Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată

Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mai puțin cunoscută decât celelalte „boli ale copilăriei”, roseola infantum provoacă îngrijorări în special prin debutul cu febră foarte ridicată. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii despre această boală contagioasă, astfel încât să știi cum să o deosebești de alte boli care au manifestări similare. Nu uita că febra și erupțiile cutanate ale copilului trebuie să te trimită cât mai repede la medic, în condițiile în care acestea pot fi dovada unei afecțiuni virale, ce poate fi deosebit de contagioasă.

Diferența între roseola infantum și rujeolă

Atât roseola infantum, cât și rujeola, fac parte dintre bolile contagioase incluse în „bolile copilăriei” (roseola infantum sau rozeola/roseola infantilă este cunoscută și sub numele de „cea de-a șasea boală a copilăriei” sau exantemul subit). În condițiile în care ambele prezintă erupții cutanate maculopapuloase (sub formă de leziuni mici, proeminente, colorate), ca să îți dai seama de care dintre ele ar putea fi afectat copilul tău, este necesar să știi care este diferența între roseola infantum și rujeolă.

Una dintre principalele diferențe este aspectul erupției. Dacă în caz de roseola infantum aceasta debutează în zona mediană a corpului (din zona abdomenului) și se întinde pe gât, față și membre, cea care însoțește rujeola începe din zona feței și apoi se extinde pe celelalte părți ale corpului.

Îți vei face o idee mai clară asupra acestor erupții cutanate privind și pozele de mai jos, care înfățișează atât roseola infantum, cât și aspectul erupției din cadrul rujeolei:

Erupția cutanată din roseola infantum

eruptie-de-la-roseola-infantum-pe-spatele-unui-copil

Erupția cutanată din rujeolă

bebelus-ce-are-o-eruptie-cutanata-si-este-tinut-in-brate-de-o-doctorita

Referitor la simptomele care acompaniază cele două boli, ai în vedere că:

  • Roseola infantum se caracterizează prin febră mare (până la 40,5 grade), ce poate dura până la 3-5 zile, iar după 2-4 zile va surveni și erupția cutanată-  Aceasta este sub formă de bubițe în nuanțe de roz sau roșiatice, puțin ieșite în relief, cu un diametru de 2-5 mm, cât durează erupția din roseola infantum fiind variabil, de la câteva ore la 1-2 sau 2-3 zile. Erupția nu e de obicei însoțită de prurit, iar dacă asupra ei se aplică o presiune va deveni albă. Perioada de incubație a virusului ce provoacă roseola (virusul herpetic de tip 6) durează între 5 și 15 zile
  • Rujeola are o erupție care în general debutează la 3-5 zile după ce încep simptomele, iar febra acompaniază erupția (de cele mai multe ori nu provoacă mâncărimi, bubițele nu sunt roz-roșiatice precum la roseola infantum, ci au o nuanță roșiatică-maronie) și dispare când aceasta nu se mai extinde
  • Roseola infantum are ca simptome, în afară de febra mare și erupție, și: roșeață la nivelul ochilor, inflamații în jurul ochilor, nas care curge, dureri în gât, dureri de urechi, iritabilitate, diminuarea apetitului, stare generală alterată. Uneori, printre manifestările sale se regăsesc și: diareea, tusea sau inflamarea ganglionilor limfatici
  • În situația în care copilul are rujeolă, simptomele vor apărea cam la 2 săptămâni după ce s-a infectat (rujeola este produsă de virusul numit Morbillivirus, care se transmite prin strănut sau prin tuse) și nu sunt greu de recunoscut: ochi roșii, rinoree, febră mare, tuse, mici pete albe în gură (mai ales în interiorul obrajilor, numindu-se pete Koplik)
  • Ambele boli se transmit însă pe cale orală- prin picăturile generate de strănut, de tuse, de vorbit sau de râs, virusurile pătrunzând în organism prin nas sau prin gură.

