Totul despre infectiile respiratorii la copii

Totul despre infectiile respiratorii la copii

Roxana Cristea

Infectiile respiratorii la copii fac parte din categoria bolilor extrem de frecvente, in special in sezonul rece. Imunitatea scazuta, dar si faptul ca sunt expusi zilnic colectivitatilor – gradinita, scoala - ii fac pe cei mici sa fie tinte directe ale unor astfel de infectii. Iata ce trebuie sa stii despre infectiile respiratorii la copii.

Infectiile respiratorii la copii - definitie si clasificare

O infectie respiratorie este o afectiune declansata de un agent patogen la nivelul tractului respirator. fetita bolnava
Exista mai multe tipuri de infectii respiratorii. In cazul in care acestea afecteaza caile respiratorii superioare (nas, sinusuri, faringe si/sau laringe) , atunci putem vorbi despre rinite, faringite, amigdalite, otite. Daca vorbim despre infectia cailor respiratorii inferioare (trahee, bronhii, plamani) atunci putem suspecta de la simple laringite, traheite si pana la pneumonii.
Adesea infectiile afecteaza mai multe segmente ale cailor respiratorii si de aceea diagnosticele ajung sa fie combinate: rini-faringita, faringo-amigdalita etc.
De obicei, infectiile respiratorii sunt insotite de infectii suplimentare. De exemplu, bronsita acuta este asociata adesea de tuse convulsiva sau pojar sau ,o infectie a cailor respiratorii superioare, poate fi insotita de o infectie a urechii medii. De asemenea, o infectie respiratorie, de exemplu bronsita cronica, se poate complica cu infectii respiratorii mai agresive de exemplu emfizemul pulmonar sau bronsita cronica obstructiva.

Cum functioneaza aparatul respirator?

Iata cum functioneaza , in mare, aparatul respirator: De la nivelul nasului si gatului, aerul se deplaseaza in jos pe gat spre trahee. Dupa ce patrunde in zona pieptului, traheea se imparte in doua tuburi principale, bronhiile - dreapta si stanga.
Fiecare dintre bronhii poarta aer la plamani. Cand bronhia intra in plamani se imparte in bronhii din ce in ce mai mici, care sunt numite bronhiole. Terminatiile bronhioleleor sunt niste saculeti mici cu aer numite alveole. Acestea trimit oxigenul respirat catre fluxul sanguin si extrag gazele reziduale din organism (dioxid de carbon) din sange.

Frecventa infectiilor respiratorii

Nu exista nicio afectiune care sa apare la fel de frecvent ca infectia respiratorie acuta, in special a cailor respiratoriicopil la medic superioare. Astfel de infectii respiratorii acute de regula pot fi usor tratate sau se vindeca de la sine dupa un timp.
Dr. Iolanda Vivisenco a declarat pentru revista Agero Stuttgard : Conventional, infectiile respiratorii se clasifica in functie de sediu : in infectii de cai respiratorii superioare si infectii de cai respiratorii inferioare. Infectiile de  cai respiratorii superioare cuprind: rinofaringita si faringita acuta (« raceala », « rosu in gat ») adenoidita, sinuzita si otita. Infectiile de cai respiratorii inferioare cuprind: laringotraheita, bronsita, bronsiolita si pneumonia. Infectiile respiratorii pot fi clasificate si in functie de cauza: in infectii virale (viroza respiratorie) sau microbiene. Bolile inflamatorii respiratorii sunt cele mai frecvente boli ale copilului, ele reprezinta mai mult de jumatate din motivele pentru care este solicitat pediatrul. De aceea, ele reprezinta un cost enorm atat pentru sistemul medical cat si pentru parinti. Majoritatea covarsitoare a infectiilor respiratorii este localizata la nivelul cailor respiratorii superioare, doar 5% sunt infectii de cai respiratorii inferioare. Totusi, acest procent in aparenta mic, cuprinde de fapt cele mai grave infectii care necesita de multe ori spitalizarea copilului. In ceea ce priveste cauza acestor infectii, virusurile sunt responsabile de 90% din cazuri.

Cum se manifesta infectiile respiratorii la copii?

