- Nu te speli pe mâini pe tot parcursul procesului de gătire
- Dezgheți carnea la temperatura camerei
- Marinezi carnea lăsând-o la temperatura camerei
- Pui prea multă sare în mâncare
- Adaugi prea mult zahăr în preparatele tale
- Mâncarea este gătită prea mult
- Nu preîncălzești tigaia în care vei găti
- Utilizezi tableta sau telefonul în timp ce gătești, fără să îți speli mâinile
- Pui prea multe condimente în mâncare
- Deschizi prea des cuptorul pentru a verifica dacă preparatul tău nu s-a ars
Nu te speli pe mâini pe tot parcursul procesului de gătire
Fără să îți dai seama, nu reușești adesea să îți speli mâinile înainte să începi să gătești sau când treci de la o activitate la alta. De exemplu, după ce te-ai ocupat de carnea crudă, nu te speli pe mâini înainte să atingi condimentele sau legumele pe care le vei pune alături de carne.
Diverse studii au arătat de mai multe ori faptul că aproape jumătate dintre bacteriile de pe solnițele de sare sau de pe recipientele cu condimente provin de la mâinile murdare. Printre acestea, cele mai frecvente sunt Salmonella sau Campylobacter (Această bacterie trăiește în mod normal în intestinele animalelor, cu precădere la păsări, dar care odată ce ajunge în sistemul digestiv al oamenilor poate să provoace diaree și infecții severe, mai ales în rândul copiilor sau celor care nu au un sistem imunitar puternic). Oricare dintre ele pot fi regăsite pe carnea crudă sau insuficient gătită.
Pentru siguranța familiei tale, va trebui să te speli pe mâini nu numai când te apuci să gătești, ci și pe tot parcursul acestui demers. Un spălat pe mâini corect ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde, să se efectueze cu apă caldă și cu săpun și să cuprindă inclusiv zona încheieturilor.
Dezgheți carnea la temperatura camerei
Dacă ți-ai făcut un obicei din a lăsa carnea să se dezghețe în bucătărie, la temperatura camerei, medicii te sfătuiesc să renunți de îndată la el, întrucât poți pune în pericol sănătatea ta și a copilului tău. Astfel, când lași carnea să se dezghețe în acest mod, bacteriile se pot multiplica mult mai repede din cauza căldurii, iar alimentele nu vor fi mai sigure pentru consum.
De exemplu, și experții din cadrul Buno- Carne te îndeamnă, dacă vrei să gătești carnea după ce ai achiziționat-o, să o lași să se dezghețe treptat, în frigider. Îi va lua mai mult timp să se dezghețe (24-48 de ore), dar va fi mult mai sigură pentru consum și își va putea menține textura și proprietățile avute înainte de congelare.
Și produsele oferite de către Buno-Carne îți garantează faptul că după ce le dezgheți te vei bucura de cea mai bună calitate, întrucât ele nu sunt congelate prin congelarea lentă (care distruge membranele celulare și nutrienții valoroși), ci prin intermediul așa-numitei „shock freeze” ( sau „blast freeze”, în timpul căreia se formează cristale mici de gheață, sub dimensiunea celulei, astfel încât membrana celulară nu se distruge, iar carnea decongelată treptat, în frigider, are proprietăți similare cele proaspete).
O altă regulă vitală pentru sănătatea ta și a copilului este următoarea: odată ce a fost decongelată, carnea nu mai trebuie congelată iar.
De asemenea, o altă metodă care îți permite să dezgheți carnea pe care o vei găti în condiții de siguranță, este să faci acest demers cu ajutorul cuptorului cu microunde. Dacă vei alege această variantă, nu va trebui decât să setezi cuptorul special pe decongelare.
Marinezi carnea lăsând-o la temperatura camerei
Specialiștii în siguranța alimentară avertizează asupra următorului fapt: să lași carnea să se marineze la temperatura camerei este una dintre cele mai grave greșeli care se pot face. Motivul este acesta: când nu este la rece, carnea va fi mult mai vulnerabilă în fața bacteriilor de tot felul și astfel poate provoca îmbolnăviri grave. Cel mai indicat este ca, după ce ai preparat sosul în care o vei marina, să îl torni peste aceasta și să îl lași în frigider până când crezi că s-a frăgezit și a dobândit aroma pe care ți-o dorești.
