Importanța cărnii în alimentația copilului
Carnea este benefică pentru sănătatea copiilor noștri deoarece:
Le asigură o parte din necesarul de fier. Fierul este unul dintre mineralele ce-i vor da energie copilului, stimulându-i creșterea. Datorită acestuia oxigenul va fi transportat și va ajunge la toate organele corpului. În plus, este important în buna funcționare a mușchilor. Ca să ne asigurăm că micuții noștri vor beneficia de suficient fier, este nevoie să consume și carne. Spre exemplu, carnea de vită poate să-i furnizeze unui copil cam 2 mg de fier/porție.
Este o sursă excelentă de proteine. Nu numai că proteinele joacă un rol-cheie în procesul de creștere al copilului, dar îi vor asigura și energie. Carnea este un aliment foarte bogat în proteine, reușind astfel să susțină buna dezvoltare a oaselor, mușchilor, dar va fi benefică și pentru piele, sânge, creier sau pentru activitatea hormonală. Nutriționiștii consideră că între 10-35% din necesarul zilnic de proteine al copilului ar trebui să provină din carne. Spre exemplu, aproximativ 100 g de carne îi vor oferi acestuia cam 20 g de proteine.
Conține vitamina B12. Aceasta este ideală pentru dezvoltarea celulelor, țesuturilor și pentru cea neurologică a copiilor. Ea există cu precădere în produsele de origine animală, iar un copil ar avea nevoie între 1,2-1,8 micrograme în vederea unei bune stări de sănătate. Printre tipurile de carne potrivite copiilor, ce conțin și vitamina B12, se află, de exemplu, cea de vită, dar și cea de pui sau cea de struț. Referitor la aceasta, trebuie să știi că o poți alege pe cea de la „Buno Carne". Carnea de struț este fragedă, slabă și plină de substanțe nutritive, fiind perfectă pentru cei care doresc o alternativă sănătoasă și săracă în grăsimi pentru carnea de vită. Cu o medie de 30 grame de proteine per porție și mai puțin de 3 grame de grăsimi, carnea de struț are o aromă bogată, similară cu cea a cărnii de vânat.
Semnele care arată că micuțul nu consumă destulă carne
Ca să îți dai seama dacă acesta are parte de un aport suficient de carne, ar trebui să nu sesizezi la el simptomele prezentate mai jos. Acestea sunt de fapt manifestări ale deficitului nutrienților din carne (fier, proteine și vitamina B12) și se referă la:
• Încetinire a ritmului de creștere și dezvoltare
• Imunitate scăzută și infecții frecvente
• Stări de slăbiciune, de epuizare
• Lipsă de concentrare
• Tulburări de memorie
• Iritabilitate
• Copilul este deprimat
• Apare anemia
• Paloarea
• Ritm anormal al respirației (de regulă, din cauza lipsei de fier apare o respirație scurtă)
• Ți se pare că micuțul nu își mai coordonează așa cum trebuie mișcările
• Se plânge adesea de amorțeli/furnicături la nivelul extremităților (din cauza lipsei de vitamina B12)
• Copilul se confruntă cu unele tulburări digestive, din cauza aportului insuficient de vitamina B12 (de exemplu, se plânge de grețuri sau vărsături)
• Are dureri de cap frecvente
Cum să convingi copilul să mănânce și carne
Înainte de a-l stimula pe copil să consume mai multă carne, este foarte important să ne asigurăm că-i vom oferi una de cea mai bună calitate. De exemplu, orientează-te spre cea oferită de către „Buno-Carne". Carnea de aici este 100% naturală și este provenită de la animale crescute în țara noastră (în peste 90% dintre cazuri), hrănite cu produse excelente din punct de vedere calitativ, astfel încât să aibă un gust extraordinar. Ea este procesată cu cea mai mare grijă, în condițiile în care există o experiență în domeniu de peste 30 de ani. De asemenea, ea este ambalată doar în skin pack/vid pentru a se limita acțiunea anaerobă și pentru a rezulta un termen de valabilitate îmbunătățit, care să nu necesite adăugarea de conservanți.
Dacă și tu faci parte dintre mamele care au un mic mofturos, ce este tentat de multe ori să te refuze când vine vorba de carne, încearcă să-l atragi folosindu-te și de trucurile de mai jos:
Ai grijă la textura cărnii
De regulă, copiii preferă o textură mai crocantă sau una mai zemoasă, precum fructele. Ca să poți să le satisfaci această preferință, orientează-te spre diverse tipuri de gătire (mai lentă sau mai rapidă) și nu ezita să marinezi carnea.
Fii atentă la arome
Cei mici vor fi mai atrași să guste din carnea ce are puțină sare, dar nu te feri nici de condimente, brânză sau tot felul de sosuri. Nu exagera însă cu niciuna dintre acestea, întrucât te poți afla în situația ca mâncarea să fie respinsă total.
Nu insista ca micuțul să ia înghițituri mari
În special copiii mai mici, ce nu s-au familiarizat pe deplin cu tăierea alimentelor, pot să respingă cu ușurință alimentele prea mari. Mult mai bine va fi să tai carnea, ce poate fi uneori mai tare, în fâșiute sau cubulețe. Vei observa că așa copilul va fi mai dornic să o guste și nu va mai fi tentat să o refuze din start!
De pildă, când vrei să-i oferi copilului un gust inedit, apelează la Pastrama de piept curcan copt-afumată de la „Buno-Carne". Aceasta este un produs obținut prin afumare cu grijă la fum natural de fag și are carne de curcani hrăniți natural, crescuți la sol.
Poți oricând să tai cubulețe de pastramă pe care să i le oferi drept gustare, aperitiv sau introduse în diverse feluri de mâncare (precum paste, pizza etc.).
Încearcă să prezinți carnea într-o formă cât mai atractivă
Dacă vrei să eviți situația în care să vezi că micuțul nu consumă destulă carne, oferă-i preparate atrăgătoare. Spre exemplu, poți să pregătești un hamburger. Pentru o alternativă sănătoasă și hrănitoare, orientează-te inclusiv către carnea de struț.
Hamburgerii de struț de la „Buno-Carne" au conținut redus de grăsimi, fiind în același timp o sursă de proteine de calitate. Pune bucata de carne pe o chiflă, adaugă salată și legume și servește-l alături de garnitura preferată.
O altă sugestie este să prepari frigărui din diverse tipuri de carne, pe care să le „îmbogățești" și cu alte ingrediente ce pot capta interesul copilului (spre exemplu, mini-cârnăciori, niște cubulețe de brânză, legume tăiate mai deosebit etc.).
Descrie carnea într-o manieră cât mai atrăgătoare
Un copil va fi mai ușor de convins să mănânce dacă îi vei spune că îi vei oferi, de exemplu, un pui la fel ca acela de la masa prințesei/oricărui alt personaj îndrăgit.
De pildă, poți să bagi la cuptor un Coquelet de Bretagne de la „Buno-Carne " și să pui alături de el niște porumb copt. Carnea este 100% naturală și are un gust desăvârșit!
Gătiți împreună
Antrenându-l pe copil într-o asemenea activitate, va deveni din start mai dornic să guste din ceea ce a gătit și el.
Folosește-te de diverse tipuri de carne și gătiți, de exemplu, preparate precum: taco, burrito, pizza, hamburgeri, chifteluțe, paste cu carne, frigărui etc.
Voi v-ați gândit de ce este atât de important ca unui copil să nu-i lipsească din alimentație și carnea?
Surse poze:
www.pixabay.com