Visul oricărui părinte este să crească un copil responsabil, capabil, încrezător în propriile forțe, respectuos și dornic să cucerească toată lumea. Pentru asta este necesar un proces educațional amplu, desfășurat de acasă, din primii ani de viață. Este important ca din acesta să nu lipsească educația financiară, care ajută orice copil să se dezvolte cu deprinderi sănătoase în ceea ce privește managementul banilor.
Ce este inteligența financiară?
Știm deja că există inteligența cognitivă, care se măsoară prin IQ și inteligența emoțională, dar ce este, mai exact, inteligența financiară? Te-ai gândit cum îți poți ajuta micuțul să fie inteligent când vine vorba despre bani? Ei bine, inteligența financiară este atunci când putem face diferența între nevoi și dorințe, precum și atunci când alegem să facem investiții în obiective clare, sigure și pe termen lung.
Este esențial ca tu, ca părinte, să-ți ajuți copilul să-și dezvolte și inteligența pe latura financiară, cu atât mai mult cu cât în școli nu există programe de educație financiară. Așadar, este de preferat să parcurgeți împreună primele lecții despre bani, chiar de la vârstă fragedă, când juniorul înțelege că banii sunt necesari pentru a cumpăra diverse lucruri. Sigur, pare foarte simplu în teorie, dar cum punem în practică? Iată cele mai simple și sigure metode prin care dezvolți inteligența financiară a puiului tău!
Primele lecții de educație financiară se fac prin joc
Un copil care învață de mic valoarea banilor se va bucura de cel mai bun start în viață. Se dezvoltă cu o gândire practică și orientată spre responsabilitate. Acum, ce le place copiilor cel mai mult să facă? Exact, să se joace! Cât e ziua de lungă, ba chiar și noaptea, dacă ar avea voie. Astfel, trebuie să profiți din plin de joc și în educația financiară. Puneți la cale jocuri imaginare care implică banii, cum ar fi jocul de-a magazinul, ori optați pentru varianta jocurilor de societate. Orice idee este binevenită, pentru că-l va ajuta pe cel mic să înțeleagă mai bine de ce uneori trebuie să facem anumite cheltuieli, iar alteori trebuie să așteptăm.
Copiii înțeleg mai mult decât credem noi, adulții, tocmai de aceea trebuie să transpunem orice noțiune în termeni sau situații cu care sunt obișnuiți. Explică-i de fiecare dată de ce îi refuzi o cerere, astfel încât data viitoare va putea face singur diferența între necesitate și dorință.
Încurajează-l să facă economii
Educația financiară sănătoasă trebuie să atingă și topicul economiilor. Este foarte important ca cel mic să înțeleagă de ce trebuie să economisească și cum îl ajută pe viitor acest obicei. Fii alături de el, sfătuiește-l la fiecare decizie și explică-i mereu pe înțelesul lui. Ajută-l să vadă dincolo de dorințele de moment și să accepte că renunțarea la lucrurile mici îi oferă șansa unei bucurii mari.
Aici te ajută și Economida, serviciul oferit de BCR pentru familiile responsabile financiar. Este prietena copiilor care știu foarte bine că atunci când renunță la ciocolată sau acadele, se pot plimba cu o bicicletă nou-nouță peste doar câteva luni. Economida este strigătul de ajutor al părinților ce vor să facă mai multe economii și care simt că trebuie să-și educe copiii și din punct de vedere financiar.
Discută cu el despre situația financiară a familiei
Nu te teme să abordezi discuțiile despre bani în familie, chiar și atunci când este prezent cel mic. Asta îl va ajuta să înțeleagă mai bine valoarea banilor, va crește cu o imagine reală și pozitivă asupra lor, reușind astfel să învețe cum să-i administreze corect. De asemenea, odată implicat în proiectele sau discuțiile serioase de familie se va simți mai responsabil, își va dezvolta inteligența financiară și poate chiar se va implica activ în deciziile de familie. În cazul în care discutați despre o nouă achiziție necesară vei avea surpriza să-l vezi că se informează, face comparații de prețuri și de ce nu, chiar propriile economi pentru a susține bugetul familiei.
Asta nu înseamnă altceva decât că metodele tale au dat roade și copilul înțelege foarte clar care sunt prioritățile financiare ale familiei. A trasat deja o diferențiere clară între dorințele de moment și adevărate nevoi ce conduc la bunăstarea căminului vostru. Desigur, și de această dată, Economida este alături de voi. Poți alege Economida pentru Visuri Mici, prin care puteți face economii minore, dar importante pentru cel mic, sau poți opta pentru serviciul destinat Visurilor Mari, cu ajutorul căruia investești în educația copilului. Oricare ar fi alegerea ta, ai siguranța că economiile tale sunt 100% protejate.
Vino în orice sucursală BCR pentru a afla toate detaiile despre Economida!