Daca micutul tau nu mai are aceeasi pofta de joaca pe care o are de obicei, daca pare obosit, refuza sa manance, are nasul infundat ori secretii nazale abundente, se plange ca il doare in gat sau face febra, ori acuza dureri in piept, atunci ar trebui sa-l duci la un medic.
Dr. Iolanda Vivisenco spune:In cazul infectiilor de cai respiratorii superioare, initial copilului i se infunda nasul, apoi incep sa curga secretii apoase. Poate aparea tusea (mai rar) sau febra. Copilul mai mare acuza durere in gat. Simptomele pot dura o saptamana.
In adenoidita acuta, copilul respira pe gura, sforaie in timpul somnului sau doarme cu gura deschisa, este incarcat de secretii care se pot scurge in caile aeriene inferioare, dand impresia de « harait ».
In otita acuta, copilul mai mare poate acuza dureri de urechi, sugarii pot fi agitati si tind sa planga mai mult ca de obicei.
In sinuzita, copilul mare acuza dureri de cap si nasul ii curge purulent.
In cazul infectiilor de cai respiratorii inferioare: In laringotraheita acuta, copilul respira cu dificultate, cu zgomot, are vocea ragusita si prezinta o tuse uscata « latratoare ». In bronsita acuta copilul prezinta tuse initial uscata, apoi productiva, pe o durata de 1-2 saptamani.
In bronsiolita acuta - afectiune specifica sugarului, acesta respira cu dificultate, haraie, auiera, tuseste sec, foarte des.
In pneumonie acuta copilul prezinta febra cu frisoane, tuse, respiratie dificila. Copilul mare poate acuza si junghi toracic.
Cel mai important simptom care ne indica severitatea bolii este starea generala a copilului. Daca atunci cand ii scadem febra copilul devine vioi, se joaca si are pofta de mancare, cel mai probabil are o infectie usoara.
Trebuie stiut ca infectiile de cai respiratorii inferioare pot debuta ca atare sau pot debuta ca infectie de cai respiratorii superioare care ulterior se complica, lucru ce nu poate fi prevazut de la debutul afectiunii."

