Remedii pentru febra la copii

Remedii pentru febra la copii

Alexandra Irimiea

Remediile pentru tratarea febrei la copii sunt fie medicamentoase, sub forma de siropuri sau supozitoare, fie presupun actiuni locale precum impachetarile, baite caldute sau sosete cu albus sau otet puse in picioare. De asemenea, pe langa remediile naturiste care combat febra, sunt si cele homeopate, dar care se dau individualizat, luand in calcul toate simptomele si felul in care se diferentieaza ele de la un copil la altul.

Medicii nu privesc febra ca fiind un lucru rau, comparativ cu majoritatea parintilor care intra in panica la cel mai mic semn de crestere a temperaturii copilului. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar functioneaza si ca organismul celui mic se lupta cu infectia. Daca febra nu produce complicatii si nici nu afecteaza starea generala a copilului, atunci ea nu trebuie tratata, ci doar monitorizata.

Remedii clasice, alopate, pentru scaderea febrei la copii

Remedii impotriva febrei Medicatia potrivita unui copil pentru scaderea febrei este reprezentata, in general, de siropuri sau supozitoare cu acetaminofen (paracetamol), ibuprofen si metamizol (algocalmin). Mai intai se ofera un singur medicament, iar daca acesta nu este eficient, se incearca si cel de-al doilea.

Nu oferiti paracetamol si ibuprofen alternativ la 4 ore decat daca medicul indica acest lucru.

Orice mamica are acasa siropuri sau supozitoare cu Paracetamol (Panadol, Calpol, Eferalgan) si Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Marcofen, Ibugesic). De regula, acestea au actiuni asemanatoare, insa exista si cateva diferente.

Acetaminofen (Paracetamol)
vs. Ibuprofen
se administreaza la un interval de minim 4 ore, dar nu mai mult de 5 ori in 24 de ore
se administeaza la un interval de minim 6 ore, dar nu mai mult de 3 ori in 24 de ore
scade febra si durerea, dar nu reduce si inflamatia, asemeni ibuprofenului
studiile arata ca are o actiune mai eficienta impotriva febrei fata de Acetaminofen, reusind sa mentina temperatura la un nivel scazut pentru o perioada mai mare
poate fi dat bebelusilor incepand cu varsta de 2 luni
nu este indicat sugarilor mai mici de 3 luni (unii specialisti spun chiar 6 luni) sau care cantaresc mai putin de 5 kg
este mai usor de suportat de catre organismul copilului, avand mai putine efecte adverse 
nu este recomandat copiilor deshidratati sau care vomita des. Poate irita stomacul si in cazul copiilor care nu prea vor sa manance. 
  trebuie utilizat cu precautie in combaterea febrei din varicela

Reguli in folosirea antipireticelor:
• faceti dozajul in functie de greutate, fiind un criteriu mai important ca varsta
• nu depasiti dozele maxim admise (supradozarea medicamentelor poate fi fatala pentru copii)
• nu le folositi in acelasi timp, ci incercati mai intai unul, iar daca acesta nu-si face efectul, puteti trece la cel de-al doilea
• continuati tratamentul antipiretic inca 24 de ore de la scaderea febrei pentru ca exista riscul de reaparitie a acesteia Eficienta medicamentelor antitermice

  Rolul medicamentelor antitermice nu este sa aduca temperatura la un nivel normal, ci sa o scada. Daca aceasta a ajuns sub 39°C, atunci tratamentul este eficient.

In timpul episoadelor febrile, este foarte importanta monitorizarea permanenta a copilului pentru a detecta din timp o eventuala decompensare.

Atentie! Aspirina nu este pentru copii! Acest clasic medicament folosit impotriva febrei, poate avea efecte adverse grave in cazul celor cu varsta mai mica de 12 ani, cel mai semnificativ fiind aparitia sindromului Reye.

Remedii locale, fizice, pentru scaderea temperaturii

Baia calduta pentru scaderea febrei reprezinta metoda cea mai rapida de scadere a temperaturii corpului, insa efectul sau nu dureaza mult. Ea este eficienta in cazul unei febre necomplicate, cu valori medii, pana in 39°C, dar cum nu este o baie clasica, sunt cateva schimbari importante care au loc.

