Despre Smecta la copii
Gastroenterita acuta poate provoca multe neplaceri copiilor, in special bebelusilor, din cauza deshidratarii. Este normal ca in acest caz cercetatorii si producatorii de medicamente sa se mobilizeze pentru a scoate pe piata produse care sa ajute organismul sa se rehidrateze si sa-si recapete tranzitul intestinal normal, fara efecte secundare.
Smecta este un medicament care si-a dovedit eficienta in lupta impotriva diareei infectioase la copii, atat in laboratoarele medicale cat si in cazurile reale. Smecta actioneaza ca o bariera intestinala impotriva "atacatorilor". Toate studiile arata ca Smecta reduce semnificativ episoadele diareice chiar de la primele administrari si ca nu au fost observate efecte secundare. Sunt rare cazurile in care dupa administrarea Smecta copilul sa se constipe. In aceste cazuri dozele de tratament trebuie reduse la jumatate.
Concluziile specialistilor internationali, care au testat Smecta pe grupuri de persoane de diferite varste sunt: Smecta a redus in mod semnificativ durata diareei, medicamentul a fost bine tolerat de stomac si nu a avut niciun impact asupra absortiei de electroliti.
Smecta poate fi utilizata impreuna cu produsele ORS (medicamente de hidratare) la copiii care sufera de gastroenterita acuta (fara varsaturi incontrolabile) cu deshidratare usoara si moderata.
Institutul de pediatrie din Beijing a facut un test comparativ folosind Smecta si alte produse similare pe un grup de copii. Dupa 5 zile de tratament cu Smecta rata de vindecare a ajuns la 96,67%. Dupa doua saptamani copiii tratati cu Smecta au venit din nou la control pentru a vedea daca episoadele diareice au reaparut. Raspunsul a fosta clar: toti copiii tratati corespunzator cu Smecta au scapat de diaree. Concluzia generala a fost ca Smecta are eficienta si rezistenta semnificativa si este un fel de agent de protectie microecologica.
Smecta la copii- prospect
Compozitie
Smecta se prezinta sub forma de pudra in plicuri pentru suspensie orala. Un pliculet de Smecta contine: 3 g diosmectita dioctaedrica, glucoza monohidrat 0,74 g, zaharinat de sodiu 7 mg, vanilina 4 mg
Actiune terapeutica
Smectita, prin structura sa laminara si vascozitatea ridicata, are o putere mare de acoperire a mucoasei intestinale. Creste rezistenta barierei de mucus prin sporirea calitatii si cantitatii mucusului de la suprafata enterocitelor (mucoprotectie activa). Fixeaza gazele digestive. Reduce hipersensibilitatea intestinala, restaureaza integritatea functionala a eritrocitelor. Normalizeaza tranzitul intestinal fara a interfera cu peristaltismul si fara modificarea volumului scaunelor.
Indicatii
Diareea acuta a copilului (se poate administra din prima zi de viata). Diareea acuta si cronica la adult. Sindromul colonului iritabil (distensie, dureri abdominale, tulburari de tranzit).
Doze si mod de administrare
Diareea la adult: 3 plicuri/zi.
Diareea la copil:
-1 plic/zi pentru 0-1 an,
-2 plicuri/zi pentru 1-2 ani,
3 plicuri/zi peste 3 ani.
Sindromul colonului iritabil: 3 plicuri/zi, timp de 1 saptamana, dupa care 2 plicuri/zi pana la sfarsitul primei luni de tratament. Curele se reiau la nevoie.
Continutul fiecarui plic se dizolva in 1/2 pahar cu apa sau orice aliment lichid sau semilichid.
Contraindicatii
Nu are.
Masuri de precautie
Tratamentul nu inlocuieste rehidratarea, atunci cand aceasta este necesara. Pentru evitarea interferarii cu timpii/concentratiile de absorbtie ale altor substante, orice alta medicatie per os se va administra cu cca 1 ora inaintea prizei de Smecta.
Reactii adverse
Foarte rar, constipatie. Tranzitul normal se va relua dupa reducerea dozei la jumatate.
Sursa: en.cnki.com.cn; dissertationtopic.net; sfatul medicului.ro