Cauzele pubertatii precoce
1. Alimentatia- mai exact consumul de carne provenit din crescatorii industriale, unde animalelor le sunt administrati hormoni pentru o crestere si o dezvoltare rapida.
2. Ereditatea- de cele mai multe ori, copiii care au avut un
parinte sau un frate care a suferit de pubertate precoce, se dezvolta si
ei din punct de vedere fizic mult mai devreme.
4. Prezenta in exces a hormonilor sexuali- respectiv testosteron in cazul baietilor si estrogen in cazul fetelor. 5. Cistita ovariana ori o tumora ovariana- si acestea pot determina instalarea pubertatii precoce la fetite. 6. O infectie la nivelul celulelor responsabile de producerea spermei- aceasta putand fi si ea o cauza a pubertatii precoce la baieti. |
Semnele pubertatii precoce
Semnele pubertatii precoce sunt aceleasi ca si in cazul unei pubertati aparute la o varsta normala, cu exceptia ca acestea se produc mai devreme:
Ambele sexe:
- Cresterea brusca in inaltime
- Acneea usoara
- Transpiratii cu miros specific
- Cresterea parului pubian si axilar.
Fete:
- cresterea sanilor
-aparitia menstruatiei, in aproximativ doi-trei ani de la instalarea primelor simptome.
Baieti:
- ingrosarea vocii
- cresterea testiculelor, a penisului si a scrotului
- aparitia parului facial, pubian si axial
Diagnosticarea medicala a pubertatii precoce
Medicul este persoana cea mai in masura sa puna un diagnostic corect si avizat, uzand de o serie de metode medicale precum:
- Raze x: se folosesc raze energetice electromagnetice pentru a produce imagini ale tesuturilor interne, ale oaselor si organelor.
- Ecografia: ovarelor, respectiv testiculelor- este o tehnica de diagnosticare ce foloseste ultrasunetele. - RMN: aceasta procedura de diagnosticare utilizeaza o combinatie de magneti foarte puternici, asociate cu frecvente radio pentru a produce imagini detaliate ale organelor si ale structurilor interne ale corpului. |
|
- Teste de masurare a estrogenului, respectiv a testosteronului, dar si a hormonilor tiroidieni.
Consecintele pubertatii precoce
- Din cauza instalarii pubertatii precoce, acesti copii sunt mai inalti decat copiii de varsta lor, insa cresterea in inaltime inceteaza mai devreme, astfel incat, foarte des, la varsta maturitatii acesti vor fi mici de statura.
- Deoarece psihicul nu se dezvolta direct proportional cu schimbarile fizice, copiii care se maturizeaza devreme din punct de vedere sexual nu sunt pregatiti pentru schimbarile care se produc, schimbari precum aparitia menstruatiei sau a impulsurilor sexuale. O problema ce poate aparea este inceperea timpurie a vietii sexuale, fara ca cel mic sa fie suficient de bine dezvoltat si responsabil din acest punct de vedere.
- Probleme de natura sociala si psihologica deoarece acesti copii doresc sa fie asemeni prietenilor lor, insa pubertatea precoce determina aspectul matur al acestora. Din aceasta cauza, vor intampina dificultati, probleme de comportament sau lipsa de incredere in propria persoana.
Tratamentul pubertatii precoce
In cazul aparitiei pubertatii precoce, indicat este ca cel mic sa beneficieze de un tratament hormonal care suprima secretia de hormoni sexuali. Daca se constata existenta unor tumori producatoare de hormoni, este necesara extirparea acestora.
Ce puteti face voi, parintii
• Pentru ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, specialistii recomanda sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei copiilor. Carnea din comert ar trebui consumata cu moderatie. Ideal ar fi sa folosesti carne de curte, crescuta in mod natural de oameni de incredere. Incearca sa ii asiguri o dieta pe baza de peste, carne de pui sau curcan (crescute in curte). Atentie la carnea rosie, cum este cea de vita sau de porc, deoarece aceasta duce la cresterea nivelului de hormoni sexuali din organismul copiilor.
• Exercitiile fizice sunt si ele recomandate. De aceea, este foarte bine sa ii inscrii pe cei mici la diverse cursuri de dans sportiv, cluburi sportive pentru ca acestia sa se dezvolte foarte frumos din punct de vedere fizic.
• Comunica foarte mult cu el, daca este baiat discutiile ar trebui purtate in general cu tata, iar daca este fetita, mama este cea care ar trebui sa discute frecvent cu ea. Asculta-l si ajuta-l sa isi invinga complexele. Foarte important este sa isi recunoasca punctele forte pentru construirea respectului de sine.
Crezi ca aparitia pubertatii precoce se datoreaza si societatii in care acestia se dezvolta?