Rau de miscare la copii

Rau de miscare la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Raul de miscare apare la copii in special intre varsta de 2-12 ani, insa nu se stie inca de ce unii copii sunt mai predispusi decat altii la aceasta problema. Sa aflam in continuare din ce cauza apare raul de miscare la copii si ce putem face pentru a-l preveni, respectiv trata.

Cauze si simptome

Pentru a intelege de ce apare raul de miscare trebuie sa intelegeti modul in care functioneaza cateva parti ale corpului si cum afecteaza acestea modul in care se resimte miscarea:

- urechea interna: lichidul din canalele semicirculare aflate in urechea interna permite corpului sa simta daca se rau de miscaremisca si in ce directie (sus, jos, in lateral, imprejur, in fata sau in spate)
- ochii: ceea ce se vede cu ajutorul lor permite corpului sa stie daca se misca si in ce directie
- receptorii epidermei: acestia ii spun creierului care parte din corp atinge pamantul
- muschii si incheieturile dispun de receptori senzitivi care transmit creierului daca se misca si in ce pozitie se afla corpul

Creierul primeste in mod automat un "raport" din partea acestor parti ale corpului si incearca sa contureze o imagine de ansamblu cu privire la ce face in momentul respectiv. Dar daca una dintre aceste bucati de puzzle nu se potriveste, apare raul de miscare.

De exemplu, daca cel mic se afla in masina (poate fi vorba si de avion, barca/vapor, tren si alte mijloace de transport) si citeste, urechea interna si receptorii epidermei vor detecta faptul ca miscarea se realizeaza in fata, dar in acelasi timp ochii privesc o carte care nu se misca si muschii ii spun creierului ca raman nemiscati. Prin urmare, creierul devine confuz si apar simptome cum sunt: senzatia de oboseala, ameteala sau greata care uneori poate precede si varsaturi, transpiratii reci si paloare (piele palida), pierderea apetitului (chiar pentru alimente preferate). Iar daca cel mic resimte o stare de anxietate sau teama, simptomele se pot chiar agrava. In cazul copiilor mici care nu pot descrie disconfortul resimtit puteti observa o paloare anormala, cascat si plans inexplicabil, pierzandu-si apoi interesul pentru alimente. In momentul in care miscarea inceteaza, starea de rau ia sfarsit.

Se pare ca, in timp, simptomele resimtite se mai atenueaza, chiar dispar. Retineti insa ca raul de miscare poate aparea la cei mici si in alte situatii pe care de multe ori nici nu le luam in considerare: cand se invart, se dau in leagan, in tiribombe (din parcul de distractii) sau chiar cu sania. Un aspect demonstrat recent de studii stiintifice consta in faptul ca raul de miscare poate fi indus prin sugestie (si stim destul de bine ce putere de autosugestie detin cei mici), prin urmare, daca sunteti insotiti de persoane cu rau de miscare, ar fi mai bine sa le evitati pe durata calatoriei (pe cat posibil).

Prevenire si tratament

In cazul in care cunoasteti faptul ca cel mic sufera de rau de masina, puteti actiona corespunzator, urmand sfaturile acestea:

- asezati copilul cu fata spre sensul de mers si nu invers, deoarece in acest fel ajutati ca miscarea resimtita de ochi sa fie aceeasi cu cea resimtita de urechi. Exista desigur o exceptie valabila in cazul transportului cu masina: in cazul in care cel mic are mai putin de 2 ani (sau in functie de greutatea specificata de producatorul scaunului) trebuie sa fie asezat intr-un scaun de masina pozitionat invers fata de sensul de mers. Este de asemenea indicat sa ii ridicati pe cei mici la nivelul geamurilor pentru a putea vedea orizontul, pastrand in continuare masurile de siguranta (centura), eventual apeland la un scaun inaltator (in functie de varsta) pozitionat in potiunea centrala a banchetei din spate daca va aflati in masina (miscarea este mai bine resimtita. Daca cel mic are varsta legala (peste 12 ani sau cu inaltimea mai mare de 150 cm) il puteti aseza pe scaunul din fata (al masinii) unde se pare ca raul de miscare este mai bine tolerat.

rau de miscare- distrageti-le atentia, fie cerandu-le sa priveasca pe geam in departare observand diverse obiecte sau forme de relief, fie vorbind cu ei, povestind, cantand sau puteti apela la CD-uri cu muzica sau povesti. In acest mod, ochii nu vor fi pacaliti de falsa perceptie ca nu se misca.

- din punct de vedere al alimentatiei, este indicat le sa oferiti celor mici o gustare (mica si fada, cum sunt o portie de biscuiti uscati fara crema, o felie de paine prajita sau o bautura - suc, pahar de apa) care nu trebuie sa contina alimente picante sau grase si sa nu fie prea consistenta. In cazul in care calatoria va fi una scurta, puteti renunta complet la aceasta. Este bine insa sa le oferiti lichide, in special daca apare deshidratarea in urma varsaturilor.