Cum se face baia pentru scaderea febrei?
• Se pune in cada doar cativa centimetri de apa (6-10), iar mamica ii umezeste pielea pe corp cu un burete moale.
• Nu se introduce copilul in cada plina, pentru ca nu apa in sine ajuta la scaderea temperaturii, ci actiunea de evaporare a acesteia pe suprafata pielii.
• Temperatura apei trebuie sa fie mai joasa decat in cazul unei bai obisnuite, si anume de 30-32°C.
• Daca apa este prea rece, copilul incepe sa tremure, acest lucru crescandu-i si mai mult temperatura.
• Nu este nevoie sa imbraci copilul imediat ce iese din cada.
Remedii fizice pentru scaderea febrei la copii

Si impachetarile sau compresele umede sunt eficiente in lupta impotriva febrei. Atentie, in ambele cazuri nu folositi apa rece, ci la temperatura camerei. In momentul in care acestea s-au incalzit (cateva minute), este nevoie sa le schimbati.

Desi frectiile cu alcool reprezinta un leac babesc foarte popular, specialistii insista ca aceasta solutie este periculoasa pentru copii, mai ales in cazul bebelusilor. Alcoolul poate fi inhalat sau absorbit transcutanat, avand efecte sistemice toxice grave, culminand chiar cu intrarea in coma.

Remedii naturiste contra febrei

In continuare, va oferim cateva solutii alternative, pe baza de plante, pentru scaderea temperaturii copiilor.

Cele mai la indemana sunt ceaiurile de soc sau de macese despre care se stie ca ajuta sistemul imunitar sa lupte cu boala. Spre exemplu, ceaiul din menta, coada soricelului sau din flori de soc ajuta la reducerea rapida a temperaturii corpului. La fel o face si ghimbirul, daca este administrat sub forma de ceai.

Usturoiul, antibiotic natural -  un remediu folosit de catre bunici contra guturaiului, ce are efecte si impotriva febrei. Pentru a o trata, se pune in apa fierbinte cativa catei de usturoi, se lasa cateva minute, iar apoi se soarbe apa incet. Va atenua febra si, in plus, va preveni revenirea acesteia.

Ceaiurile pentru copii in combaterea febreiAtentie! Ceaiul din scoarta de salcie ajuta la scaderea unei febre mari, dar nu este recomandat pentru copii. Din aceasta scoarta sunt derivati salicilatii sau aspirina, asadar, la fel ca aspirina, provoca sindromul Reye.

Soseste inmuiate in albus de ou -  desi mamele sau bunicele noastre foloseau mai degraba sosete inmuiate in otet sau spirt, specialistii recomanda sa le evitam la copii din cauza alcoolului. Insa, sosetele inmuiate in albus de ou sunt sigure si eficiente in tratarea febrei in mod naturist. La fel de bune sunt sosetele cu ceapa sau cartof crud.

Remedii homeopate impotriva febrei la copii

Din ce in ce mai multi parinti se indreapta catre tratamentele homeopate pentru a-i feri pe cei mici de efectele adverse ale medicatiei clasice. In continuare Qbebe.ro iti prezinta cateva remedii homeopate pentru febra, insa trebuie sa tineti cont ca un tratament homeopat este individualizat si ar trebui luat in urma unui consult la medicul specialist.

Belladona CH9 - febra cu debut brusc, ridicata si cu transpiratii. Alte semne includ: obrajii rosii, capul si trunchiul fierbinti, iar mainile si picioarele reci. Acesta este un remediu util in starile acute, precum otita, faringo-amogdalita, pneumonii sau infectii urinare.

Aconit CH9 - febra cu debut brusc, piele uscata si sete foarte intensa. Aceasta stare poate aparea dupa expunerea la vant, copilul trezindu-se inspaimantat dupa 1-2 ore de somn.

Remedii homeopatice pentru febra la copii Bryonia CH9 - util in situatiile acute produse de infectii severe gen meningita sau gripa. In acest caz, febra se dezvolta mai lent si este asociata cu dureri intense agravate la cea mai mica miscare, de aceea copilul prefera sa nu vorbeasca deloc si sa stea nemiscat. De asemenea, poate aparea delirul, insotit de o sere intensa.

