Informații despre virusul caracterizat printr-o tuse ce nu se mai oprește
Există în prezent o viroză care se pare că nu este răspândită doar la nivelul României, ci al întregului continent. În Marea Britanie au fost raportate mii de cazuri de îmbolnăvire caracterizate de o tuse chinuitoare care durează câteva săptămâni și, cel mai important, care nu necesită tratament antibiotic, fiind recomandate doar odihna și consumul de lichide din abundență.
Specialiștii au confirmat că este vorba despre o infecție respiratorie mult mai puternică decât o răceală normală (rinofaringită acută), semănând cu o formă de bronșită. Durata necesară recuperării (și dispariției tusei) poate ajunge la 3 săptămâni.
Dacă în cazul persoanelor cu o stare normală de sănătate nu există niciun motiv de îngrijorare, cei care suferă de afecțiuni cronice (precum boli cardiace, pulmonare sau diabet) pot apărea complicații. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii și vârstnicii care pot necesita spitalizare pentru monitorizarea stării de sănătate.
Specialiștii subliniază faptul că antibioticele nu sunt de ajutor în tratament și suspectează un adenovirus drept cauza cel mai probabil vinovată de aceste îmbolnăviri, și nu un rinovirus. În cazul în care tusea este însoțită de sânge sau scurtarea respirației, este esențial un consult medical de urgență. Toate persoanele afectate de virus trebuie să evite colectivitatea, să se odihnească și să consume multe lichide.
Citește și: 7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi
Informații din partea specialiștilor
Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro precizează următoarele informații cu privire la tusea care nu se mai oprește:
În prezent avem foarte multe cazuri de gripă de grup AH3N2, cu febră mare, dureri musculare, dureri de gât, rinoree (secreție nazală) abundentă, tuse seacă, iritativă inițial, apoi productivă. Dar avem și alte tipuri de viroze respiratorii cu manifestări mai puțin zgomotoase, care se pot manifesta concomitent sau în paralel cu acest tip de gripă.
Complicațiile gripei apar în special la pacienții care au și alte boli cronice asociate - diabet, cancer sau boli autoimune și care fac tratamente specifice cu medicamente care "frânează" sistemul imunitar și nu îi permit să acționeze corect în cazul unei viroze. Aceste complicații uneori pot fi severe, chiar fatale. Vorbim despre pneumonii, afectări cardiace, neurologice, în funcție de cât de imunodeprimat este pacientul în momentul în care se întâlnește cu virusul gripal.
Manifestările comune ale gripei la pacienți imunocompetenți (adică marea majoritate) sunt: febră mare cu frisoane 1-3 zile, dureri musculare, oboseală, somolență, durere de cap, nevoia de a sta în pat sau de a dormi (mai ales la copii), durere importantă de gât, strănut și rinoree, apoi tuse iritativă, sâcâitoare. După 2-3 zile se termină febra, persistă câteva zile rinoreea, iar tusea devine productivă. Tusea persistă cel mai mult, uneori și 3-4 săptămâni după boală, așa numita tuse reziduală, datorată inflamației restante în zonele afectate de către virus (nas, faringe, laringe, bronhii). Dacă nu apare o nouă infecție (cu inflamația aferentă) în următoarele 1-2 luni după gripă, tusea se vindecă "de la sine".
Diagnosticul de gripă se poate stabili pe baza unei analize calitative specifice, de tip exudat nazal, care, dacă este pozitiv, arată ce tip de gripă este.
Tratamentul pentru gripă este unul suportiv, tratăm simptomele și astfel putem să ne simțim mai bine. Lichide multe (apă, ceai, compot, supă, sucuri de fructe naturale), odihnă, antitermice (paracetamol, ibuprofen, algocalmin), descongestionante nazale să desfundăm nasul, siropuri pentru tuse din plante (sirop de brad, de muguri de pin) și răbdare să ne vindecăm. Acestea sunt recomandări generale. Dar, dacă pacienții au alte boli (acute sau cronice) asociate, daca fac gripă, trebuie să se adreseze medicului curant pentru tratamente specifice lor.