O diferență demnă de luat în seamă între aceste două boli este că, dacă roseola infantum afectează cu precădere copiii cu vârsta între 3 luni și 4 ani (este mai frecventă la copiii mai mici de 2 ani), fiind foarte rare cazurile ce apar la adulți (medicii spun că, în general, persoanele sănătoase își formează încă din copilărie anticorpii necesari pentru a nu dezvolta o infecție, mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de roseola fiind cei care au sistemul imunitar compromis, în condițiile în care, chiar dacă au fost bolnavi la un moment dat, pot avea o recurență a infecției întrucât boala este produsă de virusul herpetic de tip 6), rujeola nu afectează doar copiii, ci apare și la adolescenți și la persoanele adulte.

Nu în ultimul rând, modalitatea de prevenție a roseolei infantum și a rujeolei diferă. Astfel, vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) protejează de rujeolă, face parte dintre vaccinurile obligatorii incluse în schema națională de vaccinare și se va realiza în felul următor: prima doză va fi primită la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua în jurul vârstei de 5 ani. Prin efectuarea a două doze de vaccin ROR protecția este de obicei pe viață, numărul persoanelor care pot dezvolta totuși bola după cele două doze de vaccin fiind redus. În același timp, în situația în care nu se poate demonstra imunitatea adolescenților și a adulților în fața rujeolei, aceștia pot primi vaccinul ROR (în două doze, administrate la o distanță de cel puțin 28 de zile).

În schimb, pentru roseola infantum nu există în momentul de față un vaccin. Singurele modalități de prevenție sunt:

  • Evitarea folosirii în comun a obiectelor personale
  • Spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun
  • Igiena tusei și a strănutului (acoperirea gurii și a nasului când se tușește și când se strănută)

Alte detalii pe care ar trebui să le mai cunoști, în legătură cu aceste două boli infecțioase, sunt legate de:

  • Pentru niciuna dintre ele nu există un tratament specific- În vederea primirii unui diagnostic de roseola infantum sau de rujeolă, se impune vizita la medic, care va realiza un examen fizic al copilului (punând întrebări legate de istoricul medical al acestuia), tipul de erupție, febra, aspectul ganglionilor din zona gâtului sau a cefei și alte manifestări fiind indicii pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. În plus, medicul poate solicita și efectuarea unor analize de sânge sau a unui exudat faringian pentru o diagnosticare corectă a rujeolei. Odată cu stabilirea diagnosticului, tratamentul, pentru ambele afecțiuni, are ca obiectiv o ameliorare cât mai consistentă a simptomelor neplăcute. De aceea, se vor recomanda antiinflamatoare și antitermice (pe bază de paracetamol sau de ibuprofen, ibuprofenul nefiind recomandat pentru un bebeluș mai mic de 6 luni, dacă medicul nu a făcut o asemenea recomandare. Aspirina nu este nici ea indicată pentru copii, putând provoca Sindromul Reye- care afectează mai ales ficatul și creierul, putând fi fatal). În vederea diminuării disconfortului provocat de febră, copilul va fi cât mai bine hidratat, vei avea grijă să poarte haine cât mai subțiri și lejere și poți să recurgi și la următoarea soluție: poți să-l ștergi cu un burete cu apă călduță
  • Amândouă pot genera, în cazuri rare, complicații- De pildă, rujeola poate conduce la: pneumonii, encefalită, infecții ale urechii, bronșite, laringite. Roseola infantum poate provoca, din cauza febrei ridicate, convulsii (survin când temperatura corpului va crește brusc, sunt mai des întâlnite la copiii mai mici de 5 ani, cam la 3 din 100 de copii, fiind un motiv serios de îngrijorare) sau, dacă este vorba despre sistem imunitar compromis, encefalite, meningită aseptică sau pneumonii. De cele mai multe ori însă, prognosticul după roseola infantum este excelent și nu presupune semnalarea de reacții adverse pe termen lung

Ca să nu se ajungă în niciuna dintre situațiile menționate, nu mai sta pe gânduri și prezintă-te cât mai repede la medic în oricare dintre aceste situații: sesizezi convulsii febrile (în acest caz, sună la numărul de urgență sau mergi cu copilul direct la spital), febra ridicată nu cedează după administrarea de antitermice, copilul este letargic, epuizat și foarte iritabil.

