Masturbarea este normală
Copilul începe să își descopere organele genitale încă de la 2 ani, și pe măsură ce crește va descoperi și câtă plăcere îi pot aduce acestea. Chiromania pentru un copil este naturală și o parte integrantă din a descoperi propriul corp. Pentru un copil mângâierea organelor genitale nu este ceva greșit sau murdar, devine așa doar dacă noi îi spunem asta. Masturbarea sau chiromania este o acțiune naturală pentru el, este modul în care își descoperă corpul și calea către o dezvoltare intimă normală. Așa că atunci când copilul se bucură de plăcerea propriului lui corp nu este ceva interzis sau un semn al unei dezvoltări emoționale anormale. Este doar ceva ce îl face să se simtă bine. Și atât.
Chiromania devine o problemă numai atunci când copilul se sustrage activităților zilnice pentru a își provoca plăcere, când devine dependent de această activitate sau când se rănește. În rest, daca este doar ceva ocazional, o mică relaxare, o ieșire rară din rutină, o mică activitate când se plictisește sau când dorește să se elibereze de anxietăți, chiromania este normală.
Semnele care dezvăluie că al tău copil a descoperit plăcerea organelor genitale
Primul semn că cel mic a descoperit chiromania este popasul continuu al mâinilor în zona genitală. Când este mic va face asta în vazul tău și vei putea să observi că își întinde picioarele, are privirea sticolasă și începe să își încordeze coapsele ritmic. Respirația devine din ce în ce mai accelerată, obrajii copilului se înroșesc, începe să transpire abundent și poate începe chiar și să geamă. "În afară de aceasta, masturbarea copiilor se trădează, mai ales când sunt mai micuți, și prin mișcări ritmice ale legănatului, clătinatul capului, clipitul ochilor, întinderea rigidă a brațelor, o rigiditate generală, mișcări ale buzelor, respirație accelerată.", spune Wilhelm , medic și psihanalist în cartea sa Recomandări psihanalitice pentru mame.
Fetițele se freacă cu organul genital de brațul canapelei, de șaua bicicletei sau chiar de piciorul părinților. Băiețeii se trag des de organul intim, sau par să se scarpine tot timpul în acea zonă. Dacă copilul este mai mare, vei observa că acesta începe să se acopere când se joacă cu zona intimă. Că se refugiază la el în cameră și închide ușa, și revine ușor transpirat și cu fața congestionată sau cu ochii sticloși.
Reguli când copilul se masturbează
Primul lucru pe care trebuie să îl facem când descoperim că cel mic a început să practice chiromania este să nu acordăm atenție acestui gest, să nu îl certăm și mai ales să nu îl pedepsim pentru asta. Apoi să îi explicăm că acest joc care îi provoacă plăcere nu trebuie făcut în public. Pentru că acest gest îi face pe adulți să se simtă inconfortabil și îi supără, așa că este mai bine să ne descoperim corpul în propria noastră cameră. Dacă copilul este prea mic pentru a înțelege asta, cel mai eficient este să îl antrenăm imediat într-o altă activitate acceptabilă din punct de vedere social, fără însă a-l admonesta în vreun fel.
Trebuie evitate tacticile prin speriat, precum mituri și amenințări pe care le auzeam în copilăria noastră, cum că dacă te joci cu organul intim, îți ies negi pe mâini, sau că orbești, te îmbolnăvești, nu se mai joacă niciun copil cu tine. Aceste vorbe nu fac altceva decât să îi provoace copilului o anxietate anormală privind propriile sale organe intime.
Dacă cel mic devine exagerat în această activitate, încearcă să îi oferi alternative la fel de interesante. De exemple, Laura, de 6 ani, un copil care s-a confruntat cu mutatul la altă școală, cu colegi noi mai răutăcioși, cu un oraș nou și multe provocări a găsit eliberarea tensiunii în chiromanie, făcând asta în fiecare seara, timp de mai mult de o oră, până ce organele genitale se umflau și o dureau. Părinții au apelat la un psiholog, care i-a sfătuit să trateze cauza acestei activități, nu activitatea în sine. Au discutat cu Laura și au aflat ce o chinuia la școală, și au apelat la alte activități plăcute seara, în loc de chiromanie, fără să îi spună ca face ceva greșit: baie cu spumă, masaje, muzică liniștitoare, povești. Astfel, Laura a descoperit nu numai că există și alte metode de detensionare, dar și că părinții pot fi de un real ajutor în acest sens.
Prin urmare, explorarea organelor genitale este la fel de naturală și de normală ca și explorarea oricărei alte părți ale corpului. Copilul nu știe ce înseamnă intimitatea, ceea ce înseamnă că pentru el nu va reprezenta un act amoros. Deci, atunci când observăm semne în acest sens, nu trebuie să ne îngrijorăm, iar când se întâmplă trebuie să ignorăm actul în sine, și să explicăm cu lejeritate și cu relaxare că joaca cu organele intime se face numai în intimitate. Dacă acest gest ne deranjează pe noi, părinții, înseamnă că noi suntem cei care au o problemă. Chiromania este normală, și este important ca ai noștri copii să aibă parte de o educație intimă sănătoasă, care explică limitele și nu duce la frustrări și sentimente de vină când vine vorba de propriul corp.
Surse: BabyCenter, Kidspot, Parenting.com, National Institute of Health, Live Science, MedHelp, Wilhelm Steckel - Recomandări psihanalitice pentru mame