Dezvoltarea fizică a copilului
E bine să urmărești dezvoltarea fizică a copilului, și nu doar pentru a ști din timp dacă nu se încadrează în parametrii obișnuiți. Aceasta ne ajută și să alegem haine și scutece pe mărimea celui mic. Kilogramele copilului sunt cele care îți indică mărimea potrivită de scutec. Spre exemplu, pentru un copil cu greutate cuprinsă între 8 și 14 kg sunt ideale scutecele pampers 4.
Deoarece diferențe semnificative există și la naștere între greutatea copiilor, poate fi mai simplu să te raportezi inițial la aceasta. După naștere, bebelușii pierd aproximativ 5-10% din greutatea corporală. După 2 săptămâni, aceștia încep să crească rapid. La 4-6 luni după naștere, copilul ar trebui să aibă o greutate dublă față de cea de la naștere, conform Medlineplus. Acestea sunt lunile în care copiii cresc cel mai rapid, iar ulterior creșterea lor încetinește. După vârsta de 1 an, copilul poate lua în greutate 2-2,5 kg pe an. Totodată, e bine să iei în considerare și faptul că băiețeii au în medie o greutate ceva mai mare decât fetițele.
Dezvoltarea cognitivă a copilului
Atunci când copiii sunt foarte mici, e dificil să măsurăm dezvoltarea lor cognitivă. De aceea, părinții urmăresc cât de repede și cât de bine deprind copiii anumite abilități. Atunci când are 1-2 luni, este normal ca cel mic să privească spre obiecte, în special către unele noi sau complexe. La aproximativ 3 luni, bebelușii încep să anticipeze evenimente simple, cum ar fi ridicarea genunchilor atunci când sunt așezați pe masa de înfășat. În jurul vârstei de 4 luni, vederea celor mici se îmbunătățește, astfel încât ei încep să facă legături între simțuri, proces numit integrare senzorială, potrivit Webmd.
De obicei, în intervalul 6-9 luni, copiii încep să recunoască persoanele pe care le-au întâlnit de mai multe ori, dar dezvoltă și capacitatea de a-și aminti persoane sau obiecte. Pe măsură ce se dezvoltă, copilul tău ar trebui să devină mai curios. Când are între 9 luni și 1 an, te poți aștepta să observe comportamentul celor din jur și să „exploreze" casa.
Dezvoltarea emoțională și socială a copilului
Până nu demult, părinții nu erau prea preocupați de dezvoltarea emoțională a copiilor, punând mai mult accent pe nevoile fizice ale acestuia și pe disciplină. În timp, a devenit clar că e la fel de important să urmărim dezvoltarea socială și emoțională a celor mici. La 2 luni, bebelușii încep să zâmbească, încearcă să își privească părinții, dar și să se liniștească singuri pe termen scurt, de exemplu, sugându-și degetele.
La 4 luni, copiii zâmbesc spontan, ca reacție la oameni. Joaca începe să devină interesantă, așa că acesta ar putea plânge când te oprești din jucat, scrie CDC. În plus, poți observa cum cel mic imită mai multe mișcări și expresii faciale. La 6 luni, copilul începe să folosească expresiile faciale ca să răspundă la emoțiile altor oameni. Deoarece la această vârstă încep să recunoască persoane, la 9 luni deja copilul va arăta preferințe pentru persoanele familiare și reticență față de străini.
La 1 an, copilul are jucării preferate, îți arată atunci când îi este teamă, repetă sunete pentru a primi atenție și îți poate întinde obiecte când dorește o activitate - de exemplu, o carte, dacă îi face plăcere să îi citești.
Sursă foto: Shutterstock