Roseola infantum izolare

Medicii pediatri vin cu următorul îndemn: odată ce un copil are starea generală alterată și face febră, este recomandat să nu mai vină în contact cu alți copii, cel puțin până când nu ajunge la un specialist care îi va pune un diagnostic. Acest demers este cu atât mai important cu cât anumite boli ale copilăriei, printre care și roseola infantum, sunt contagioase chiar de dinainte ca simptomele caracteristice să fie vizibile.

În cazul în care copilul este diagnosticat cu roseala infantum, statul în casă este indicat până când febra va dispărea, copilul fiind cel mai contagios pe durata febrei ridicate, înainte de apariția erupției cutanate. Când au trecut cel puțin 24 de ore de când febra a dispărut, copilul nu mai dă virusul mai departe, de aceea, dacă se simte bine, poate fi lăsat să vină în contact cu alți copii.

copilas-blond-caruia-i-se-ia-temperatura-cu-un-termometru-electronic

Dacă îți faci griji în legătură cu posibilitatea de a contacta boala de la copilul tău, ține seama de ceea ce spun medicii: roseola infantum afectează rar adulții, până la vârsta de 2 ani peste 90% dintre persoane fiind expuse virusului ce o provoacă. În aceste condiții, șansa să te confrunți cu ea sunt foarte reduse. Numai în cazuri izolate, de pacienți imunocompromiși, apariția sau recurența unei roseola infantum este posibilă.

Roseola infantum vaccin

Spre deosebire de alte boli contagioase, pentru roseola infantum nu este încă disponibil un vaccin care să o prevină. Singurele modalități prin care poate fi prevenită îmbolnăvirea sunt:

  • Evitarea contactului cu o persoană ce suferă de această afecțiune
  • Igiena mâinilor, dar și igienizarea regulată a obiectelor din casă care sunt intens folosite (cum ar fi mânerele, clanțele de la uși, telecomenzile etc.)
  • Persoanele care au fost diagnosticate cu roseola infantum trebuie să rămână în izolare până când febra dispare și nu mai sunt contagioase
  • Respectarea regulilor ce țin de igiena tusei și a strănutului
  • Să se evite, pe cât posibil, să se utilizeze în comun obiecte precum: pahare sau căni, tacâmuri, periuțe de dinți etc. De asemenea, nu este indicat să se bea după o altă persoană

Roseola infantum se transmite la adulți ?

Majoritatea persoanelor au anticorpi la roseala infantum încă din primii ani de viață, de aceea sunt imune în fața unei alte infecții. Cu toate acestea, adulții care nu au avut boala în copilărie se pot infecta la un moment dat, dar dacă sunt sănătoși forma bolii nu va fi severă. Pot să transmită însă boala copiilor și altor adulți în perioada în care au febră.

Totodată, copiii pot transmite roseola infantum adulților, dar în cazuri rare, cu precădere dacă este vorba despre cei care au probleme grave de sănătate, ce afectează funcționarea normală a sistemului imunitar. Din acest motiv, medicii insistă asupra grijii permanente de a se respecta normele elementare de igienă în familie și de a se contacta un specialist când sunt sesizate oricare dintre simptomele care ar putea fi determinate de prezența roseola infantum.

Roseola infantum a doua oară

Așa cum s-a precizat anterior, persoanele sănătoase au șanse foarte scăzute să sufere pentru a doua oară de roseola infantum. Un studiu a atras însă atenția asupra următoarelor aspecte:

  • Virusul herpetic de tip 6 rămâne latent în limfocite și în monocite, de aceea nu este exclus să se manifeste iar la un moment dat
  • Reactivarea virusului este mult mai posibilă la persoanele al căror sistem imunitar nu funcționează corespunzător (de exemplu, în cazul celor care suferă de cancer, care au trecut prin diverse tratamente destinate tratării cancerului, în cazul pacienților care au suferit un transplant etc.)

Cei care au realizat studiul amintit au precizat că, pentru a se evita apariția unor complicații severe la pacienții imunocompromiși care au roseola infantum, ar trebui prescris un antiviral puternic precum este Ganciclovir.

Roseola infantum la gravide

Primul caz de roseola infantum la o femeie însărcinată a fost depistat în anul 1992, fiind raportat în „the Journal of Reproductive Medicine”, atunci menționându-se că nu se știe care ar putea fi impactul virusului (virusul herpetic de tip 6) asupra fătului.

