Controalele de rutina la copii recomandate de medic

Controalele de rutina la copii recomandate de medic

Alexandra Irimiea

Sanatatea copilului este cea mai importanta pentru orice parinte, dar din nefericire, ne-am obisnuit sa trecem pragul unui cabinet medical doar atunci cand ne simtim bolnavi. Dezvoltarea copilului poate parea normala pentru o mama, insa multe anomalii sau deficiente nu se vad cu ochiul liber! Este necesara opinia unui specialist si realizarea unor investigatii pentru a putea contura un tablou complet. Afla care sunt controalele de rutina recomandate pentru copilul tau, din primii ani de viata si pana la varsta majoratului, direct de la medicul pediatru prof. dr. Ioana Alina Anca.

Vaccinarile si racelile sunt probabil cel mai solicitat motiv pentru un consult medical al copilului. Insa, medicul pediatru prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC), le recomanda parintilor sa ia in calcul controalele de rutina, deorece acestea pot preveni sau pot ajuta la o tratare eficienta a anumitor boli.

Controlul de rutina cuprinde:
• Examen clinic complet
• Elemente de puericultura – discutia cu parintii privind elementele de ingrijire ale unui copil normal, in functie de varsta
• Bilant nutritional (greutate, talie, perimetre, indice de masa corporala, dentitie, etc)
• Imunizari
• Testare auditiva si vizuala
• Bilant de dezvoltare neuro-psihica pe etape de varsta
Controale de rutina la copii 

In functie de rezultatul evaluarii clinice facute de medicul de familie se recomanda eventual alte examinari de specialitate sau investigatii.

Examenul clinic de bilant
Cu copilul la doctor Varsta
 Frecventa
in primele 6 luni 
lunar
6 luni - 1 an
la 2-3 luni
1-2 ani
la 6 luni
2-18 ani
anual

De ce sunt importante examenele de bilant clinic?
Cu aceasta ocazie medicul de familie poate remarca anumite anomalii.

Exemple de anomalii in dezvoltarea copilului:

• crestere anormala a taliei/ greutatii,
• efectele unui aport insuficient de vitamina D – rahitism
• un aport insuficient de fier – anemie carentiala,
• anomalii cardiace – sufluri sau aritmii,
• anomalii ale tensiunii arteriale – HTA,
• semne clinice sugestive pentru o anomalie / intarziere in dezvoltarea neuro-psihica - retard, spasticitate/hipotonie, etc.

 Consultatie la medicul de familie

In aceste conditii, medicul va putea sa recomande examinarea copilului de catre un specialist si in acest fel se vor initia din timp masurile de tratament pentru o recuperare adecvata.

"In cazul in care copilul nu este dus periodic la medic este foarte posibil ca parintii (mai ales la primul copil, deci cu o experienta mai redusa in aprecierea dezvoltarii normale), sa nu remarce din timp aceste abateri de la normal, determinand uneori imposibilitatea tratamentului sau a recuperarii eficiente."

prof. dr. Ioana Alina Anca, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC)

Consultatie medicala pentru copil 

Screening-uri recomandate de medic pentru copii 

Testarea auditiva la copii
Testarea auditiva este recomandata tuturor nou-nascutilor in maternitate, pornind de la observatia unei recuperari de foarte proasta calitate a limbajului si insertiei sociale la copiii hipoacuzici depistati tardiv. In cazul unui test pozitiv pentru hipoacuzie, nou-nascutul va fi reevaluat conform recomandarii medicului audiolog.
Screening-ul oftalmologic la copii Screening-ul oftalmologic nu este obilgatoriu la nou-nascutul normal, testarea fiind insa recomandata oricand exista suspiciunea unei afectari oculare congenitale sau dobandite precoce. (ex. retinopatia prematurului, aspectul clinic sugestiv pentru cataracta congenitala, etc.)
Ecografie de sold la bebelus
O alta metoda de depistare este reprezentata de ecografia de sold, considerata astazi standardul de aur in depistarea anomaliilor de dezvoltarea ale soldului (displazia de sold). Este recomandata ca metoda screening in multe state europene. 
Varsta optima la care este indicata este de:
• 2-6 saptamani la fetitele cu elemente clinice sugestive
• 6 saptamani la copiii cu antecedente familiale de dislpazie de sold
• 6 saptamani la copiii nascuti in prezentatie pelvina

Controalele de rutina pentru bebelusii prematuri

Copiii nascuti prematuri necesita un program sustinut de follow-up in primul an de viata, recomandat a se continua pana la varsta de 3-5 ani.

In primul an acestia vor avea, in afara examenului clinic periodic, evaluari specifice constand in:

1. Examen oftalmologic periodic in functie de prezenta/severitatea retinopatiei de prematuritate
2. Testare audiologica
3. Examen ecografic transfontanelar pentru depistarea/monitorizarea hemoragiilor intracraniene
4. Examene periodice de bilant privind dezvoltarea neuro-psiho-motorie – recomandarea de tratament medicamentos/recuperare
5. Examen psihologic
6. Alte examinari in functie de caz (consult cardiologic, ecocardiografie, consult endocrinologic, gastro-enterologic, etc)
 
Control de rutina la bebelus prematur


Screening-ul neonatal

In tara noastra, prin screening neonatal se intelege metoda de depistare (in masa) a unor boli congenitale / genetice grave a caror evolutie poate fi mult ameliorata prin initierea precoce a tratamentului. Este vorba despre doua afectiuni relativ frecvente in Romania, cu potential evolutiv extrem de sever in lipsa tratamentului precoce:
mixedemul congenital (cretinism gusogen) ce se trateaza cu hormoni tiroidieni administrati per os
fenilcetonuria (oligofrenie fenilpiruvica) ce se trateaza cu o dieta de excludere a fenilalaninei.

Screening neonatal

Statul Roman finanteaza Programul National de screening pentru aceste doua boli in toate maternitatile publice din Romania, asadar oricine naste intr-o astfel de maternitate are asigurata gratuitatea screening-ului pentru mixedem si fenilcetonurie. Insa, in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, screening-ul neonatal mai cuprinde si alte afectiuni metabolice / genetice grave care in Romania sunt mai putin frecvente comparativ cu cele precizate mai sus.

Acum exista posibilitatea testarii nou-nascutilor din Romania si pentru aceste boli, dar deoarece statul nu finanteaza acest tip de investigatie, parintii care doresc efectuarea ei trebuie sa plateasca costul analizei. Am remarcat insa ca din ce in ce mai multe mame si solicita screening-ul extins contra cost.

Multumim sprijinului acordat realizarii acestui articol:
prof. dr. Ioana Alina Anca, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC)

Tu cat de des te duci cu bebelusul tau la control? Ce fel de testari si investigatii i-au fost recomandate pana la aceasta varsta?

Articolul urmator
VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort
VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare
    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare

    Lucrează de acasă, are grijă de trei fetițe, are grijă ce mănâncă, se antrenează, este o mamă ocupată și cu o viață agitată. Dar serile ei sunt liniștite, grație...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor
    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

    Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    © 2025 Qbebe