Tratamentul infectiilor respiratorii la copii

Infectiile respiratorii se impart, in functie de agentul patogen care le declanseaza in infectii virale, bacteriene, parazitare, fungice- ultimele doua categorii fiind mai rare, afectand in special copiii cu imunitatea foarte scazuta, de exemplu pe cei cu infectie HIV.
Virozele respiratorii reprezinta peste 80% din totalul infectiilor respiratorii la copii. Chiar daca adesea acestea se vindeca rapid sub tratament, nu ar trebui sa te bazezi pe acest lucru si sa-ti tratezi singura copilul. Automedicatia poate face uneori mult mai rau, asa ca mai bine te adresezi medicului ori de cate ori este nevoie. De cele mai multe ori tratamentul este unul pe baza de antiinflamatoare si siropuri de tuse, dar pentru acestea este necesar un consult medical.
In cele mai multe cazuri, infectiile virale sunt autolimitante, adica trec de la sine dupa ce isi depasesc asa numita perioada de stare; foarte rar se administreaza tratament antiviral specific, pe de o parte datorita imposibilitatii determinarii virusului, dar si prin lipsa unui antiviral specific; se folosesc medicamente cu efect strict simptomatic- siropuri pentru tuse, medicamente care scad febra, antiinflamatoare; infectiile bacteriene sunt mai zgomotoase, copilul face febra, tusesete productive; necesita obligatoriu tratament antibiotic plus tratamentul simptomatic amintit mai sus; va primi antibiotic la indicatia medicului!
Mergi urgent la medic daca:
- piticul are o stare generala proasta : copilul este apatic, moale, foarte agitat sau foarte somnolent chiar si dupa ce ii scade febra ;
- temperatura rectala este peste 39 de grade celsius si nu scade cu tratament antitermic obisnuit, sau persista mai mult de 3 zie;
- copilul respira cu dificultate
- copilul acuza dureri severe de gat, urechi
- tusea este severa
- copilul refuza lichidele
- apare eruptie pe piele
- apar varsaturile in jet
- apar convulsii
Daca in fectia respiratorie este usoara si copilul nu prezinta simptomele de mai sus il poti trata la domiciliu (asta nu inseamna ca nu poti cere sfatul unui medic).
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti ajuti copilul care sufera de infectii respiratorii usoare:
- Ofera-i piciului tau multe lichide, pentru a fi in permanenta hidratat, mai ales atunci cand incepe sa faca febra. Recomandate sunt: apa, ceaiurile, laptele cald ori sucurile naturale de fructe si legume facute in casa.
- Aeriseste camera copilului de doua ori pe zi, dimineata si seara, chiar si atunci cand este racit.
- Probabil ca micutul tau va refuza sa manance, mai ales daca il doare in gat. Ii poti prepara o supa delicioasa de legume cu pui, care il va ajuta cu siguranta.
- In cazul sugarilor, atentie la secretiile din nas. Poti folosi ser fiziologic sau apa de mare pentru desfundarea nasului. Secretiile nazale vor fi indepartate frecvent cu un aspirator nazal. Picaturile de nas nu se folosesc mai mult de 3 zile la copil.
- Pentru a-i ajuta sa respire mai bine, sugarii pot fi asezati pe burtica. Niciodata insa nu trebuiesc lasati nesupravegheati!
- Vorbeste cu medicul pediatru si roaga-l sa-ti recomande un tratament de crestere a imunitatii generale.
- Foloseste un umidificator pentru camera copilului. Il poate ajuta sa respire mai usor prin marirea umezelii din aerul din camera.
- Pentru copiii mai mari, o lingurita de miere ori gargara cu apa si sare pot inlatura temporar durerile de gat.
Dr. Iolanda Vivisenco recomanda: "Pentru febra ii veti da antitermice: sirop de paracetamol sau ibuprofen. Daca face febra peste 38.5 grade Celsius sau are varsta mica este recomandata o schema alternativa din 4 in 4 ore cu sirop de paracetamol si ibuprofen. Daca febra creste brusc peste 38.5 grade Celsius sunt indicate supozitoare de algocalmin sau diclofenac pentru copii.
Tusea nu trebuie combatuta decat daca este frecventa si nu permite copilului sa se odihneasca sau sa se alimenteze.
Pentru dureri in gat sau de urechi puteti administra ibuprofen sirop".