În anul 1999, printr-un studiu s-a precizat faptul că există posibilitatea ca virusul herpetic de tip 6 să fie transmis, în cazuri cu totul izolate (cam în 1% dintre sarcini), fătului. Doi ani mai târziu, un nou studiu a demonstrat că, în cazul bebelușilor ai căror mame fuseseră expuse la virusul herpetic de tip 6 și de tip 7, există un nivel ridicat al anticorpilor pentru ambele virusuri, ceea ce înseamnă că aceștia ajung prin placentă la făt.

Alte studii, realizate în ultimii 10-15 ani, au ajuns la concluzia că, dacă o femeie însărcinată este expusă virusului herpetic de tip 6, în primul trimestru de sarcină, riscurile pentru făt sunt minime. De asemenea, odată ce o femeie s-a confruntat cu acest virus (oamenii de știință au constatat că peste 95% sunt în această situație), următoarele expuneri la el, chiar și în timpul sarcinii, nu sunt însoțite de riscuri semnificative.

Esențial este ca o femeie însărcinată să solicite cât mai rapid ajutorul unui medic, în special dacă trece prin simptome precum:

  • Febră
  • Stare de oboseală
  • Diminuarea apetitului
  • Dureri de gât
  • Rinoree
  • Inflamarea ganglionilor
  • Orice erupție cutanată care este similară celei specifice roseolei infantum

femeie-insarcinata-care-sta-pe-canapea-nu-se-simte-bine-si-isi-verifica-temperatura

Ai în vedere faptul că, la fel ca în cazul copiilor, boala poate fi transmisă cu ușurință prin particulele de salivă provenite din strănut sau din tuse, de aceea este indicat să fii foarte atentă la igiena strănutului și a tusei și să nu omiți că, în caz de roseola infantum confirmată sau pe cale de diagnosticare, este necesară izolarea.

Roseola infantum păreri

Întrucât roseola infantum nu este la fel de cunoscută precum alte boli ale copilăriei, manifestările sale (mai ales febra înaltă și erupția) trezesc numeroase îngrijorări în rândul mămicilor de pretutindeni. De aceea, se poate sesiza că păreri despre roseola infantum sunt disponibile atât pe forum-urile de la noi, cât și pe cele din străinătate. Iată câteva păreri și sfaturi despre roseola prezentă la bebe sau la copiii mai măricei:

„Acum o săptămână fetița mea a intrat în contact cu un bebe de aceeași vârstă, 7 luni, contactând această boală (roseola infantum). La început nu am știut despre ce este vorba. Ne-am speriat pentru că temperatura era testul de ridicată, dar starea ei în rest era foarte bună. Mânca normal, era vioaie, ca de obicei. Am încercat să-i scad temperatura cu Eferalgan și cu băi mai puțin calde cu 2 grade față de temperatura corpului, am dezbrăcat-o cât mai mult posibil, mai ales noaptea.
După două zile am ajuns și la Urgență și ni s-a spus că nu e nimic grav. Am revenit apoi a doua zi pentru că a scăzut temperatura, dar pe corp apăruse acea erupție de culoare roz-roșu și ne-am speriat că nu e rujeolă sau rubeolă.
Ni s-a confirmat că este vorba despre roseolă. Această erupție a durat 3 zile. Pe perioada erupției, fetița mea a fost mai apatică, plângăcioasă, voia numai în brațe și dormea mai mult ca de obicei ziua.
Azi e în formă și mă bucur că n-a fost nimic grav. Am scris experiența mea aici pentru că am căutat pe internet și nu am găsit mare lucru despre această boală, dar și pentru a ajuta unele mămici care se pot confrunta cu o situație similară.”