- opriti deseori (daca sunteti cu masina) pentru a le permite sa-si revina si sa respire aer. In masina, incercati sa porniti ventilatorul/aerul conditionat pentru a le reduce disconfortul. Evitati mirosurile puternice cum sunt cele de parfum sau de odorizant pentru masina, dar si cele de mancare cat timp calatoriti. In cazul in care este vorba de o calatorie cu barca/vaporul si apare raul de mare (miscarea de tangaj - miscare oscilatorie de inclinare a unei nave efectuata in jurul unei axe transversale), este indicat sa-i scoateti pe cei mici cat mai des pe punte. Daca aveti posibilitatea, optati pentru vase de calatorie mari unde miscarea de ruliu (oscilatie de inclinare a unei nave in jurul axei sale longitudinale, provocata de actiunea valurilor inalte) este mai putin resimtita si evitati apele agitate (cu valuri/furtuni) din cauza hulei (miscare ondulatorie a suprafetei marii, urmand dupa o furtuna sau dupa o briza puternica).

- in cazul in care copilul  este mai mare, ii puteti recomanda sa inchida ochii sau sa se intinda pe bancheta/scaun cu ochii inchisi. Poate fi de ajutor si o carpa umeda asezata pe frunte in acest timp.

- puteti apela si la ghimbir sub forma de bomboane, suc, ceai sau comprimate (multi copii nu il pot consuma ca atare din cauza gustului deosebit),  menta care poate fi mestecata cruda sau sub forma de bomboane (daca cei mici au varsta necesara), dar si o felie de lamaie sau suc/limonada ori mere verzi (au un efect calmant datorita gustului acru).

- simptomele mai grave de rau de masina pot fi tratate si medicamentos, cu ajutorul hioscinei (scopolaminei), sub forma de comprimate sau plasturi, insa aceasta dispune de o serie de efecte adverse cum sunt uscarea gurii, vedere incetosata, dificultati la urinare si tahicardie, fiind recomandata copiilor mai mari (peste 12 ani). Dramamina este indicata copiilor mai mari de 2 ani, iar Benadryl celor mai mari de 6 ani, insa pot conduce la ameteli. Antihistaminicele nonsedative nu s-au dovedit eficiente in tratarea raului de masina. Indiferent de varianta pentru care optati, este esential sa cereti sfatul medicului inainte de a administra medicamente copiilor. Nu administrati niciodata antiemetice copiilor fara acordul medicului, deoarece pot fi extrem de nocive.

- puteti apela si la acupresiune si in acest sens pozitionati degetul mare pe care il presati deasupra incheieturii (3 degete mai sus de incheietura; in acest loc se afla punctul de presiune Nei-Kuan) timp de cateva minute (sau pana dispar simptomele). In comert, in special in farmacii, sunt disponibile bratari si pentru copii (nu prezinta nicio contraindicatie sau reactiii adverse) ce functioneaza pe baza aceluiasi principiu.

- exista si un remediu homeopat, Cocculine, disponibil in farmacii, care nu prezinta reactii adverse, insa trebuie utilizat cu precautie de copiii care sufera de afectiuni ereditare rare precum intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau de afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei.

In incheiere, trebuie sa retineti ca exista si situatii in care simptomele enuntate anterior pot avea drept cauza o problema mai serioasa cum este labirintita, o infectie virala a urechii interne, prin urmare trebuie sa apelati la medicul ORL-ist in cazul in care simptomele se agraveaza si apar si in alte imprejurari.

Citeste si:

10 medicamente pe care nu trebuie sa i le dai copilului 

Raul de miscare la copii 

Varsaturile la copii: informatii complete 

Surse:
www.babycenter.com; http://kidshealth.org; www.mayoclinic.org; www.healthychildren.org; www.wikihow.com/

Articolul urmator
Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?
    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?

    Există sau nu părinți răi? Părinții sunt răi doar în spatele ușilor închise și în fața celorlalți se comportă impecabil cu copiii lor, sau orice acțiune a lor...

    Doi copii din Râmnicu-Vâlcea au fost salvați de la moarte dintr-un râu înghețat
    Doi copii din Râmnicu-Vâlcea au fost salvați de la moarte dintr-un râu înghețat

    Doi copii de 14, respectiv 16 ani, au fost scoși dintr-un râu înghețat din Râmnicu-Vâlcea și salvați în ultima clipă.

    O femeie vrea să meargă la altar cu fratele ei vitreg, cu care are deja doi copii. „Ne iubim și nu facem rău nimănui”
    O femeie vrea să meargă la altar cu fratele ei vitreg, cu care are deja doi copii. „Ne iubim și nu facem rău nimănui”

    Ana Parra era încă un copil când tatăl ei a părăsit-o pe ea și pe mama ei pentru a întemeia o nouă familie. Ana a spus că mama ei i-a spus mereu că tatăl ei are un...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"
    Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"

    O mamă care a făcut „greșeala” să aducă pe lume copii la o diferență mică de vârstă, are pentru toți viitorii părinți un sfat important! Femeia vine și cu...

    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!
    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!

    O mămică și-a dus copilul în vârstă de doi ani la spital pentru că acesta a început să se simtă rău. Acolo, medicii i-au spus că e suspect de leucemie, însă...

    Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor
    Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor

    Iată un excercițiu pe care toate cadrele didactice ar trebui să îl facă cu elevii lor! Diriginta unei clase de a IX-a le-a dat o temă elevilor săi: de a scrie, pe două coloane,...

    Îmi pare rău că nu m-am putut bucura mai mult de prima mea sarcină
    Îmi pare rău că nu m-am putut bucura mai mult de prima mea sarcină

    Din dorința de a avea un copil perfect sănătos, viitoarele mame fac tot ce pot pentru a avea cât mai mult grijă de ele pe parcursul sarcinii. Așa a procedat și o femeie din SUA,...

    © 2024 Qbebe