Arsenicum album CH9 - se administreaza pentru o febra aparuta noaptea (00:00-3:00) sau dupa-amiaza (12:00-15:00), atunci cand copilul este foarte agitat si speriat, are frisoane si bea lichide cu inghitituri mici si dese.

Chamomilla CH9 - febra aparuta in contextul eruptiei dentare.

Eupatorium perfoliatum CH9 - febra foarte mare, precedata de frisoane foarte intense, iar copilul cere lichide reci. De asemenea, el este foarte agitat si are dureri intense ale oaselor.

Ferrum phosphoricum CH9 - febra ridicata, de peste 39°C, care apare de obicei fara alte simptome caracteristice, astfel fiind greu de depistat cauza infectiei.

Aceste remedii se administreaza la inceput des, din ora in ora, iar apoi, dupa ameliorarea situatiei, ritmul se poate rari. O alta recomandare importanta este continuarea tratamentului pentru alte cateva zile (3 granule de 3 ori pe zi), daca situatia evolueaza bine. Pentru copiii mici, aceste granule se dizolva in 20 ml apa si se ofera apoi cate o lingurita din 10 in 10 minute.

De precizat faptul ca remediile homeopatice nu inlocuiesc intotdeauna un tratament cu antibiotice. Medicul este cel care va decide medicatia, in functie de fiecare situatie in parte.

Alimentatia unui copil cu febra

Iata cateva principii generale pentru asigurarea unei alimentatii optime pe parcursul perioadei in care copilul are temperatura.

Alimentatia unui copil cu febra• Nu-l fortati sa manance.

• Evitati mancarurile bogate in grasimi pentru ca sunt greu de digerat (febra afecteaza si functionarea normala a stomacului), dar si pe cele care produc mucus (in special lactatele).

• Dati copilului sucuri bogate in vitamina C care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile. Sunt recomandate sucurile facute in casa de portocale, fructe de padure, sfecla rosie si morcovi.

• Oferiti supa de pui (in care ati pus patrunjel proaspat - contine mai multa vitamina C ca o portocala), fiind cunoscuta pentru efectele sale benefice in caz de raceala.

Prevenirea deshidratarii unui copil cu febra

Esentiala nu este doar scaderea temperaturii corpului, ci si prevenirea deshidratarii celui mic.

Iata care sunt recomandarile specialistilor:
• Incurajati copilul sa consume cat mai multe lichide, sucuri naturale, supe.

• Evitati bauturile carbogazoase, cele pe baza de cofeina si cafeina (au actiune diuretica), dar si apa de la robinet (saraca in eletroliti si in glucoza)

• Monitorizati cantitatea si aspectul urinii. Un copil corect hidratat, ar trebui sa urineze la 4 ore, culoarea fiind deschisa si aspectul clar.

Truc! Strugurii ajuta la hidratare.

De retinut faptul ca scaderea febrei nu duce la vindecarea bolii sau a problemei care a generat-o. De fapt, febra poate ajuta organismul copilului sa lupte cu infectia. 

Prevenirea deshidratarii la copiiLa final, Qbebe ofera parintilor o recomandare generala in ceea ce priveste asigurarea unui climat sanatos. Specialistii considera ca un copil nu trebuie imbracat excesiv de calduros atunci cand sta in casa, chiar daca este iarna.

Cel mai bine este ca el sa aiba un singur strat de haine si sa foloseasca o patura daca ii este frig. Atunci cand este imbracat cu mai multe straturi de haine, corpul nu se poate raci, fiind oprite procesele fizice de evaporare, iradiere, conductie si convectie care asigura in mod fiziologic scaderea temperaturii organismului.

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.babycentre.co.uk
http://health.clevelandclinic.org/; http://blog.babycomfort.ro/
www.mommypotamus.com; www.sfatulmedicului.ro
www.sfaturimedicale.ro; http://prodieta.ro/
www.retetanaturista.ro;

Articolul urmator
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    © 2025 Qbebe