Răspunsul venit din partea altei mame:

„Bună! Printr-o experiență similară am trecut și noi de curând, cu aceleași simptome: febră 39-40 trei zile (dimineața devreme și după-amiaza târziu), erupție tot vreo 3 zile, cu somnolență, nervozitate!
Am făcut dozarea de anticorpi anti-rubeolă și anti-rujeolă și a reieșit că nu făcuse niciuna dintre aceste boli (făcuse ROR cu câteva luni în urmă- de aceea am vrut să-i facem aceste analize, deși nu este prea plăcut pentru copil).
La infecționist nu am fost decât după ce au ieșit rezultatele, dar boala deja trecuse. 99% sunt convinsă că și el a făcut roseola. Din păcate, i-am dat și antibiotic după 2 zile de febră (simptome de roșu în gât), ceea ce nu ar trebui în această situație.
Sănătate multă!”

Sursă: forum.desprecopii.com

„Bună, mămici
Știți că v-am zis că zilele trecut Luca a făcut febră mare și pediatrul a zis că are roșu în gât. Trei zile l-am ținut cu antitermice, apoi i-am dat antibiotic, febra a dispărut, nu mai are nimic în gât. Ei, azi-dimineață, după 5 zile de tratament, i-au apărut pe tot corpul, mai puțin pe piciorușe, niște bubițe roșii. Am zis că poate de la transpirație. Am mers cu el la medicul de familie, care mi-a spus că e „boala eruptivă” sau „roseola infantum” și că a apărut din cauza febrei mari pe care a avut-o. Am citit pe net și se spune că e a șasea boală eruptivă și face parte din familia pojarului, pojărelului, vărsatului de vânt. Mi-am recomandat calciu gluconic și atât. Pediatrul spune că e posibil să fie o reacție alergică la antibiotic și mi-a recomandat Aerius (sirop). Off, pe cine să cred acum? Și că pot să îl scot afară și să îi fac și baie. Nu îl mănâncă bubițele, nu face febră, doar că i-au apărut pe corp...”

Reacții venite din partea altor mame:

  • „Hm... m-ai pus pe gânduri...și Biei i-au ieșit niște bubițe roșii pe tot corpul (mai puțin pe spate și pe față) și eu eram convinsă că e de la căldură că am văzut și alți copilași în parc la fel... Momentan, eu o „tratez” doar cu dușuri multe...”
  • „Fetelor, așa am pățit cu Răzvan, depinde de copil, când face febră mare apar apoi aceste bubițe mărunte și roșii. E din cauza febrei și doar am dat cu cremă, nu ține mai mult de 3 zile. Dispar fără nimic, acum depinde să nu fie alergie la medicamente. Multă sănătate!”

Sursă: ro-mamma.com

„Bună tuturor!
E. (16 luni) trebuia să fie cu mine în avion vinerea aceasta pentru a merge să îi vizităm pe ai mei în New Jersey... Ei bine, E. Și C. (în vârstă de 4 ani) au fost răciți în ultimele săptămâni. Toată lumea din clasa lui C. a fost bolnavă în ultimul timp, așa că nu a fost o mare surpriză că s-a îmbolnăvit și el. Timp de 3 nopți la rând, E. a fost foarte agitat și a avut o ușoară febră, nu cât să apelez neapărat la medicamente, dar eu i-am dat pentru orice eventualitate. Ieri am mers cu copiii la magazin ducându-i în căruțul lor dublu. Nu îl puteam vedea pe E.bine din căruț, m-am oprit să-i dau un pupic, dar l-am nimerit pe C. Totul era în regulă. Cinci minute mai târziu, ne plimbam prin WallMart și am văzut că E. era plin de pete roșii. L-am chemat rapid pe soțul meu. Ne-am grăbit spre casă. E. era în regulă...puțin indispus, dar nu părea foarte bolnav. I-am dat Benadryl. Dar dimineață am văzut că încă are pete.

Am dat telefon la școala lui C. pentru a afla dacă nu cumva erau cazuri de rujeolă, în condițiile în care E. nu fusese încă vaccinat. Nu era vorba despre așa ceva, iar E. nu avea toate simptomele acestei boli. Nu are ochii roșii, îi curge foarte puțin nasul și nici nu tușește. Nici nu are febră mare.