Cele mai frecvente infectii respiratorii la copii

Raceala
Fiecare segment al aparatului respirator este expus unor afectiuni proprii, incepand din partea de sus, nas si gat, unde se poate instala raceala, caracterizata prin inflamatie la nivelul mucoasei nazale, a gatului si a sinusurilor. baiat care tusesteRacelile sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri care provoaca practic aceleasi simptome. Racelile dispar de la sine si antibioticele se pot utiliza doar daca apar complicatii bacteriene. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu infectiile virale. Pentru copiii mai mari (peste 6 ani) exista anumite medicamente care reduc din severitatea simptomelor de raceala.
Gripa
Gripa este o infectie a nasului, gatului si uneori a plamanilor. Gripa este adesea confundata cu raceala, dar simptomele gripei sunt mai multe si mult mai severe: febra (mai mare de 38 de grade Celsiu); frisoane; dureri de cap; dureri musculare; rinoree, ameteala, oboseala; perderea poftei de mancare; tuse, dureri in gat, greata, varsaturi, slabiciune, dureri la nivelul urechii, diaree, irascibilitate.
Sugarii cu gripa pot parea agitati dintr-o data sau pur si simplu „nu arata bine", tind sa doarma prea mult (din cauza febrei) si refuza sanul mamei sau biberonul.
Dupa 5 zile, febra si alte simptome dispar, dar vor ramane, poate, o tuse, congestia nazala si o stare de slabiciune. In general, toate simptomele gripei dispar dupa o saptamana sau doua. Gripa trebuie tratata serios, deoarece poate duce la pneumonie si alte complicatii care pot pune viata copilului in pericol, mai ales pe cea a sugarilor.
Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste foarte usor. Prin stranut sau tuse, virusul ajunge in aer si este contactat de alte persoane care respira aerul respectiv.
Laringita si raguseala
Raguseala este, in general, cauzata de iritarea sau ranirea corzilor vocale, cele mai multe cazuri fiind asociate cu inflamatia laringelui (laringita). Laringele (numit si caseta de voce sau organul fonatiei), este un organ al aparatului respirator, situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheii, care realizeaza legatura intre faringe si trahee si in care sunt situate corzile vocale. Peretele exterior cartilaginos al laringelui este denumit in mod popular ca „merele lui Adam". Corzile vocale sunt doua benzi de muschi dispuse in V in interiorul laringelui. Cand cantam sau vorbim (folosim limba), corzile vocale vibreaza si produc un sunet.Orice problema in zona aceasta poate provoca raguseala.
Cea mai frecventa cauza de raguseala este laringita acuta ( inflamatia corzilor vocale), cauzata cel mai adesea de o infectie a tractului respirator superior(de obicei virala) . Si suprasolicitarea sau utilizarea necorespunzatoare a vocii (tipat sau cantat) poate fi o cauza a raguselii la copii.
Daca raguseala este cauzata de o infectie, trateaza intai infectia cu ajutorul medicului.
Rosu in gat
Rosu in gat la copii este o afectiune des intalnita, in special la cei mici. Un copil cu rosu in gat are de fapt o inflamatie insotita de durere la inghitire.
Roseata in gat insotita de febra si dureri in zona gatului si a urechilor, inseamna inflamatie cauzata de o infectie virala sau de o infectie bacteriana. Aceasta afectiune, este similara cu amigdalita, durerea comuna de gat si infectia streptococica. Daca medicul se uita in gura copilului va vedea zona inrosita, amigdale umflate, de culoarea cireselor si niste pete albe care reprezinta mucus si puroi.
Tratamentul pentru „rosu in gat" poate include repaus, multe lichide, pastile de gat si medicamente anti-inflamatorii. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru copiii care au o infectie bacteriana.
Sinuzita
Sinuzita este o inflamare a sinusurilor paranazale. In mod normal sinusurile sunt umplute cu aer, dar atunci cand acestea se blocheaza si acumuleaza lichid, germenii ( bacterii, virusuri si ciuperci) se dezvolta si pot provoca o infectie. Sinusurile sunt spatii umplute cu aer umed, in cadrul oaselor fetei din jurul nasului. Sinuzita apare atunci cand sinusurile se infecteaza, sunt inflamate sau iritateAceste infectii sunt urmari ale racelilor sau alergiilor. Sinuzita este comuna si usor de tratat.
Sinusurile copilului nu sunt pe deplin dezvoltate pana tarziu in anii adolescentei. Desi sunt mici sinusurile sunt prezente la nastere. Spre deosebire de adulti, sinuzita pediatrica este dificil de diagnosticat pentru ca, simptomatic, sinuzita se aseamana cu afectiunile virale sau cu alergiile comune.
Otita
Otita la copii este o afectiune comuna, tratabila si usor de recunoscut. Partea proasta este ca, piticul care sufera de otita este irascibil, nu are pofta de mancare, face febra si are dureri in ureche.
Otita este o infectie care apare la urechea medie (spatiul din spatele timpanului). La adulti, secretiile formate in aceasta zona sunt eliminate prin trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu este complet maturizata si nu functioneaza asa cum ar trebui, in consecinta nu se elimina tot lichidul strans in urechea medie. Asa ca, exista riscul ca in spatiul din spatele timpanului sa ramana lichid. Bacteriile din nas, gat, urechi se multiplica usor in acest lichid si provoaca otita. De aceea, o infectie respiratorie si chiar o simpla raceala pot provoca aceasta afectiune dureroasa.
