Tratamentul giardiozei la copii, sfaturi de la specialisti

Tratamentul giardiozei la copii, sfaturi de la specialisti

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tratamentul giardiozei la copii se dovedeste o piatra de incercare pentru multi parinti deoarece, desi exista numeroase situatii in care aceasta dispare fara a urma vreun tratament anume, in general medicii recomanda cateva medicamente standard, menite sa amelioreze disconfortul cauzat de aceasta afectiune si, mai ales, sa evite raspandirea infectiei. Exista insa si situatii in care nu exista simptome de infectare clare, dar pentru a preintampina cronicizarea bolii, trebuie administrat acelasi tratament. Sa aflam care sunt medicamentele recomandate de cadrele medicale pentru tratamentul giardiozei la copii.


In primul rand, pentru stabilirea unui tratament adecvat, trebuie luata in considerare varsta si greutatea copilului si daca acesta a mai urmat in trecut un alt tratament pentru giardioza (exista posibilitatea ca cel dintai sa nu fi fost destul de eficient).
 

Diagnosticul giardiozei la copil

Doamna doctor Irina Arsene (medic nutritionist Ultraestetic.ro) ne spune ca este esentiala stabilirea unui diagnostic pozitiv "in urma examenului coproparazitologic sau sucului gastric, cu evidentierea chistilor sau antigenelor G. Examenele parazitologice se repeta de 3 ori pentru a pune diagnosticul in peste 90%tratament giardia copii din cazuri."

Doamna doctor Carmen Nonn ne mentioneaza ca „este nevoie de 3 analize coproparazitologice pentru detectarea giardiei, intrucat chisturile de giardia nu trec mereu in fecale. Circa 95% dintre persoanele infectate descopera giardia facand toate cele 3 analize parazitologice, 80% dintre ele fiind pozitive inca de la prima tentativa de detectare a giardiei.
Se poate face si determinarea antigenului din scaun, uneori cand sunt si eruptii cutanate ca manifestare alergica data de prezenta parazitului, apar crescute eozinofilele in sange. In mod normal, dureaza 1-2 saptamani de la expunere pana la imbolnavirea subiectului."

Tratamentul medicamentos al giardiozei la copii

Avem la dispozitie varianta clasica de tratament, medicamentoasa, ce consta in "tratamentul de electie cu metronidazol sau tinidazol" (dr. Irina Arsene) sau varianta naturista recomandata de dr. Carmen Nonn, Medic Specialist Medicina de Familie Competente: Medicina Scolara si Api-Fitoterapie.
Metronidazolul se gaseste in tablete sau sub forma lichida si se administreaza timp de 3-7 zile.
Tinidazolul se gaseste sub forma de tablete, administrandu-se o data pe zi intr-o singura doza sau mai multe doze in decursul unei zile.

Cand medicul alege un anumit tratament, ia in considerare reactiile adverse pe care acesta le poate provoca si care, in cazul copiilor, nu sunt deloc de neglijat: gust metalic, greata si varsaturi, ameteala, cefalee in cazul metrinidazolului si tinidazolului (acesta are un procent de reusita de 90% in vindecarea giardiei) si greata insotita de varsaturi, colorarea urinei in maro daca se foloseste furazolidon. Acesta din urma reprezinta o varianta mai usor de administrat copiilor (se poate administra inca de la varsta de 1 luna) deoarece se prezinta si sub forma de sirop cu un gust dulce, bine tolerat. Furazolidonul prezinta insa un procent mai mic de reusita pentru aceasta afectiune, vindecand giardioza in procent de 80-85%. Pentru a se evita reactiile adverse mentionate anterior cauzate de furazolidon, copiii nu trebuie sa consume branza, ciocolata si unele produse din carne cum sunt salamul si ficatul pe durata tratamentului.

In plus, unele persoane care prezinta simptome de giardioza vor manifesta pe o perioada scurta de timp intoleranta la lapte si la produsele lactate din cauza deficitului de lactaza. Consumul acestora produce simptome asemanatoare infectiei cu giardia, cum sunt diareea, flatulenta si crampe, probleme care pot dura mai mult de o luna dupa tratarea infectiei.

Daca apar aceste simptome in timpul tratamentului trebuie evitat consumul de lapte sau produse lactate timp de cel putin o luna, urmand sa se adauge treptat in dieta. Studiile au demonstrat ca sugarii si copiii care au prezentat infectie cu giardia au demonstrat o crestere deficitara fata de nomal, fiind nevoie de cateva saptamani ca sa isi revina la normal dupa tratament.
Ocazional, tratamentul nu reuseste sa elimine giardia, in astfel de cazuri se asteapta 2 saptamani si se repeta tratamentul cu un alt medicament sau o doza marita, fiind posibila si o medicamentatie combinata pentru copiii cu un sistem imunitar slabit.

Tratarea episoadelor diareice in giardioza

In cazul copiilor mici, diareea cauzata de giardia reprezinta o problema serioasa deoarece poate conduce la deshidratare daca nu este tratata la timp. De aceea, este bine sa continuam alimentarea sugarului la san sau cu formule de lapte speciale pentru cat mai mult timp. Pentru copiii mai mari se pot folosi saruri de rehidratare administrate in cantitati mici dar frecvent alaturi de alimentatie speciala destinata acestei probleme (orez fiert, paine prajita etc.)

tratament giardia copiiConform zicalei "este mai bine sa previi decat sa tratezi", mamica Magda Puscas (invatatoare) ne impartaseste masurile de preventie pe care le aplica ea pentru a evita contactarea giradiei:

"Ca masuri de preventie cred ca sunt importante regulile cele mai simple de igiena: spalatul mainilor dupa diverse activitati de joaca (colorat, modelaj, nisip, etc.), inainte de masa, dupa folosirea toaletei si mangaiatul animalelor de companie cu blana sau pene, folosirea gelurilor dezinfectante si a servetelelor umede. Cred ca este foarte important sa supraveghem foarte atent copiii si sa evitam pe cat posibil introducerea degetelor sau a jucariilor in gura."


Surse:
http://www.medicinenet.com
http://www.healthcentral.com

Articolul urmator
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare
    PRX T33: ce este și cum acționează tratamentul de rejuvenare și revitalizare

    PRX-T33 este un tratament cosmetic inovator, care a câștigat popularitate în rândul persoanelor în căutarea unei soluții eficiente pentru rejuvenarea pielii,...

    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton
    Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează în prezent Kate Middleton

    Săptămâna trecută, Kate Middleton, prințesa de Wales, a anunțat, într-un video, că se află la începutul unui tratament bazat pe chimioterapie preventivă, după ce...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare
    Soția mea a refuzat tratamentul de cancer ca să o alăpteze pe fiica noastră, până și-a dat ultima suflare

    Dragostea și spiritul de sacrificiu de care dau dovadă mamele sunt adesea incredibile. O mamă din Australia le-a demonstrat din plin alegând să nu urmeze tratamentul pentru o...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict
    7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict

    Decizia partenerilor de a se separa și de a merge pe drumuri diferite nu trebuie să fie confundată cu un circ în care sunt implicați aproape toți membrii familiei și prietenii...

    © 2024 Qbebe