Cea mai frecventă formă de rău de mișcare pentru mulți copii este răul de mașină, însă în funcție de mijlocul de transport exista rău de mare, de avion, de tren sau de alte mijloace de mișcare precum roller-coaster sau simulatoare. La unele persoane răul de mișcare se poate manifesta inclusiv în timpul folosirii anumitor dispozitive de realitate virtuală!
Află, în continuare, din ce cauză apare răul de mișcare la copii, cum se manifestă, dar și ce poți face pentru a preveni sau trata această problemă!
Ce este răul de mișcare și de ce apare?
Răul de mișcare reprezintă o afecțiune a urechii interne, legată de mișcarea repetată în urma deplasării unui vehicul. În urechea internă sunt localizați centrii auditivi corticali și subcorticali și centrii echilibrului, care percep în permanență poziția corpului și transmit informația către creier. La fel procedeaza și receptorii vizuali.
Atunci când călătorim cu un vehicul, fie el mașină, avion sau tren, receptorii echilibrului sesizează mișcarea, în timp ce receptorii vizuali nu o văd. Astfel, creierul primește mesaje contradictorii: mă mișc (pentru că receptorii echilibrului simt mișcarea), dar de fapt nu mă mișc (pentru că receptorii vizuali nu văd mișcarea). Acest conflict de informații derutează creierul care, la rândul său, activează un răspuns care poate îmbolnăvi copilul.
Răul de mișcare este cel mai intens atunci când mișcarea este în unghi drept față de corp (exemplu: curbe, serpentine etc.) și este cel mai frecvent în cazul mișcărilor în sus și în jos (exemplu: într-un roller-coaster sau urcând și coborând dealuri). Copiii sub 2 ani nu prezintă de obicei simptome, iar cei între 3 și 12 ani sunt cei mai susceptibili.
Răul de mișcare la copii mai poate avea, de asemenea, și o cauză genetică. Daca unul dintre părinți are în mod repetat rău de mișcare, sunt șanse de 50% că micuții lor să moștenească aceasta predispoziție.
Cum se manifestă răul de mișcare
Răul de mișcare, indiferent de tipul sau (de mașină, avion etc) începe, de obicei, cu o un disconfort la nivelul stomacului și progresează până la vărsături. Este posibil ca un copil mic să nu fie capabil să descrie senzația, însă iți poți da seama dacă micuțul tău se confruntă cu răul de mișcare după manifestări precum:
- greață și vărsături;
- amețeli;
- paloare;
- înroșirea feței;
- transpirație rece abundentă;
- frisoane;
- dureri de cap;
- somnolență;
- apatie;
- stări de slăbiciune sau de agitație.
Potrivit seattlechildrens.org, înainte de vârsta de 6 ani, principalele simptome sunt amețeala și nevoia de a se întinde. După vârsta de 12 ani, principalul simptom este greața (senzație de rău la stomac).
Cum poți preveni și/ sau trata răul de mișcare?
În primul rand, nu intra în panică! Sunt șanse foarte mari că vacanța voastră să nu fie compromisă dacă urmezi câteva sfaturi pentru a opri răul de mașină al copilului. De obicei, răul de mișcare încetează dacă și mișcările încetează. Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să oprești activitatea care cauzează problema. Dacă vă aflați în mașină, opriți cât mai repede posibil și ieși cu copilul la o scurtă plimbare. Învață-l să inspire și să expire adânc și povestește-i ceva care să îi distragă atenția. Dacă călătoria cu mașina este lungă, ar putea fi necesare opriri frecvente.
De asemenea, ai putea încerca următoarele:
- Dă-i copilului o gustare ușoară înainte de călătorie, fiindcă disconfortul provocat de foame pare să se adauge la simptome! Evită alimentele acide, inclusiv sucurile de fructe și băuturile carbogazoase. Alimentele bune de mâncat sunt fulgii de ovăz, pâinea și bananele. Apa plată nu trebuie să lipsească din mașină și nici gustările sărate, care „taie” din greața;
- Încearcă să distragi atenția copilul tău de la senzația de greață. Ascultați muzică la radio, jucați-vă împreună, vorbiți sau cântați;
- Roagă copilul să privească în direcția de deplasare, fixând un punct îndepărtat. Poate să numere mașinile albe pe care le întâlniți pe drum, norii sau munții. Ceea ce încercăm să subliniem este că cel mic nu trebuie să își concentreze privirea în jos, mai ales dacă este predispus la rău de mișcare. Așa că fără cărți, tablete sau alte gadget-uri la drum lung, doar dacă știi că datorită lor micuțului tău nu i se va face rău;
- În mașină evită expunerea copilului la mirosuri tari și/sau dezagreabile (și acestea pot declanșa greața). De asemenea, nu se va fuma în mașină;
- Dacă călătoriți cu autocarul, autobuzul, cu avionul sau cu vaporul, așezați-vă cât mai spre mijloc, acolo unde mișcările se resimt mai puțin;
- Mai poți apela la diverse suplimente alimentare naturale, care previn sau reduc greața și vărsăturile. Acestea se eliberează fară prescripție medicală și sunt eficiente când vine vorba de eliminarea răului de mișcare.
Alege produse pe bază de ghimbir, care blochează receptorii gastrici serotoninergici implicaţi în reflexul vomei, ducând astfel la o reducere a stării de greaţă. De primă intenție în eliminarea disconfortului dat de greață și vărsături este Nausolvit, un supliment alimentar sub formă de picături orale, care conține extract standardizat de ghimbir.
Nausolvit este indicat în combaterea răului de mișcare și în reducerea stărilor de greata și vărsături legate de consumul excesiv de alimente și tratament medicamentos.
Poate fi administrat începând de la vârsta de 6 luni!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: thechildren.com, seattlechildrens.org, mayoclinic.org