În cazuri grave de gripă sau pentru pacienți imunodeprimați care fac gripă există și medicamente antigripale (antivirale). Cel mai folosit este oseltamivir (Tamiflu). Acesta trebuie prescris strict de către medicul curant, după ce consultă pacientul.
Pentru a preveni îmbolnăvirile cu virus gripal sau pentru a face o formă mai ușoară de boală trebuie în primul rând să ne vaccinăm. Preparatele "de imunitate" nu ne ajută nici să ne apărăm de virozele respiratorii, nici nu scurtează durata bolii. Trebuie să evităm aglomerațiile (mall-uri, locuri de joacă în spații închise, care nu sunt ventilate corespunzător, cu jucării care sunt foarte rar (sau niciodată) curățate, aeroporturi etc.), trebuie să ne spălăm des pe mâini, când strănutăm sau tușim folosim încheietura cotului sau o batistă de unică folosință, în această perioadă evităm (sau scurtăm) cât putem vizitele la bebeluși sau persoane vârstnice (sau cu boli cronice) sau ne întâlnim cu ei în parcuri, în aer liber, ne hidratăm cât putem mai corect, încercăm să avem o hrană cât mai variată și bogată în legume și fructe crude, ne odihnim cât putem de mult.
Doamna doctor Corina Cilcic, medic primar pediatru din cadrul Spitalului Sanador completează:
Tusea este un mecanism fiziologic al organismului de "apărare". Mai ales la copil are caractere care pot speria părinții. Tusea, fiind simptom, se asociază unei afecțiuni respiratorii. În acest anotimp evoluează mai frecvent infecții respiratorii acute de căi aeriene superioare sau de căi aeriene inferioare.
Marea majoritate au cauze virale, dar nu sunt excluse nici infecțiile bacteriene sau cu etiologie atipică. Virusurile sunt diferite și în funcție de vârsta pacientului. Astfel, la vârsta de sugar și copil mic predomină virusul sincițial respirator, dar pot să fie implicați și adenovirusuri, rinovirusuri. Aceștia din urmă sunt prezenți și la vârste mai mari. Totodată, în acest anotimp devin din ce în ce mai frecvente virusurile din grupul virus gripal și, în acest moment, sunt mai frecvente cele de grup A.
În virozele respiratorii simptomatologia este reprezentată de rinoree, obstrucție nazală însoțite de tuse, posibil uneori și febră. În situația particulară a gripei, aceasta poate adăuga stare generală net modificată, febră înaltă și uneori cu tendință la frison, dureri musculare.
Uneori aceste viroze se pot complica cu suprainfecție și, în acest caz, febra se menține, tusea poate să își schimbe caracterul și examenul clinic efectuat de către medic poate evidenția și alte elemente clinice.
Pentru a stabili diagnosticul sunt necesare investigații de sânge, punerea în evidență la nivel nazal și eventual faringian a prezenței factorului etiologic, fie viral sau, în caz de suprainfecție, a celui bacterian. În caz de complicații și elemente clinice decelate la examenul medical, ar putea fi necesară și radiografie pulmonară sau chiar și alte investigatii specifice.
În ceea ce privește tratamentul, fiind implicat mai frecvent virusul acesta, nu există unul specific, doar tratament al simptomelor sau al posibilelor complicații. Singurul care are tratament specific este virusul gripal stabilit de către medic.
Părinții nu trebuie să fie alarmați de tuse, chiar dacă se menține timp prelungit, dar trebuie acționat după examinare medicală, cu atât mai mult la schimbarea caracterului tusei.
Citește și: Sirop tuse copii: recomandari de la mamici si specialisti
5 tratamente naturiste pentru tuse la copii
Mulțumim doamnelor doctor Anca Cochino și Corina Cilcic pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.