Diagnosticul giardiozei la copil
Doamna doctor Irina Arsene (medic nutritionist Ultraestetic.ro) ne spune ca este esentiala stabilirea unui diagnostic pozitiv "in urma examenului coproparazitologic sau sucului gastric, cu evidentierea chistilor sau antigenelor G. Examenele parazitologice se repeta de 3 ori pentru a pune diagnosticul in peste 90% din cazuri."
Doamna doctor Carmen Nonn ne mentioneaza ca „este nevoie de 3 analize coproparazitologice pentru detectarea giardiei, intrucat chisturile de giardia nu trec mereu in fecale. Circa 95% dintre persoanele infectate descopera giardia facand toate cele 3 analize parazitologice, 80% dintre ele fiind pozitive inca de la prima tentativa de detectare a giardiei.
Se poate face si determinarea antigenului din scaun, uneori cand sunt si eruptii cutanate ca manifestare alergica data de prezenta parazitului, apar crescute eozinofilele in sange. In mod normal, dureaza 1-2 saptamani de la expunere pana la imbolnavirea subiectului."
Tratamentul medicamentos al giardiozei la copii
Avem la dispozitie varianta clasica de tratament, medicamentoasa, ce consta in "tratamentul de electie cu metronidazol sau tinidazol" (dr. Irina Arsene) sau varianta naturista recomandata de dr. Carmen Nonn, Medic Specialist Medicina de Familie Competente: Medicina Scolara si Api-Fitoterapie.
Metronidazolul se gaseste in tablete sau sub forma lichida si se administreaza timp de 3-7 zile.
Tinidazolul se gaseste sub forma de tablete, administrandu-se o data pe zi intr-o singura doza sau mai multe doze in decursul unei zile.
In plus, unele persoane care prezinta simptome de giardioza vor manifesta pe o perioada scurta de timp intoleranta la lapte si la produsele lactate din cauza deficitului de lactaza. Consumul acestora produce simptome asemanatoare infectiei cu giardia, cum sunt diareea, flatulenta si crampe, probleme care pot dura mai mult de o luna dupa tratarea infectiei.
Daca apar aceste simptome in timpul tratamentului trebuie evitat consumul de lapte sau produse lactate timp de cel putin o luna, urmand sa se adauge treptat in dieta. Studiile au demonstrat ca sugarii si copiii care au prezentat infectie cu giardia au demonstrat o crestere deficitara fata de nomal, fiind nevoie de cateva saptamani ca sa isi revina la normal dupa tratament.
Ocazional, tratamentul nu reuseste sa elimine giardia, in astfel de cazuri se asteapta 2 saptamani si se repeta tratamentul cu un alt medicament sau o doza marita, fiind posibila si o medicamentatie combinata pentru copiii cu un sistem imunitar slabit.
Tratarea episoadelor diareice in giardioza
In cazul copiilor mici, diareea cauzata de giardia reprezinta o problema serioasa deoarece poate conduce la deshidratare daca nu este tratata la timp. De aceea, este bine sa continuam alimentarea sugarului la san sau cu formule de lapte speciale pentru cat mai mult timp. Pentru copiii mai mari se pot folosi saruri de rehidratare administrate in cantitati mici dar frecvent alaturi de alimentatie speciala destinata acestei probleme (orez fiert, paine prajita etc.)
Conform zicalei "este mai bine sa previi decat sa tratezi", mamica Magda Puscas (invatatoare) ne impartaseste masurile de preventie pe care le aplica ea pentru a evita contactarea giradiei:
"Ca masuri de preventie cred ca sunt importante regulile cele mai simple de igiena: spalatul mainilor dupa diverse activitati de joaca (colorat, modelaj, nisip, etc.), inainte de masa, dupa folosirea toaletei si mangaiatul animalelor de companie cu blana sau pene, folosirea gelurilor dezinfectante si a servetelelor umede. Cred ca este foarte important sa supraveghem foarte atent copiii si sa evitam pe cat posibil introducerea degetelor sau a jucariilor in gura."
Surse:
http://www.medicinenet.com
http://www.healthcentral.com