Asistenta de la școala lui C. mi-a spus că o persoană a raportat un caz de „boala a cincea”. M-am documentat însă și am văzut că principala caracteristică a acestei boli era erupția roșie de pe față, iar aceasta era partea corpului pe care E. nu avea pete. Când m-am dus la grădinița lui E., educatoare mi-a spus că ar putea fi roseola, m-am documentat și despre ea, dar este caracterizată de o febră înaltă. E. nu ardea de febră; era doar călduț. Am încercat să îl duc la un alt medic, dar mi s-a spus că nu ne putea primi. Așa că o să ajung cu el la medic mâine. S-a mai confruntat vreun copil cu așa ceva?”

Răspunsuri primite din partea unei mame și a unei bunici:

  • „Fiica mea a avut recent roseola. Am crezut că era o reacție la vaccinul MMR-V, întrucât febra a început la 4 ore de la acesta. În noaptea aceea a avut febră mare- aproape 40. Febra i-a scăzut până la 38 cu Tylenol, dar a crescut iar noaptea următoare. A doua zi se simțea destul de bine, dar după aceea corpul i s-a acoperit de pete. Odată ce i-au apărut petele, toată lumea a spus că este roseola, nu o reacție de la vaccin. Febră mare câteva zile, urmată de o erupție în zona trunchiului. Tipic pentru roseola.”
  • „Nepoțelul meu a avut roseola și a avut aceleași simptome. Nu a avut febră mare. Nu prea se simțea în largul său. Nu prea a dormit bine câteva nopți, dar după aceea a fost mai bine. Inițial am crezut că este rujeolă. M-am înșelat însă...”

Sursă: city-data.com

„Acum câteva zile am vorbit despre cum mi-am dus fiul la medic pentru febră mare. I s-a făcut un control la gât și la urechi, i s-au efectuat analize la urină și nu a ieșit nimic...s-a spus că este vorba doar de un virus și să-i dau Tylenol...

Cineva de pe acest forum mi-a zis despre roseola. S-a spus că, dacă o erupție a izbucnit când s-a declanșat și febra, cel mai probabil este vorba despre această boală. Ei bine, această febră a izbucnit azi-noapte, iar astăzi are o erupție pe gât, pe față, pe brațe și pe abdomen.
Are iar puțină febră... dar principala mea întrebare este...A văzut cineva o erupție în ochi? Ochiul său este atât de roșu și este o erupție în jurul ochilor. Să fie oare roșu la interior din cauza mâncărimii din exterior?
În orice caz, medicul nostru nu va fi disponibil până luni, așa că aștept păreri de la părinți experimentați. ”

Sfaturi venite de la alte mame:

  • „Amândoi copiii mei au avut roseola, unul a avut chiar și boala a cincea, iar celălalt a avut boala mână-gură-picior. Mâinile, brațele și gura au fost în starea cea mai proastă- Bietul copil nu suporta nici pantofii în picioare, iar zona scutecului a fost și ea afectată. Ne-au ajutat băile cu fulgi de ovăz.”
  • „Roșeața din jurul ochilor este exact ceea ce au avut și băieții mei. Amândoi au avut roseola la aniversările lor la împlinirea vârstei de 1 an. Nu știu cum s-a întâmplat. În general, sunt 3 zile de febră mare și după aceea 3 zile de erupție. În amintesc faptul că erupția a fost cea mai severă pe părțile mai calde ale corpului, cum ar fi la axilă, în zona intimă, pe gât, pe față etc. Totul părea mai grav când plângeau sau când se încălzeau după baie. De obicei, eczema nu produce mâncărimi, dar nu este exclus să fie vorba despre o eczemă iritantă. Încearcă Benadryl pentru mâncărmi. Încearcă și băi călduțe și păstrează-i unghiile cât mai scurte ca să nu se poată zgâria mult. Sper că se va simți mai bine!”

Sursă: community.whattoexpect.com

Viroză eruptivă sau roseola

O viroză eruptivă este determinată de prezența unei infecții virale, putând să determine mâncărimi, senzație de arsură sau durere. Poate avea aspecte diverse, de la pete roșii, până la bubițe plate, ieșite în relief sau similare unor coșuri, fiind mai predominante pe o anumită parte a corpului sau extinse pe întreaga suprafață a acestuia.
Durata unei viroze eruptive depinde foarte mult de tipul de virus care stă la baza ei, anumite forme fiind prezente mai ales la bebeluși și copii mici, în timp ce altele pot fi prezente la orice vârstă sau predominant la adulți (cum este Zona Zoster de exemplu).

