai ocupat de carnea crudă, nu te speli pe mâini înainte să atingi condimentele sau legumele pe care le vei pune alături de carne.

Diverse studii au arătat de mai multe ori faptul că aproape jumătate dintre bacteriile de pe solnițele de sare sau de pe recipientele cu condimente provin de la mâinile murdare. Printre acestea, cele mai frecvente sunt Salmonella sau Campylobacter (Această bacterie trăiește în mod normal în intestinele animalelor, cu precădere la păsări, dar care odată ce ajunge în sistemul digestiv al oamenilor poate să provoace diaree și infecții severe, mai ales în rândul copiilor sau celor care nu au un sistem imunitar puternic). Oricare dintre ele pot fi regăsite pe carnea crudă sau insuficient gătită.

Pentru siguranța familiei tale, va trebui să te speli pe mâini nu numai când te apuci să gătești, ci și pe tot parcursul acestui demers. Un spălat pe mâini corect ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde, să se efectueze cu apă caldă și cu săpun și să cuprindă inclusiv zona încheieturilor.

Dezgheți carnea la temperatura camerei

Dacă ți-ai făcut un obicei din a lăsa carnea să se dezghețe în bucătărie, la temperatura camerei, medicii te sfătuiesc să renunți de îndată la el, întrucât poți pune în pericol sănătatea ta și a copilului tău. Astfel, când lași carnea să se dezghețe în acest mod, bacteriile se pot multiplica mult mai repede din cauza căldurii, iar alimentele nu vor fi mai sigure pentru consum.

De exemplu, și experții din cadrul Buno- Carne te îndeamnă, dacă vrei să gătești carnea  după ce ai achiziționat-o, să o lași să se dezghețe treptat, în frigider. Îi va lua mai mult timp să se dezghețe (24-48 de ore), dar va fi mult mai sigură pentru consum și își va putea menține textura și proprietățile avute înainte de congelare.

Și produsele oferite de către Buno-Carne îți garantează faptul că după ce le dezgheți  te vei bucura de cea mai bună calitate, întrucât ele nu sunt congelate prin congelarea lentă (care distruge membranele celulare și nutrienții valoroși), ci prin intermediul așa-numitei „shock freeze” ( sau „blast freeze”, în timpul căreia se formează cristale mici de gheață, sub dimensiunea celulei, astfel încât membrana celulară nu se distruge, iar carnea decongelată treptat, în frigider, are proprietăți similare cele proaspete).

O altă regulă vitală pentru sănătatea ta și a copilului este următoarea: odată ce a fost decongelată, carnea nu mai trebuie congelată iar.

De asemenea, o altă metodă care îți permite să dezgheți carnea pe care o vei găti în condiții de siguranță, este să faci acest demers cu ajutorul cuptorului cu microunde. Dacă vei alege această variantă, nu va trebui decât să setezi  cuptorul special pe decongelare.

Steak de strut de la Buno Carne Marinezi carnea lăsând-o la temperatura camerei

Specialiștii în siguranța alimentară avertizează asupra următorului fapt: să lași carnea să se marineze la temperatura camerei este una dintre cele mai grave greșeli  care se pot face. Motivul este acesta: când nu este la rece, carnea va fi mult mai vulnerabilă în fața bacteriilor de tot felul și astfel poate provoca îmbolnăviri grave. Cel mai indicat este ca, după ce ai preparat sosul în care o vei marina, să îl torni peste aceasta și să îl lași în frigider până când crezi că s-a frăgezit și a dobândit aroma pe care ți-o dorești.

În funcție de carnea pe care vrei să o marinezi, poți să alegi numeroase variante de sos. Desigur, dacă vei găti și pentru copil, ai putea să te orientezi către:
• zeamă de lămâie
• zeamă de portocale
• miere cu zahăr brun și oricare dintre variantele de zeamă de citrice de mai sus (dacă ai un copil mai mare de 2 ani)
• miere și diverse ierburi
• ulei de măsline și zeamă de lămâie, alături de pătrunjel sau oregano

Inclusiv dacă vrei să gătești pentru cel mic sortimente de carne mai deosebite, precum este și cea de struț, poți să recurgi și la marinarea în suc de ananas. Aceasta se remarcă datorită conținutului unei enzime din ananas (bromelaina), ce are capacitatea de a frăgezi carnea pentru că acționează direct asupra depozitelor de colagen.
Alege o carne de struț de calitate, precum este și cea de la Buno-Carne și las-o la marinat, de exemplu, într-un amestec pe bază de suc de ananas, sos de soia, zahăr brun, usturoi.