În funcție de carnea pe care vrei să o marinezi, poți să alegi numeroase variante de sos. Desigur, dacă vei găti și pentru copil, ai putea să te orientezi către:
• zeamă de lămâie
• zeamă de portocale
• miere cu zahăr brun și oricare dintre variantele de zeamă de citrice de mai sus (dacă ai un copil mai mare de 2 ani)
• miere și diverse ierburi
• ulei de măsline și zeamă de lămâie, alături de pătrunjel sau oregano
Inclusiv dacă vrei să gătești pentru cel mic sortimente de carne mai deosebite, precum este și cea de struț, poți să recurgi și la marinarea în suc de ananas. Aceasta se remarcă datorită conținutului unei enzime din ananas (bromelaina), ce are capacitatea de a frăgezi carnea pentru că acționează direct asupra depozitelor de colagen.
Alege o carne de struț de calitate, precum este și cea de la Buno-Carne și las-o la marinat, de exemplu, într-un amestec pe bază de suc de ananas, sos de soia, zahăr brun, usturoi.
Pui prea multă sare în mâncare
În special dacă te folosești de o lingură/de o linguriță se poate întâmpla să pui prea multă sare când gătești. Prima măsură pe care va trebui să o iei pentru a nu mai repeta o astfel de greșeală va fi să pui sarea într-un castronel și să iei pur și simplu din ea pentru a o presăra. În acest fel, vei putea să controlezi mult mai bine cantitatea pe care o vei distribui în preparatele tale, cu atât mai mult cu cât este vorba despre copil.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că un consum prea mare de sare (un copil nu ar trebui să primească mai mult de 1/2 linguriță de sare pe zi) îi poate predispune pe copii riscului de a se confrunta cu hipertensiune arterială în viața de adulți sau poate favoriza dezvoltarea calculilor renali. În plus, s-a demonstrat că micuții care consumă în mod constant sare vor fi mai predispuși spre maladii respiratorii, cum ar fi astmul (Specialiștii spun că sarea poate să afecteze în mod negativ bronhiile).
Printre cele mai potrivite modalități de a evita excesul de carne din mâncare, medicii recomandă:
• Când un anumit preparat conține deja sare, să nu mai adaugi o sursă suplimentară (de exemplu, vei prepara un dressing fără sare)
• Să eviți, pe cât posibil, să adaugi în mâncarea pentru copil produse cu sare „ascunsă", cum ar fi ketchup-ul, diverse sosuri sau supe din comerț etc.
• În loc de sare, va fi mai bine să dai gust mâncării datorită unor condimente și verdețuri, precum oregano, pătrunjel, cumin, scorțișoară etc.
Adaugi prea mult zahăr în preparatele tale
Din dorința de a stimula dorința copilului de a gusta din ceea ce i-ai pregătit, poți să omiți faptul că prea mult zahăr nu este deloc sănătos pentru ei.
Indiferent de tipul de desert pe care vrei să-l oferi, specialiștii atenționează că zahărul este foarte periculos deoarece:
• Va dăuna sănătății dinților copilului
• Îl poate predispune la obezitate- Mai multe studii au arătat că fiecare gram de zahăr conține 4 calorii
• Zahărul furnizează doar „calorii goale"- De pe urma consumului de zahăr se poate ajunge la un deficit de nutrienți importanți pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
Mâncarea este gătită prea mult
Copilul tău poate fi mai încântat când îl vei îmbia cu legume care au făcut o crustă rumenă sau cu o friptură bine prăjită, dar dacă vei prepara astfel mâncarea vei face o greșeală. Specialiștii spun că orice gătire excesivă nu va face altceva decât să distrugă nutrienții valoroși din hrană, cu precădere vitaminele. În aceste condiții, organismul nu va beneficia de tot ce are nevoie. Fiind vorba despre copil, care are nevoie de o gamă largă de vitamine și minerale pentru a se dezvolta optim, este esențial să îi poți oferi alimente ce nu fost gătite în exces. Asigură-te însă că acestea sunt bine făcute și că nu îl vei pune în pericol din cauza faptului că sunt parțial crude.