Pentru a putea realiza distincția dintre roseola infantum și alte viroze eruptive frecvente, este necesar să știi câteva dintre caracteristicile acestora. Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute viroze eruptive și cum se manifestă ele:

Varicela

Este mai des întâlnită la copii, dar nu este exclus să apară și la adulți, răspândindu-se mai ales în comunitățile în care sunt numeroase persoane care nu au fost vaccinate. Erupția care o caracterizează apare mai întâi pe piept și apoi se întinde și pe alte zone ale corpului, schimbându-și aspectul pe măsură ce infecția evoluează. De pildă, inițial sunt sesizate mici vezicule cu lichid ce sunt similare bășicilor, după care după câteva zile acestea se sparg, se acoperă cu o crustă și rămân cu această crustă până la vindecare.

Similar roseolei infantum, printre simptomele varicelei sunt febra, starea generală alterată și diminuarea apetitului, dar pot interveni și durerile de cap. Este foarte contagioasă, de aceea persoana care se confruntă cu această boală infecțioasă ar trebui să stea acasă până la căderea crustelor.

Rujeola

A fost descrisă mai sus, prin comparație cu roseola infantum. Ceea ce ar trebui să mai știi în legătură cu acest tip de viroză eruptivă este că există o profilaxie a ei și post-expunere. Astfel, vaccinul antirujeolic poate să fie administrat și persoanelor care nu au fost imunizate sau care au fost imunizate insuficient în cel mult 72 de ore de la contactul cu persoana infectată. Nu este exclus ca persoanele respective să dezvolte totuși boala, dar vor avea șansa ca aceasta să nu fie severă și să nu le pună în pericol.

Eritemul infecțios

Numit și cea de-a cincea boală a copilăriei, se întâlnește mai mult la copii. Este produsă de virusul Parvovirus B19, transmițându-se prin particulele de salivă, prin tuse, strănut sau vorbit. Perioada de incubație este de 7-14 zile, iar simptomele ce însoțesc boala aceasta sunt:

  • Durere în gât
  • Dureri de cap
  • Stare de slăbiciune
  • Rinoree
  • Febră
  • Dureri musculare

Manifestarea cea mai comună a acestei afecțiuni contagioase este însă erupția specifică, roșie, ce se poate sesiza la nivelul ambilor obraji (de aceea eritemul infecțios se mai numește și „boala obrajilor pălmuiți). Când aceasta începe să cedeze, după 2-4 zile, poate apărea o nouă erupție, extinsă pe membre, pe spate, pe fese, având culoare roz, fiind ușor proeminentă și însoțită de mâncărimi. De obicei, dispare după 7-10 zile.

Boala gură-mână-picior

Spre deosebire de roseola infantum, boala gură-mână-picior este provocată de un virus din familia enterovirusurilor. Deși se întâlnește mai des la copiii mai mici de 5 ani, poate să afecteze și copiii mai mari și adulții.
În privința perioadei de incubație, aceasta este de 3-6 zile, iar boala va debuta prin manifestări precum:

  • Stare de rău
  • Febră
  • Dureri în gât
  • Reducerea apetitului

După 1-2 zile de când debutează febra, în cavitatea bucală apar mai întâi pete roșii, mici, ce devin apoi vezicule foarte dureroase, care provoacă disconfort atât la ingerarea solidelor, cât și a lichidelor. Alături de acestea, pot să se dezvolte pete roșii, plate, chiar și vezicule, inclusiv la nivelul coatelor, feselor, zonei genitale sau a genunchilor.

palme-de-copil-cu-eruptie-provocata-de-un-enterovirus

Rubeola

Poartă numele de pojărel și este produsă de un virus care se transmite când o persoană infectată strănută sau tușește. Simptomele care definesc rubeola sunt:

  • Stare generală de rău
  • Dureri de cap
  • Ganglionii limfatici de la urechi și de la ceafă se inflamează
  • Dureri și inflamații articulare (la adulți)
  • Erupție fină, roz, care începe din zona feței și se întinde pe brațe, pe picioare și pe tot corpul- Va dispărea în aceeași ordine

Prevenția acestei boli infecțioase se face prin efectuarea vaccinului ROR.