Carne lasata la marinat

Pui prea multă sare în mâncare

În special dacă te folosești de o lingură/de o linguriță se poate întâmpla să pui prea multă sare când gătești. Prima măsură pe care va trebui să o iei pentru a nu mai repeta o astfel de greșeală va fi să pui sarea într-un castronel și să iei pur și simplu din ea pentru a o presăra. În acest fel, vei putea să controlezi mult mai bine cantitatea pe care o vei distribui în preparatele tale, cu atât mai mult cu cât este vorba despre copil.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că un consum prea mare de sare (un copil nu ar trebui să primească mai mult de 1/2 linguriță de sare pe zi) îi poate predispune pe copii riscului  de a se confrunta cu hipertensiune arterială în viața de adulți sau poate favoriza dezvoltarea calculilor renali. În plus, s-a demonstrat că micuții care consumă în mod constant sare vor fi mai predispuși spre maladii respiratorii, cum ar fi astmul (Specialiștii spun că sarea poate să afecteze în mod negativ bronhiile).

Printre cele mai potrivite modalități de a evita excesul de carne din mâncare, medicii  recomandă:
• Când un anumit preparat conține deja sare, să nu mai adaugi o sursă suplimentară (de exemplu, vei prepara un dressing fără sare)
• Să eviți, pe cât posibil, să adaugi în mâncarea pentru copil produse cu sare „ascunsă", cum ar fi ketchup-ul, diverse sosuri sau supe din comerț etc.
• În loc de sare, va fi mai bine să dai  gust mâncării datorită unor condimente și verdețuri, precum oregano, pătrunjel, cumin, scorțișoară etc.

Punem sare in mancare de legume

Adaugi prea mult zahăr în preparatele tale

Din dorința de a stimula dorința copilului de a gusta din ceea ce i-ai pregătit, poți  să omiți faptul că prea mult zahăr nu este deloc sănătos pentru ei.
Indiferent de tipul de desert pe care vrei să-l oferi, specialiștii atenționează că zahărul este foarte periculos deoarece:
• Va dăuna sănătății dinților copilului
• Îl poate predispune la obezitate- Mai multe studii au arătat că fiecare gram de zahăr conține 4 calorii
• Zahărul furnizează doar „calorii goale"- De pe urma consumului de zahăr se poate ajunge la un deficit de nutrienți importanți pentru creșterea și dezvoltarea copilului.

Mâncarea este gătită prea mult

Copilul tău poate fi mai încântat când îl vei îmbia cu legume care au făcut o crustă rumenă sau cu o friptură bine prăjită, dar dacă vei prepara astfel mâncarea vei face o greșeală. Specialiștii spun că orice gătire excesivă nu va face altceva decât să distrugă nutrienții valoroși din hrană, cu precădere vitaminele. În aceste condiții, organismul nu va beneficia de tot ce are nevoie. Fiind vorba despre copil, care are nevoie de o gamă largă de vitamine și minerale pentru a se dezvolta optim, este esențial să îi poți oferi alimente ce nu fost gătite în exces. Asigură-te însă că acestea sunt bine făcute și că nu îl vei  pune în pericol  din cauza faptului că sunt parțial crude.

Nu preîncălzești tigaia în care vei găti

Când observi că diferite preparate nu ies deloc așa cum te-ai fi așteptat (spre exemplu, omleta pare crudă, la fel și clătitele, iar fripturile ți se lipesc de tigaie), iar până și cel mic îți spune că nu e deloc bun ce i-ai oferit, ia în calcul următorul aspect: poate nu ai preîncălzit tigaia înainte să pui alimentele în ea.