Tratamentul depinde foarte mult si de varsta copilului, de gradul de imbolnavire, de cauzele imbolnavirii, daca a avut sau nu alte infectii.
Tratamentul otitei la copii poate include: antibiotice, medicamente pentru tratarea febrei si calmarea durerilor sau supraveghere medicala, in cazul in care copilul este mai mare de 2 ani, nu prezinta dureri acute si nici febra, are o stare generala de sanatate foarte buna. Antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului.
Boala Crup
Putin mai jos de caile respiratorii se afla traheea, care gazduieste corzile vocale. Daca virusii ataca in aceasta zona, se poate produce boala crup. Aceasta se caracterizeaza prin tuse severa si diferite grade de dispnee in primul rand la inspiratie. In cele mai multe cazuri afectiunea este usoara si nu necesita tratament. In schimb, boala crup ii poate speria pe parinti deoarece se manifesta mai mult noaptea. De obicei, copilul (intre 1 si 3 ani) se trezeste cu o tuse ce suna ca un latrat si prezinta o dificultate de a inhala aer, ceea ce face ca respiratia sa fie „suiaretoare". Parintii ii pot ajuta pe pitici scotandu-i la aer rece (infofoliti bine) sau facandu-le o baie cu abur (mergi la baie , dai drumul la dus si stai cu copilul la abur). In 5-10 minute copilul ar trebui sa se simta mai bine. Daca nu isi revine sau daca piticul are probleme in a respira, trebuie sa-l vada urgent un medic. Corticosteroizii si epinefrina pot fi utilizati pentru tratarea acestei boli.
Bronsita
Cand o infectie ataca bronhiile, afectiunea se numeste bronsita. Bronhiile se ingusteaza si se umfla din cauza virusului. Tratamentul pentru aceasta afectiune variaza de la niciun medicament la administrarea unor medicamente foarte puternice pentru cazurile severe. Bronhodilatatoarele sunt medicamente care desfac aceste tuburi bronhice stranse, pentru a permite aerului sa circule mai usor. Corticosteroizii pot juca un rol semnificativ in tratarea bronsitei pentru ca au puterea sa diminueze umflarea cauzata de procesul inflamator.
Bronsiolita
Oarecum asemanatoare cu bronsita, bronsiolita apare , in general, la sugari. Aceasta afectiune este o inflamatie a tuburilor derivate din bronhii (bronhiole). Ea apare la copiii mai mici de 2 ani, varful de incidenta fiind in jurul varstei de 6 luni. Un copil cu bronhiolita pare sa aiba o simpla raceala. Afectiune se agraveaza in zilele urmatoare, piticul avand dificultati in respiratie, o tuse frecventa si severa, respiratie suieratoare. Starea copilului poate ramane asa cateva zile, apoi se poate imbunatatii sau agrava ( copilul necesita spitalizare). Aceasta afectiune este cauzata demai multe virusuri, cel mai comun fiind virusul sincitial respirator.
Pneumonia
Pneumonia este o boala respiratorie cauzata de o infectie a alveolelor pulmonare, pe care le gasim la terminatiile bronhioleleor. Acesti saci (cu aer) devin plini cu lichid, adesea de natura purulenta. Simptomele pneumoniei sunt: respiratie rapida, tuse, posibil febra, paloarea fetei, lipsa de reactie, de zambet si buna-dispozitie.
Severitatea pneumoniei depinde de cantitatea de tesut pulmonar implicat. Din fericire, majoritatea cazurilor de pneumonie la copii sunt usor de tratat la domiciliu. Antibioticele sunt necesare pentru pneumonia bacteriana. Daca pneumonia este severa sau copilul este foarte mic, este nevoie de spitalizare.

Cele mai multe infectii respiratorii la copii dureaza intre 7 si 10 zile. Urmeaza apoi o perioada de cateva saptamani, numita convalescenta, in care copilul mai prezinta cateva simptome usoare de boala si in care este vulnerabil la la alte infectii. In aceasta perioada este bine sa evitati gradinitile sau alte spatii aglomerate, ori alte persoane bolnave. De asemnea dupa o infectie respiratorie este bine sa-i pastrezi copilului igiena perfecta si sa-i dai un supliment de vitamina C.
Sa aveti o iarna fara infectii respiratorii... si multa sanatate!

 

Surse: healthcentral.com; kidshealth.org; agero-stuttgart.de.

Articolul urmator
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”
    Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”

    În ultimii ani, auzim tot mai des despre cupluri care hotărăsc să devină „trupluri”, intrând în relații poliamoroase. O asemenea alegere au făcut și doi...

    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână
    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână

    Cazurile de gripă sunt în continuă creștere, în România! Peste 140.000 de cazuri de gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații
    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

    Seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, fiind un mineral vital pentru corpul uman. Este un puternic antioxidant, jucând un rol esențial în repararea...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2025 Qbebe