Scarlatina

Este provocată de Streptococul hemolitic tip A, fiind mai des întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani. În ceea ce privește perioada de incubație, aceasta este între 3 și 5 zile. Primele simptome ale scarlatinei sunt: febra mare, durerile în gât, starea generală alterată, durerile de cap, frisoane. Uneori, pot apărea și simptome digestive (precum dureri abdominale și/sau vărsături). 

Particularitățile erupției cutanate produse de scarlatină (erupția durează, în medie, cam 7 zile) sunt:

  • Nu apare pe față (în scarlatină obrajii sunt de un roșu intens, prin contrast cu pielea din jurul nasului și a buzelor, care este mai degrabă palidă)
  • Este prezentă în special pe gât, pe zona laterală a toracelui, pe brațe (pe zona lor internă), pe partea internă a coapselor, gambelor, în zona axilei
  • Est de obicei mai severă în zona cotului, a genunchilor, în zona inghinală

La fel ca în cazul roseolei infantum, nici pentru ea nu există vaccin, prevenția constând în:

  • O bună igienă a mâinilor și suprafețelor din casă
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave
  • Evitarea locurilor aglomerate

Fie că este vorba despre erupția produsă de roseola infantum, fie că este vorba despre cea creată de alte viroze eruptive, consultă întotdeauna un medic dacă intenționezi să recurgi la medicamente antihistaminice sau la  antiinflamatoare, în condițiile în care acestea pot avea reacții nedorite.

Specialiștii din cadrul „Academiei Americane de Dermatologie” îndeamnă să se recurgă cât mai rapid la sprijin medical, în caz de erupții provocate de boli infecțioase, în oricare dintre următoarele situații:

  • Febra care însoțește erupția este ridicată
  • Erupția se agravează după administrarea unor medicamente (poate fi vorba despre o reacție alergică)
  • Erupția începe să aibă multe bășici, extinse și în zone precum: în jurul gurii, în zona genitală, în jurul ochilor etc.
  • Erupția este foarte dureroasă și se infectează (îți poți da seama dacă este vorba de infecție după următoarele semne: prezența unui lichid gălbui sau verzui, inflamare, apariția crustelor, durerilor, pielea din zona infectată este mai caldă decât pe restul corpului)

Surse: aad.org, arcadiamedical.ro, community.whattoexpect.com/forums/, citydata.com, drgreen.com, forum.desprecopii.com, healthline.com, healthychildren.org, mayoclinic.org, medicover.ro, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, reginamaria.ro, ro-mamma.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?
    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

    Siguranța sănătății rinichilor este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Una dintre problemele cel mai des întâlnite ale rinichilor sunt pietrele la...

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Dana Rogoz: mesaje emoționante despre copiii ei. „Dacă mai durează mult senzația, voi leșina”
    Dana Rogoz: mesaje emoționante despre copiii ei. „Dacă mai durează mult senzația, voi leșina”

    Trebuie să recunoaștem că atunci când vrem să ne luăm porția zilnică de drăgălășenie, mai aruncăm un ochi pe contul de Instagram al Danei Rogoz. Poate te întrebi de...

    Sunt gravidă și soacra mea îmi spune că sunt cât o focă și nu mă lasă să mănânc
    Sunt gravidă și soacra mea îmi spune că sunt cât o focă și nu mă lasă să mănânc

    Înainte de a începe aș dori să spun că sunt o fată destul de masivă. Nu este nicio rușine în asta, mă iubesc așa cum sunt și am trăit cu zicala ”fii tu,...

    Scrisoare către toate femeile care devin mame cât încă sunt și ele, niște copii
    Scrisoare către toate femeile care devin mame cât încă sunt și ele, niște copii

    Rolul matern este frumos, dar este și extrem de dificil, cu atât mai mult cu cât mămica este foarte tânără. Însă, poate aceste mame vor găsi niște sfaturi...

    Simptomele carenței de Omega-3 la copii
    Simptomele carenței de Omega-3 la copii

    Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul...

    © 2024 Qbebe