Bucătării profesioniști spun că una dintre cele mai mari greșeli care poate fi făcută când gătești este să așezi carnea de vită, de pui sau peștele direct într-o tigaie, fără preîncălzirea prealabilă. Rezultatul va fi nu numai că acestea se vor lipi de ea, dar nici nu se pot rumeni așa cum trebuie. Sfatul acestora este: când ți se pare că tigaia s-a încins destul, să nu te grăbești să pui în ea ceea ce dorești să gătești, ci să mai ai puțină răbdare. Abia după aceea vei adăuga uleiul.După ce se va încinge și acesta, va fi potrivit să adaugi și restul ingredientelor.

Utilizezi tableta sau telefonul în timp ce gătești, fără să îți speli mâinile

Chiar dacă ți se pare că nu greșești cu nimic, dacă în timp ce gătești pentru copilul tău vorbești la telefon sau te uiți pe tabletă pentru a vedea o rețetă sau pur și simplu pentru a accesa o rețea de socializare, experții te avertizează că vei pune sănătatea acestuia în pericol.

Mai multe studii efectuate în anul 2016 în SUA au arătat că aproape jumătate dintre gospodine utilizează telefonul/tableta când gătesc, dar nici măcar 1/3 dintre ele nu se spală pe mâini în momentul în care vor atinge alimentele. Medicii recomandă să renunți la acest obicei dacă vei găti pentru cel mic, în condițiile în care pe ecranul tabletei sau pe telefon se află bacterii periculoase. În cazul în care nu poți să ții cont mereu de acest sfat, cel puțin ar trebui să te speli pe mâini după ce le-ai atins, înainte să vii în contact cu mâncarea.

Mama ce vorbeste la telefon in timp ce este cu bebelusul in bucatarie

Pui prea multe condimente în mâncare

Așa cum s-a menționat și anterior, condimentarea mâncărurilor pentru cei mici este o metodă potrivită pentru a le oferi preparate gustoase, fără a face exces de sare. Cu toate acestea, medicii pediatri sunt de părere că și prea multe condimente pot fi dăunătoare. De exemplu, ele pot duce la alterarea gustului de bază al mâncării sau pot diminua din nutrienți.
De asemenea, sfatul lor este ca și condimentele să fie introduse în alimentația copiilor treptat, la fel cum se întâmplă și cu alte alimente. Cel mai bine va fi ca, în momentul în care se adaugă în mâncare un nou condiment, să se mai aștepte vreo 4-5 zile până se va introduce altul nou pentru a evita ca micuții să dezvolte vreo alergie.

Dacă nu știi ce fel de condimente să alegi pentru copil, ghidează-te după opinia experților, care consideră că scorțișoara, nucșoara, cuminul sau coriandrul pot fi introduse puțin câte puțin în alimentația copiilor de peste 6-7 luni.

Deschizi prea des cuptorul pentru a verifica dacă preparatul tău nu s-a ars

Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face la gătit. Astfel, dacă vei deschide în mod repetat ușa cuptorului, variațiile de temperatură pot să provoace un efect  nedorit: mâncarea să nu se gătească așa cum trebuie, să rămână nefăcută.
Mult mai bine va fi să te rezumi să te uiți pe geamul de la cuptor la ceea ce ai înăuntru, să deschizi cuptorul doar când simți miros ca de ars sau în preajma momentului în care știi că mâncarea ar trebui să fie gata.

Tu știai până acum despre  cele mai comune greșeli, ce pot surveni oricând în demersul de a găti pentru copil?

Surse:
www.childrensurology.com, www.consumerreports.org, www.eatright.org,www.livescience.com, www.mayoclinic.org, www.onlymyhealth.com,www.rd.com, www.seriouseats.com, www.thedailymeal.com

Logo Buno Carne

 

Articolul urmator
Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca
Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…
    Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…

    Un copil de 10 ani își poate face singur curat în cameră, însă știm cum e, uneori nu vrei să mai stai după nimeni și doar îți dorești să termini treaba, ca...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

    Momentul în care bebelușul face primii pași este, fără îndoială, unul dintre cele mai memorabile și emoționante clipe ale vieții de părinte. Un fapt mai puțin știut...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    © 2025 Qbebe