Nu preîncălzești tigaia în care vei găti
Când observi că diferite preparate nu ies deloc așa cum te-ai fi așteptat (spre exemplu, omleta pare crudă, la fel și clătitele, iar fripturile ți se lipesc de tigaie), iar până și cel mic îți spune că nu e deloc bun ce i-ai oferit, ia în calcul următorul aspect: poate nu ai preîncălzit tigaia înainte să pui alimentele în ea.
Bucătării profesioniști spun că una dintre cele mai mari greșeli care poate fi făcută când gătești este să așezi carnea de vită, de pui sau peștele direct într-o tigaie, fără preîncălzirea prealabilă. Rezultatul va fi nu numai că acestea se vor lipi de ea, dar nici nu se pot rumeni așa cum trebuie. Sfatul acestora este: când ți se pare că tigaia s-a încins destul, să nu te grăbești să pui în ea ceea ce dorești să gătești, ci să mai ai puțină răbdare. Abia după aceea vei adăuga uleiul.După ce se va încinge și acesta, va fi potrivit să adaugi și restul ingredientelor.
Utilizezi tableta sau telefonul în timp ce gătești, fără să îți speli mâinile
Chiar dacă ți se pare că nu greșești cu nimic, dacă în timp ce gătești pentru copilul tău vorbești la telefon sau te uiți pe tabletă pentru a vedea o rețetă sau pur și simplu pentru a accesa o rețea de socializare, experții te avertizează că vei pune sănătatea acestuia în pericol.
Mai multe studii efectuate în anul 2016 în SUA au arătat că aproape jumătate dintre gospodine utilizează telefonul/tableta când gătesc, dar nici măcar 1/3 dintre ele nu se spală pe mâini în momentul în care vor atinge alimentele. Medicii recomandă să renunți la acest obicei dacă vei găti pentru cel mic, în condițiile în care pe ecranul tabletei sau pe telefon se află bacterii periculoase. În cazul în care nu poți să ții cont mereu de acest sfat, cel puțin ar trebui să te speli pe mâini după ce le-ai atins, înainte să vii în contact cu mâncarea.
Pui prea multe condimente în mâncare
Așa cum s-a menționat și anterior, condimentarea mâncărurilor pentru cei mici este o metodă potrivită pentru a le oferi preparate gustoase, fără a face exces de sare. Cu toate acestea, medicii pediatri sunt de părere că și prea multe condimente pot fi dăunătoare. De exemplu, ele pot duce la alterarea gustului de bază al mâncării sau pot diminua din nutrienți.
De asemenea, sfatul lor este ca și condimentele să fie introduse în alimentația copiilor treptat, la fel cum se întâmplă și cu alte alimente. Cel mai bine va fi ca, în momentul în care se adaugă în mâncare un nou condiment, să se mai aștepte vreo 4-5 zile până se va introduce altul nou pentru a evita ca micuții să dezvolte vreo alergie.
Dacă nu știi ce fel de condimente să alegi pentru copil, ghidează-te după opinia experților, care consideră că scorțișoara, nucșoara, cuminul sau coriandrul pot fi introduse puțin câte puțin în alimentația copiilor de peste 6-7 luni.
Deschizi prea des cuptorul pentru a verifica dacă preparatul tău nu s-a ars
Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face la gătit. Astfel, dacă vei deschide în mod repetat ușa cuptorului, variațiile de temperatură pot să provoace un efect nedorit: mâncarea să nu se gătească așa cum trebuie, să rămână nefăcută.
Mult mai bine va fi să te rezumi să te uiți pe geamul de la cuptor la ceea ce ai înăuntru, să deschizi cuptorul doar când simți miros ca de ars sau în preajma momentului în care știi că mâncarea ar trebui să fie gata.
Tu știai până acum despre cele mai comune greșeli, ce pot surveni oricând în demersul de a găti pentru copil?
Surse:
www.childrensurology.com, www.consumerreports.org, www.eatright.org,www.livescience.com, www.mayoclinic.org, www.onlymyhealth.com,www.rd.com, www.seriouseats.com, www.thedailymeal.com